FOTO: Molitva uslišena, sjeverni toranj Katedrale težak 30 tona Hrvatska vojska tiho minirala i sigurno prizemljila

Operacija miniranja i skidanja vrha sjevernog tornja Zagrebačke katedrale Hrvatska je vojska odradila besprijekorno, a brojni vjernici i štovatelji kulturne baštine pozorno su cijeli dan pratili ovu operaciju. Nakon što je teško oštećen u potresu 22. ožujka, vrh sjevernog tornja zagrebačke katedrale u petak iza 18 sati uspješno je uklonjen. Predsjednik Odbora za obnovu katedrale mons. Ivan Hren u razgovoru za Hrvatski katolički radio izjavio je kako su "s ljudske strane sve učinili" te je pozvao sve slušatelje i građane na molitvu za uspjeh ove akcije

FOTO: Molitva uslišena, sjeverni toranj Katedrale težak 30 tona Hrvatska vojska tiho minirala i sigurno prizemljila Bojan Haron Markičević/Start
17. 4. 2020

Snimio: Bojan Haron Markičević/Start

Piše: Sven Stažić

Bilo je točno 17 sati i 58 minuta kad je ovaj put s Kaptola odjeknula pritajena eksplozija. Kao da je Grički top označio podne. Zadimilo je na visini od približno 100 metara i kontroliranom je eksplozijom Hrvatska vojska odvojila dio sjevernog tornja. Korišten je plastični eksploziv, a sve se odvijalo na visini od oko 100 metara, uz veliku pozornost brojnih građana koji su s različitih pozicija pratili zahtjevnu akciju Hrvatske vojske. Već u 19 sati toranj je spušten na tlo. Spuštanje je trajalo, a obavljalo se specijalnom dizalicom, kontroliranom brzinom. Predsjednik Odbora za obnovu katedrale mons. Ivan Hren bio je cijelog dana iznimno uznemiran zbog ovog iznimno zahtjevnog zahvata koji je uključivio amputaciju jednog od tornja i koji je bio iznimno tehnički i sigurnosno složen. U razgovoru za Hrvatski katolički radio u nekoliko je navrata tijekom dana izjavio kako su "s ljudske strane sve učinili" te je pozvao sve slušatelje na molitvu za uspjeh ove akcije uklanjanja vrha sjevernog tornja zagrebačke katedrale teško oštećenog u potresu koji je pogodio Zagreb 22. ožujka.
Rušenje tornja bilo je predviđeno prijepodne, no jačina vjetra natjerala je četvoricu pripadnika Hrvatske vojske i alpinista na oprez i na čekanje trenutka kad će vjetar biti slabiji. I to se dogodilo dvije minute prije 18 sati. Iznimno je profesionalno obavljen posao uklanjanja 30 tona vrha sjevernog tornja Zagrebačke katedrale.

“Ulazimo u finale. I ja sam čovjek, i mene je strah, govorio je prije rušenja mons. Ivan Hren te isticao kako bi volio "da sve što je profesionalno napravljeno da bude dobro napravljeno. Budimo u molitvi zajedno“. Prema riječima načelnika Stožera Miroslava Cara sjeverni toranj Zagrebačke katedrale oštećen je na 72 redu tornja te je “uslijed potresa došlo do zakretanja gornjeg dijela i loma nosećih stupova na donjem dijelu 72. reda.”

Hrvatska vojska počela je s bušenjem minskih mikro bušotina i punjenju s eksplozivom, a potom su uslijedili završni radovi vezanja tornja sa sajlama i konačno detonacija.

- Količine eksploziva su minimalne, više dana smo provodili ispitivanje ovdje u krugu Katedrale i na vojnom poligonu da bi dobili optimalne količine eksploziva. Ukupna količina eksploziva je 580 grama, kazao je Miroslav Car, načelnik Stožera .

Najveća opasnost bila je dizalica, jer je visine 120 metara te se zbog nje trebao pokriti radijus i zaštititi od bilo kakvih neprilika na 120 metara. “Što se tiče same eksplozije mi smo je sveli na minimum. Omotat ćemo prostore gdje se provodi eksplozija da razlijetanja pukotina de facto ne bi bilo, međutim proračuni su pokazali da je sigurnosna zora nekih 75 metara od samog mjesta eksplozije.”

Mario Maslov, zapovjednik Bojne obavještajne satnije Hrvatske kopnene vojske bojnik dodao je kako je zadaća te postrojbe “staviti pod nadzor područje radova iz zraka u okviru 360 stupnjeva s glavnim fokusom na samo mjesto radova. ”

U akciji je sudjelovalo 11 pripadnika Hrvatske vojske, specijalisti za uklanjanje eksplozivnih naprava specijalizirani za ovakve situacije. Četiri pripadnika Inženjerijske pukovnije Hrvatske vojske precizno su odredili mjesto za uklanjanja čeličnih sedrenih klinova između 72. i 73. kata sjevernog tornja, gdje je nastalo najveće oštećenje. U te se rupe stavio eksploziv. Postavio se u devet rupa i onda je provučen glavni vod kroz toranj. Spojila se cijela mreža i eksploziv se aktivirati odozdo. Tako se odvojio samo toranj. Riječ je o plastičnom eksplozivu i nije ga trebala velika količina, a nije proizveo ni veću buku tek je vidno zadimio.

- Izvršili smo bušenje kamena s ciljem oslabljenja sidrenih klinova u tornju. Nakon toga slijedilo je punjenje eksplozivom, ispuštanje električne sajle kroz toranj. Problema je bilo zbog vjetra, ali sve je prošlo kao što smo i planirali, kazao je pukovnik Miroslav Car, načelnik stožera Inženjerijske pukovnije Hrvatske vojske, jedan od četvorice vojnika koji su se poput Spidermana popeli na visinu od približno 100 m i postavljali, a potom i detonirali eksploziv.

Zatvoreni su tijekom dana bili svi prilazi Katedrali. Tržnica Dolac radila je normalno pa su mnogi Zagrepčani nakon kupnje bacili oko na povijesni pothvat.

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.