Molotovljevi kokteli bačeni na berlinske urede Instituta Robert Koch

Nepoznate osobe bacile su nekoliko molotovljevih koktela na zgradu u kojoj se nalaze berlinski uredi Instituta Robert Koch, središnjeg epidemiološkog instituta u Njemačkoj koji savjetuje njemačku vladu o borbi protiv pandemije koronavirusa.

Molotovljevi kokteli bačeni na berlinske urede Instituta Robert Koch Pexels
27. 10. 2020

Berlinska je policija priopćila da su zapaljive naprave bačene na zgradu instituta oko 2:40 sati ujutro. Zaštitar, koji je čuvao zgradu, svjedočio je napadu i ugasio vatru. U napadu je razbijen prozor, ali nije bilo ozlijeđenih. Počinitelji su uspjeli pobjeći s mjesta napada.

Budući da se istražuje politička pozadina napada, slučaj su preuzeli službenici za državnu sigurnost.

Iako većina Nijemaca podržava reakciju njemačke vlade na pandemiju, ovoga su ljeta brojni njemački građani prosvjedovali protiv uvođenja restriktivnih mjera. Prema procjenama njemačkih vlasti, na jednom takvom prosvjedu u Berlinu održanom 29. kolovoza okupilo se oko 38 tisuća građana. Najnoviji takav prosvjed održan je jučer na berlinskom Alexanderplatzu na kojem se prema pisanju njemačkih medija okupilo oko dvije tisuće građana. 

S obzirom na znatan porast zaraženih u Njemačkoj, u nekim su dijelovima zemlje ponovno znatno postrožene restriktivne mjere.

Oznake: Berlin, Institut Robert Koch, molotovljevi kokteli, Njemačka

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.