U Hrvatskoj je dovoljno reći da ste novac dobili od kuma ili naslijedili od bake i suci će vam povjerovati! Ogrezli smo u korupciju i zato što se štite kriminalci i njihovi sponzori

- Kriminalcima je najlakše dokazati krivnju da im provjerite odakle im novac i nesrazmjer dohotka s imovinom. Kad to dokažete puno je lakše i sve ostalo, kazao je Mislav Kolakušić gostujući u RTL Direktu Zoranu Šprajcu, kojem je isto tako kazao kako će dati otkaz Trgovačkom sudu u Zagrebu čim se odluči baviti i politikom. U samo nekoliko dana njegova je udruga "Antikorupcija" upisla 5000 članova a interes građana je senzacionalan

U Hrvatskoj je dovoljno reći da ste novac dobili od kuma ili naslijedili od bake i suci će vam povjerovati! Ogrezli smo u korupciju i zato što se štite kriminalci i njihovi sponzori RTL Direkt screen
23. 10. 2019

Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu gostovao je u sinoćnoj TV emisiji RTL Direkt Zorana Šprajca te je davao svoje viđenje sve izraženije korupcije u Hrvatskoj koja je svojevrsni karcinom države, jer prisutna je svuda pa i u samom državnom vrhu. Povod za gostovanje Mislava Kolakušića bilo je i njegovo prošlotjedno objavljivanje osnutka udruge “Antikorupcija” koja će se baviti i hrabrenjem građana da sami otkrivaju kriminalce i nečasna djela. Jednako tako Zoran Šprajc pokušao je saznati što misli sudac Trgovačkog suda o presudama koje su jučer odmjerene nekadašnjem hrvatskom premijeru, dr. Ivi Sanaderu koji je nepravomoćno osuđen na kaznu zatvora od 2,6 godina za ratno profiterstvo u ponovljenom suđenju u aferi Hypo (provizija za kupovinu hrvatskih ambasada), a oslobođen u slučaju pogodovanju Diokiju.
Sudac Kolakušić je kazao:
- Mi moramo prvo krenuti od imovine svake osobe. Prvo porezna mora utvrditi odakle vam imovina od deset milijuna eura, kuća koja vrijedi tri milijuna eura, satovi koji vrijede 500.000 eura… Kad se utvrdi nesrazmjer između dohotka i imovine i ostalo dokazivanje ide puno lakše. Uz sve to, ne bi trebao sud dokazivati takve anomalije, već onaj koga se procesuira. Vi morate, a ne sud dokazati da ste to legalno stekli i da imate pokriće. Ako to ne dokažete onda Vam se sve to oduzima.

Voditelj RTL Direkta upitao je potom Mislava Kolakušića kako se “obično u nas svi vade na baku, stričeve, kumove, nasljedstvo, a Sudac mu je odgovorio:

- Normalna država ne nasjeda na takve bagatelne priče. U nas svi imaju neku baku ili kuma u inozemstvu i začudo to na našim sudovima prolazi. Da im je stalo istjerali bi pravdu i tražili podatke stranih država,a ne im slijepo vjerovali. Ministarstvo financija trebalo bi stranim državama za takve uputiti pitanja poput; - Evo, gospodin taj i taj u Vašoj je državi navodno zaradio milijune eura. Dajte nam to potvrdite ili nas razuvjerite.
Jednostavno se takva klupka odmotavaju. Mora se lanac kriminalaca i korupcije raskrinkati, a ne stati na prvom koraku. To što baka u cijelom životu nije zaradila ni jednu marku, u nas to nitko ne provjerava.

Kako ste vi zamislili borbu protiv korupcije, upitao je Šprajc Kolakušića.

- Prvo što je potrebno da bi se uopće mogla voditi borba protiv korupcije su građani Republike Hrvatske. Korupcija se ne može iskorijeniti bez njihova uključivanja. Istrage u pravilu moraju kretati od poreza. Tu može biti riječ o utaji poreza ili o čistoj korupciji. Bavili ste se gospodarskom djelatnošću i niste izdavali račune, ili vas je netko mitio. Da bismo došli do sudionika korupcija koje se u pravilu događaju u četiri oka vi morate imati osobe koje vide anomalije i koje su to spremne prijaviti. Ne može policija sve to poloviti.
Ovaj sustav koji ne pita osnovne porezne stvari zapravo pogoduje kriminalcima i korupciji.

Zašto se to onda ne otkriva?

- Postoje sponzori koji se štite. U Hrvatskoj postoje brojni bogataši koji su zapravo toliko škrti i bahati i osioni da uopće nisu platili porez i da misle da ih pravda neće sustići. Novac su izvlačili, da li iz državnih tvrtki, da li iz privatnih… Konstantno se radi o izvlačenju novaca. To su dobili ili ukrali i kad su već došli do novca oni ga i ne skrivaju i zato ih je lako i razotkriti. I zato se to ne smije istraživati, jer bi onda ti sponzori bili na udaru.

Dakle vi tvrdite da Porezna ne radi kako treba, da sustav ne funkcionira?

- E sad dolazimo do iznimno loših zakona i postupanja. Mi imamo sve organizirano u takozvana četiri stupnja. Ako niste postigli dobru presudu u prvostupanjskom postupku tu je drugostupanjski, pa se predmet može seliti na Vrhovni sud. Uvijek se još i tu nađe neka sitnica, pa se računati može i na Ustavni sud, a ni zastara nije daleko.
Kako to izgleda u Engleskoj? Eto, Todoriću nije dopušteno ni žalbu izjaviti. U Srbiji Vam se oduzima imovina već u prvostupanjskom postupku. Ako na kraju dokažete da ste nevini vraća Vam se imovina!

Ali zar Sanaderu nije blokirana imovina, pita Šprajc, a Kolakušić mu odgovara:

- Što je to značilo za Sanadera. Ništa, jer on u imovini uživa i jedino ne može njome raspolagati. Znate što znači oduzeto i prodano, a što blokirano!? To znači da vi kao prvostupanjski osuđenik to naprosto više nemate.

A što ako na kraju budete nevini?

Država će vam se morati odužiti i vratiti oduzeto. U ovako drastičnim slučajevima mora se poslati snažna poruka kriminalcima. Pljačka i korupcije se ne isplate.

Vi ste pokrenuli udrugu za iskorjenjivanje korupcije. Zašto i kako se jedna obična udruga može boriti protiv korupcije?

Ključ borbe protiv korupcije su građani. Pokušavamo nešto napraviti i zato smo osnovali udrugu “Antikorupcija”. U nekoliko dana na dvije platforme pridružilo nam se gotovo 5000 članova. Njih 1700 upisalo se u našu udrugu elektronskim putem na adresi antikorupcija.hr, a više od 3000 pristupnica prikupili smo na zagrebačkom Trgu bana Jelačića te na Trgu kralja Tomislava.

Ne skrivate svoje političke ambicije?

- Ovo to nije! Ovo je čista civilna udruga.

I onda, za što ćete se kandidirati, za predsjednika države, za parlamentarne izbore, za Euro parlamentarne izbore?

To ćemo još vidjeti! Kad dođe vrijeme.

Kad bih Vam bio politički oponent upitao bih vas kao suca Trgovačkog suda koji ne prate baš hvalospjevi i često ga se povezuju s kriminalom, zašto je tome tako i zar niste već i prije nešto mogli uraditi? Naime, Trgovački su sudovi poznati kao dosta koruptivni, ako ne i kao najkoruptivniji dio hrvatskog pravosuđa?

- Da, profesor Stjepan Ivanišević, bivši ministar pravosuđa u Račanovoj Vladi jednom je kazao da su trgovački sudovi karcinom hrvatskog društva i da su najkorumpiraniji. Dakle, nije to daleko od istine. ‘Ajde mi recite, zar je normalno da sudske presude nisu javne i transparentne. Mi imamo rasprave koje su potpuno javne. Dakle, svako može doći na svako ročište suda, na objavu presude, a potom vice nema mogućnosti uvida nad spisom. Zašto? Zato što bi se možda vidjelo da jedan te isti sudac i 15 puta sudi istoj pravnoj osobi koja svaki put dobro prođe. Svaka presuda donesena u Hrvatskoj mora biti objavljena i javnosti dostupna.

Vi ćete status suca zamrznuti kad krenete u političku borbu?

- Ako krenem u kampanju neću status suca zamrznuti, već ću dati otkaz! Kao što znate, sucima je zabranjena politička aktivnost. Ja se sad politikom ne bavim, već činim ono što građani moraju činiti. I moja je dužnost i pravo upozoravati na nepravilnosti.

 

 

 

8 godina od uhićenja Sanadera, bivši hrvatski premijer nepravomoćno je osuđen na 2,6 godine zbog ratnog profiterstva u suđenju Hypo.

HEP - Dioki - Ježić oslobođen zbog nedostatak dokaza

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.