Na britanskoj obali otkrivena morska neman: "Žderala je sve pred sobom"

Pliosaurus je bio pravi stroj za ubijanje, najveći predator u oceanu. 12 m bio je dug.

Lubanja je duža od visine većine ljudi. Zubi na njemu dugi su i oštri poput britve.

Lubanja goleme morske nemani izvađena je iz obalnih litica u Dorsetu na južnoj obali Britanije. Istraživači i znanstvenici još uvijek ne mogu vjerovati svojim očima.
 

Na britanskoj obali otkrivena morska neman: "Žderala je sve pred sobom" Omrežje X/@Jamie_Woodward
12. 12. 2023

Lubanja goleme morske nemani izvađena je iz obalnih litica u Dorsetu na južnoj obali Britanije. Pripada pliosaurusu, divljem pretpovijesnom morskom gmazu koji je terorizirao oceane prije otprilike 150 milijuna godina. Pronađeni fosil, odnosno njegova lubanja, jedan je od najcjelovitijih primjeraka ove vrste ikada otkrivenih. Daje nam nove uvide u prošlost našeg planeta, a lubanja će biti prikazana i na Novu godinu u posebnom programu popularnog prirodoslovca Sir Davida Attenborougha na BBC One.

"Pliosaurus je ogroman i lijepo očuvan. Ne postoji nijedan takav primjerak", uvjeren je lokalni paleontolog Steve Etches. "To je jedan od najboljih fosila koje sam ikad vidio. Jedinstven je jer je kompletan", rekao je za BBC News.

 
"Donja čeljust i gornja lubanja povezani su zajedno, a rijetko nalazimo primjerke s ovom razinom detalja bilo gdje drugdje u svijetu. A ako i postoji, obično mu nedostaje mnogo dijelova, dok ovaj još uvijek ima sve kosti. "
 

 
Lubanja je duža od visine većine ljudi. Zubi na njemu dugi su i oštri poput britve - nekada su ubijali jednim ugrizom i proždirali sve pred sobom, kažu znanstvenici.

Sa svojih gotovo 12 metara i četiri snažne peraje koje su ga tjerale velikom brzinom, Pliosaurus je bio pravi stroj za ubijanje, najveći predator u oceanu. "Životinja je bila toliko ogromna da je mogla loviti sve što se nađe u njenom prostoru", rekao je dr. Andre Rowe sa Sveučilišta u Bristolu.

"Ne sumnjam da je to bio nekakav podvodni T-Rex." Obroci su uključivali i druge gmazove, kao što je njegov dugovrati rođak Plesiosaurus i Ichthyosaurus nalik na delfina.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.