Na pomolu je novi Brexit, HUEXIT. Orbán napisao samo dvije riječi: "Viszlát, Brüsszel!" - "Zbogom Bruxelles"

Viktor Orbán bio je na svinjokolji u tradicionalnom mađarskom selu Öttömösu kod prijatelja. Ni 15 kilometara od Subotice, ni 30 km do Szegeda gdje je 1566. Nikola Zrinski predvodio kršćansku vojsku protiv sultanovih, Sulejmanovih Osmanlija. Nije daleko, na jugozapad ni Dunav, ni Baranja, a ni i ona hrvatska. Samo koji dan kasnije iz sjedišta EU je napisao kratku poruku:

- "Viszlát, Brüsszel!" - u prijevodu "Zbogom Bruxelles!"

Nije se demonstrativno digao od stola i zalupio vratima organizacije EU kojoj pripada Mađarska, kao što je to učinio Moamer Gadafi u Beogradu 1989. Libijski vođa napustio je  Samit nesvrstanih u Beogradu puno burnije 1989. uzviknuvši:

- "Zbogom smiješni skupe!!! Nikada u životu nisam čuo veću količinu gluposti, niti vidio takvu koncentraciju frustriranih idiota”!

Viktor Orbán ipak nije takav luđak kao što je bio libijski vođa, no njegova kratka poruka je znakovita. Pobjedi li Viktor Orbán sredinom travnja na izborima u Mađarskoj dogodit će se HUEXIT, uspije li ga "smaknuti" ujedinjena oporba koju predvodi ne baš uvjerljivi Peter Marki-Zay, prvi čovjek omalenog grada Hodmezovasarhely, političar bez stranačkog zaleđa, kojem su prošle godine mađarski oporbenjaci apsolutni mandat, Mađarska će ostati u EU. Uz tradicionalno poznate stavove Orbána i njegova Fidesza dva najveća u kampanji bit će mu 5 x jeftiniji plin iz Rusije te ZBOGOM EU!

Vjerovali ili ne, ali prvi je vijest o odlasku Mađarske iz Europske unije artikulirano napisao na briljatnom mađarskom Karol Jurišić, malo poznati član Hrvatskih suverenista, koji je bio jedan od najčitanijih na Orbánovom forumu. Njegova rečenica: "- Dobre vijesti za Mađarsku, bit će bolje bez Bruxellesa", zapalile su Mađare. Većina se slaže s pripadnikom hrvatske suverenističke stranke, iako ima i onih koji su ga otjerli "dođavola", tamo gdje pripada, u Hrvatsku... - Nek tamo proba provoditi takve ideje, napisali su.

Čeka se i što će reći i Poljska koju su kao i Mađarsku rebnule EU institucije.

Na pomolu je novi Brexit, HUEXIT. Orbán napisao samo dvije riječi: "Viszlát, Brüsszel!" - "Zbogom Bruxelles" Orbán/FB
20. 2. 2022

Napisao: Igor Stažić

Foto: Viktor Orbán/Facebook

Prvo su popili Szatmári szilvapálinka, šljivovicu iz Szatmára, pripremili su galge, zagrijali vodu do vrenje, potom naoštrili noževe i postavili korito u kojem će ofuriti "svinjče" te krenuli u ritualan obred toliko poznat i nama na ovim prostorima. Mađarski je lider uranio.

U praskozorje, uz glasanje pijevaca, ušetao je već pompozno sa svojim stranačkim kolegom iz Fidesza, Bélom Mihálffyjem i zajedničkim društvom u dvorište pitoresknog seoceta u županiji Csongrád-Csanád.

Crne limuzine ostavili su ispred avlije, navukli su džempere i crne čizme, jasno odašiljajući poruku da su spremni za posao. Čovjek koji je neprikosnoven vladar Mađarske u tri mandata, koji je suverenističkim idejama opčinio većinu Mađara prihvatio se let lampe. Onako nehajno bačenu i priklanu raskrvavljenu životinju prvo je dobro odmjerio, a onda je uzeo tanki nož prošćak i započeo s pedantnim uklanjanjem crnih, spaljenih dlaka. Za razliku od Dalmatinaca, a i Turopoljaca, koji svinju prije depilacije polijevaju kipućom vodom, Slavonci, a i Mađari je pale.

Nerijetko sa sijenom, a oni tehnološki napredniji kao u Öttömösu, koriste let lampu, s kojom se najčešće topi bitumen prilikom izolacije podova.

Palo je tu u međuvremenu još nekoliko rundi rakijanja, čalabrcnuo se kulen od prošle godine, a sve u znak dobre atmosfere i još više da se zna kako pravi gazda nikada neće dozvoliti da nečeg usfali... Sušeno je meso od prošlogodišnjeg kolinja tu kao potvrda obilja i dobrog života.

Umješni Orbán svoj je PR precizno, pametno i lukavo osmislio od prošle nedjelje. Objavio je video pred polazak u Francusku i Belgiju, gdje je išao "na klanje" kod europskih sudaca političara i birokrata, koji su odlučivali hoće li reći DA ili NE mađarskoj tvrdoglavosti i negiranju europskih standarda.

Orbán još uvijek kalkulira, no izbori ga tjeraju u jaku retoriku

Znao je zbog čega mora baš tako raditi. Umijesio je on u svoju priču i dobro znane tradicionalne kršćanske vrijednosti, toliko udomaćene i kod naših susjeda, a ogroman je naglasak stavio na narodne običaje, na prepoznatljivosti njihova identiteta. Hvalio se domaćim proizvodima, prirodno uzgojenom hranom, sjemenjem koje rađa odlične, ali ukusne kvrgave rajčice, paprike, feferone. Grijao se pored kotlića u kojem se krčkao fiš paprikaš... Zagrijao je on ne samo srca svojih prijatelja na selu u Csongrád-Csanád županiji, već je odlično podgrijao i atmosferu prije svog ranotjednog odlaska u Strasbourg i Bruxelles, gdje je nazočio i odluci Europskog suda koji je presudio da će zbog kršenja europskih regula Poljska i njegova država biti zakinuti za izdašne europske milijarde.

Poljska i Mađarska ruku pod ruku

Nadao se Viktor Orbán kako će mu susret s Emanuel Macron, Ursulom Von Der Leyen i ostalim europskim moćnicima pomoći, da je zajedno sa svojim poljskim istomišljenikom i konzervativcem Mateusz Morawieckim uvjeriti Uniju kako ima mjesta ne samo za europske, već i za nacionalne, poljske i mađarske standarde.Sud Europske unije bio je nemilosrdan prema Poljskoj i Mađarskoj. Odlučili su im uskratiti obilate financijske tranše iz europskih fondova.

Veliki je ovo udarac za Orbána i Morawieckoga, te pobjeda većinskih država koje su se zalagale za to da novac iz EU ne dođe onima koji krše temelje i standarde Unije. Mađarska i Poljska u sukobu su s institucijama EU u Bruxellesu zbog brojnih zakonskih izmjena koje EU vidi kao kršenje načela vladavine prava.

Zašto su se Poljska i Mađarska mogle toliko otvoreno "pofajtati" s dominatnom europskom globalno liberalnom agendom?

Ponajprije zbog činjenice što tamo vladaju tvrdi konzervativci koji naglašeno drže do svojega, kojima su tradicionalni običaji temelj društva, koji su protivnici primanja migranata, slobodnijih svjetonazora, širenja obiteljskih prava i na transrodne zajednice, otvaranja granica i mnogo čega drugoga. Usprkos takvim rigoroznim kaznama, ni Orbán, a ni Morawiecki nisu vjerovali kako je Europljanima dokusurilo.

Mehanizmi za uvjetovanje sredstava iz fondova EU, poštovanjem načela vladavine prava, legalni su i mogu se primijeniti. Tako je odlučio Sud Europske unije sredinom prošlog tjedna, odbacivši zahtjeve Poljske i Mađarske da te mehanizme proglasi nezakonitima. Velika je to pobjeda onih država koje su se zalagale da novac iz EU ne dođe u ruke onim vladama koje krše temelje i standard na kojima je izgrađena Europska unija, a vladavina prava i neovisnost sudstva su glavni.

Sud tako smatra da je regulativa usmjerena prema zaštiti proračuna EU i da je poštovanje europskih vrijednosti uvjet za uživanje prava koja jamče temeljni ugovori EU. Europskoj komisiji se ne žuri za operacionalizacijom ove presude, a razlog je što pokušavaju dobiti na vremenu kako se uskraćivanje novca Mađarskoj ne bi tumačilo kao utjecaj na tamošnje izbore koji se održavaju za nešto više od mjesec dana.

S dvije riječi rekao je apsolutno sve

Upravo tu ih je čekao mađarski premijer poslavši im znakovitu poruku i to u trenucima dok je napuštao politički ring u Bruxellesu. Napisao je na svojoj Facebook stranici kratku, ali jasnu poruku: - "Viszlát, Brüsszel!" Rekao je s dvije riječi sve, a zapravo ništa, jer nakon nje cijela Mađarska šuti, miruje, osluškuje što će biti. Facebook objavu Viktora Orbán vidjele su milijuni ljudi, prikupio je na desetine tisuća lajkova, šeranja, komentiranja... Uglavnom, većina komentatora na Orbanovoj je strani.

Njemu je iznimno važno pumpati nacionalnu agendu i preparirati javno mnijenje, jer nedavno su tamo raspisani parlamentarni izbori za sredinu travnja. U slučaju da Orbán pobijedi na izborima, na kojem mu se suprotstavlja kompletno ujedinjena opozicija, i crveni i plavi i crni, i lijevi i desni i središnji, i mali i veliki... Svi su se udružili pod zajedničkim nazivnikom da konzervativnog apsolutistu mogu svrgnuti jedino udruženim snagama.

Orbán im se ruga i ubacuje kampanju odmah u petu brzina i ida na nož. Njegova poruka "Zbogom Bruxelles" toliko je snažna da će se upravo na tom polju voditi bitka za budućnost Mađarske. Na vidiku je novi Brexit, HUEXIT.

Karol Jurišić, hrvatski suverenist kao golub pismonoša

Vjerovali ili ne, ali prvi je vijest o odlasku Mađarske iz Europske unije artikulirano napisao na briljantom mađarskom Karol Jurišić, malo poznati član hrvatskih suverenista koji je bio jedan od najčitanijih na Orbánovom forumu. Njegova rečenica:

"- Dobre vijesti za Mađarsku, bit će bolje bez Bruxellesa", zapalile su Mađare.

Većina se slažu s pripadnikom hrvatske suverenističke stranke, iako ima i onih koji su ga otjerali "dođavola", tamo gdje pripada, u Hrvatsku... Nek tamo proba provoditi takve ideje.Kako god, ostat će upamćeno kako je Mađarima, jedan očito njihov sljedbenik iz Hrvatske otvorio oči napisavši: - Imamo poruku Viktora Orbána koja glasi ovako: - Viktor Orbán najavljuje izlazak Mađarske iz Europske unije na svojoj službenoj stranici (Viszlát, Brüsszel! - Zbogom, Bruxelles zbog suverenističkog i nekršćanskog ponašanja Brisela i Europske unije, jer Europsku uniju ne zanimaju kršćanske, obiteljske, suverenističke, tradicionalne, antitotalitarne vrijednosti i sloboda govora. To znači nastavlja se raspad Europske unije bez odgode na nepredvidljiv stvaran način, poentirao je član Hrvatskih suverenista.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.