Na Lampedusu u nedjelju pristigao rekordan broj čamaca s migrantima iz sjeverne Afrike

U nedjelju je čak 26 čamaca s izbjeglicama i migrantima pristiglo na talijanski otok Lampedusu, što je prema navodima talijanskih vlasti novi rekord.

Na Lampedusu u nedjelju pristigao rekordan broj čamaca s migrantima iz sjeverne Afrike Pixabay
22. 9. 2020

U nedjelju je čak 26 čamaca s izbjeglicama i migrantima pristiglo na talijanski otok Lampedusu, što je prema navodima talijanskih vlasti novi rekord.

Samo je u nedjelju navečer do obale najjužnije točke Italije doplovilo 11 čamaca na kojima se nalazilo oko 300 ljudi. Zasad još nema točnih informacija o tome koliko se migranata jučer ukupno iskrcalo na Lampedusi, ali je objavljen podatak da najveći broj njih dolazi iz Tunisa.

U nedjelju je do Lampeduse doplovio i spasilački brod Alan Kurdi njemačke humanitarne organizacije Sea Eye. Posada broda traži da joj se dopusti uplovljavanje u jednu od luka na Lampedusi i iskrcavanje 133 migranta koji su spašeni u tri odvojene operacije u Sredozemnome moru.

Jučerašnji masovni dolazak migranata na Lampedusu samo će dodatno zaoštriti ionako napetu situaciju na otoku. Gradonačelnik Lampeduse Salvatore Martello već je u srpnju zaprijetio da će proglasiti izvanredno stanje na otoku ako talijanska vlada ne poduzme ništa po tom pitanju. 

Od početka ove godine je u Italiju morskim putem pristiglo više od 21.400 migranata. Za usporedbu, prošle su godine u istom razdoblju zabilježene 6.543 osobe.

Te su brojke relativno niske u usporedbi s vrhuncem migrantskog vala od 2014. do sredine 2017. kada je više od 600 tisuća ljudi pristalo na talijanske obale.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.