Je li na pomolu nova migrantska kriza?

Turske vlasti busevima besplatno prevoze izbjeglice i migrante na obalu Egejskog mora kako bi odatle krenuli na put prema obližnjim grčkim otocima. U Ateni raste strah jer ovo je očito samo početak.

Je li na pomolu nova migrantska kriza? Pixabay
14. 4. 2020

Grčka je vlada potvrdila da su se na turskoj obali Egejskog mora ponovno počeli okupljati migranti koji očito imaju namjeru da se morskim putem domognu jednoga od obližnjih grčkih otoka.

Grčki ministar za migracije i azil Notis Mitarakis poručio je u ponedjeljak da će grčke vlasti učiniti sve što je u njihovoj moći da spriječe dolazak čamaca koji krijumčare ljude preko Egejskog mora.

“I dalje smo na oprezu kako bismo zaštitili svoje granice, ali i kako bismo zaštitili prihvatne centre za izbjeglice i migrante od koronavirusa”, izjavio je Mitarakis, dodavši da će migranti koji se ipak uspiju domoći grčkog teritorija biti stavljeni 14 dana u karantenu.

Kako izvještava njemački list Die Welt, turske vlasti busevima besplatno dovoze izbjeglice i migrante na obalu Egejskog mora kako bi odatle mogli krenuti na put prema grčkim otocima. “Busevi su došli u petak i vozili smo se do kasno u noć”, ispričala je Sirijka Dunyja u razgovoru za taj njemački list. “Bilo je prilično naporno, ali sad smo na svu sreću u Izmiru”, izjavila je ta udovica i majka petoro djece u nadi da će čamcem uspjeti doći do grčkih otoka. “Barem su nam rekli da to nije problem”, dodala je.

Prema navodima lista Die Welt, Dunyja je samo jedna od oko 2.000 izbjeglica koje su turske vlasti tijekom vikenda busevima transportirale iz prihvatnog centra u gradu Osmaniye do obale Egejskog mora. Osmaniye se nalazi nedaleko od sirijske granice i udaljen je 1.100 kilometara od Izmira. “Prije nego što je sve krenulo, vojnici su nas pitali hoćemo li u Europu ili natrag u mjesta u kojima smo registrirani. Ali na kraju nismo imali izbora. Svi su morali u Izmir”, ispričala je Dunyja u razgovoru za njemačke medije.

Turska se očito priprema inscenirati novu migrantsku krizu i to za vrijeme epidemije koronavirusa. Grčki mediji spekuliraju da kontroverzni turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na taj način želi od Europske unije iskamčiti još više novca iako mu je Europska unija u ožujku obećala dodatnu financijsku pomoć za oko 4 milijuna izbjeglica i migranata koji žive u Turskoj. A više novca sigurno bi itekako dobro došlo i posrnuloj turskoj ekonomiji koja je bila u problemima i prije izbijanja epidemije Covida-19. Indikativno je da je turska vlada pokrenula akciju prikupljanja novca za ljude koji su osobito pogođeni epidemijom koronavirusa. “Ta akcija je bankrot socijalne države”, izjavio je u ponedjeljak Ali Ceker, zastupnik u turskom parlamentu iz oporbene stranke CHP.   

U međuvremenu su grčka obalna straža i mornarica intenzivirale svoje patrole u Egejskom moru. Tijekom vikenda su već uspjeli natjerati nekoliko čamaca s migrantima da se vrate u turske teritorijalne vode.

Na grčkim otocima u Egejskom moru trenutačno boravi oko 40 tisuća migranata i izbjeglica. Stanje je osobito teško na Lezbosu gdje u prihvatnom kampu Moria trenutačno živi više od 20 tisuća izbjeglica i migranata iako su prihvatni kapaciteti predviđeni za samo 3.100 osoba. Na Lezbosu su već registrirani i prvi slučajevi zaraze koronavirusom. Atena s pravom strahuje da bi dolazak novih migranata iz Turske, od kojih su možda neki već i zaraženi koronavirusom, samo ubrzao širenje zaraze.

Turski je predsjednik krajem veljače objavio da Turska više neće zadržavati migrante i izbjeglice koji krenu na put prema Europi, nakon čega se više od 20 tisuća ljudi okupilo na grčko-turskom graničnom prijelazu Kastanies/Pazarkule. Mjesec dana su neprestano pokušavali domoći se grčkog teritorija, često i uz pomoć turske vojske. No Grčka je bila odlučna u zaštiti svojih granica te je uspjela spriječiti dolazak većeg broja migranata. Krajem ožujka su turske vlasti zatim zapalile šatorsko naselje na granici i transportirale preostale migrante i izbjeglice u prihvatne centre. Tursko ministarstvo unutarnjih poslova izjavilo je tada da je riječ o preventivnoj mjeri zbog epidemije koronavirusa. No ministar unutarnjih poslova Süleyman Soylu zaprijetio je već tada: “Kada se završi epidemija koronavirusa, nećemo spriječiti niti jednoga migranta da se vrati na tursko-grčku granicu”. Kraj epidemije još se ne nazire, ali Turska je očito odlučila ispuniti svoje prijetnje, no ovaj put migrante i izbjeglice šalje drugom rutom. 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.