Kolakušić traži ukidanje covid putovnica, tvrdi da antivakseri ne postoje, ipak Faktograf ga optužuje da je jedan od najvećih antivaksera

"Faktograf.hr" opet žestoko po Mislavu Kolakušiću! Portal kojeg prati iznimno mali broj korisnika, no koji nerijetko odlučuje o uklanjanju objava s FB, čije objave na FB lajka u prosjeku njih 50, optužuje po tko zna koji put eurozastupnika. Kolakušić je "HR kralj Facebooka", njegove se objave dijele u tisućama, videi pregledavaju na Youtubeu i u pola milijuna, lajka ga nerijetko i njih 15 tisuća. Faktograf koji je uspio ograničiti doseg eurozastupnika na najpopularnijoj društvenoj mreži i koji čini sve da ga ušutka ponovo je napisao i obrazložio u podužem traktatu:  - On širi antivaksersku propagandu. Zanimljivo, velik dio toga što pripovijeda Mislav Kolakušić, zbore i brojni ugledni znanstvenici. Zadnju sličnu objavu imao je Gordan Lauc, član Znanstvenog savjeta RH za borbu protiv Covida koji se također založio za ukidanje covid putovnica. Zanimljivo, njega još uvijek nisu stavili u Faktografu na dnevni red. Više o svemu donosi Teleskop.hr https://teleskop.hr/hrvatska/faktograf-optuzuje-eurozastupnika-mislava-kolakusica-on-siri-antivaksersku-propagandu/

Kolakušić traži ukidanje covid putovnica, tvrdi da antivakseri ne postoje, ipak Faktograf ga optužuje da je jedan od najvećih antivaksera Emica Elvedji/PIXSELL
3. 10. 2021

Na društvenim mrežama zadnjih tjedana popularan je video zapis “intervjua” hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu Mislava Kolakušića. Radi se o razgovoru s Kolakušićem koji je prvotno objavljen na njegovom YouTube kanalu prije dva tjedna. Od tada je na YouTubeu pregledan gotovo 200.000 puta. Cijelu priču o nevjerajtnom animozitetu Faktografa prema eurozastupniku možete pročitati i izvorno na linku web portala Teleskop.hr - https://teleskop.hr/hrvatska/faktograf-optuzuje-eurozastupnika-mislava-kolakusica-on-siri-antivaksersku-propagandu/

Velik broj pregleda razgovora u kojem eurozastupnik Kolakušić iznosi manipulativne tvrdnje o pandemiji i cjepivima protiv Covida-19 privukao je internetske širitelje dezinformacija pa je snimka u skraćenom obliku počela kolati i drugim društvenim mrežama. Na Facebook stranici Tragovi-istine.com tako se pojavio video naslovljen “Antivakseri ne postoje. Tri minute istine o pandemiji Covida” (arhiviran je ovdje). Objava je od 21. rujna podijeljena preko 6.000 puta te je skupila više od 360 tisuća pregleda, piše Faktograf.

Kolakušić koristi studio EP-a za širenje dezinformacija
Iako je video na Kolakušićevom YouTubeu nazvan “INTERVJU: Antivakseri ne postoje”, ovdje nije riječ o klasičnom novinarskom intervjuu. Razgovor s Kolakušićem nije objavljen u nekom mediju, već je rađen samo za objavu na njegovom YouTube kanalu, tj. sa svrhom Kolakušićeve samopromocije. Razgovor je snimljen u audiovizualnom studiju Europskog parlamenta.

Na istom mjestu snimljen je i prošli Kolakušićev “intervju”, za koji smo također utvrdili da je u njemu širio dezinformacije (više u tekstu ovdje).

Budući da Kolakušić opetovano koristi njihovu audiovizualnu infrastrukturu kako bi u javnost iznosio manipulativne i dezinformirajuće tvrdnje vezane za pandemiju Covida-19, obratili smo se Europskom parlamentu za komentar na tu praksu hrvatskog europarlamentarca.

Iz press službe Europskog parlamenta kažu kako svi europarlamentarci imaju jednaka prava na korištenje audiovizualnog studija EP-a te kako “Europski parlament ne smije, niti bi trebao kontrolirati sadržaj izjava zastupnika, za koje su isključivo odgovorni sami izabrani zastupnici”.

“Međutim, studio se ne smije koristiti u svrhe oglašavanja, promicanja ili promidžbe trećih strana niti na način da podrivaju dostojanstvo Europskog parlamenta. Audiovizualni studio Europskog parlamenta postoji kako bi pomogli poboljšali medijsko praćenje postupaka i aktivnosti Parlamenta. Prostori se načelno dodjeljuju po principu ‘najbržeg prsta’. Tamo gdje postoji velika potražnja za objektima, prioritet će se dati zahtjevima za inicijative koji se izravno odnose na dnevni red Parlamenta”, odgovor je press službe Europskog parlamenta koji dodatno napominje kako “zastupnici u EP-u obavljaju svoj mandat slobodno i neovisno te uživaju slobodu govora”. 

Preminuli i nuspojave
U razgovoru s voditeljem Kolakušić navodi kako je na području SAD-a, UK i EU do sada prijavljeno milijun i 200 tisuća nuspojava te 15.000 smrtnih ishoda nakon cijepljenja.

U Europskoj je uniji, tvrdi Kolakušić, preminulo 6.000 ljudi te navodi kako su brojevi nuspojava neusporedivo veći od onih koje bilježi službena statistika. U kratkom video isječku koji kruži Facebookom nisu navedeni izvori na koje se Kolakušić poziva kada govori o nuspojavama i preminulima, ali iz cjelovitog intervjua koji je objavljen na njegovom YouTube kanalu jasno je da hrvatski europarlamentarac zapravo prepričava popularne dezinformacije s društvenih mreža.

Na početku intervjua Kolakušić tvrdi da proučava službene stranice američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) te njihov sustav VAERS, a navodi i kako se informira  na stranici Europske agencije za lijekove (EMA) te putem britanskog sustava NHS.

“S time da je potrebno naglasiti da ovaj broj nuspojava u Americi, 7.000 umrlih i 600.000 teških nuspojava, on se prijavljuje na obrascu na kojem piše da ćete u slučaju davanja netočnih podataka biti kažnjeni kaznom zatvora. Ne govori se o pokretanju postupka prekršajnog ili kaznenog, nego izričito vam se prijeti kaznom zatvora”, navodi Kolakušić te zaključuje da su stvarni brojevi nuspojava cjepiva zapravo puno veći.
O sustavu za prijavljivanje nuspojava cijepljenja VAERS, koji su devedesetih pokrenule FDA i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), pisali smo više puta (1, 2, 3). Radi se o internetskoj bazi podataka o nuspojavama cjepiva u koju bilo tko može unositi podatke, zbog čega je podložna manipulacijama. Slični sustavi postoje i u Europskoj uniji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Podatke koji se prikupe putem tog sustava protivnici cijepljenja koriste za širenje propagande o štetnosti cijepljenja. Naime, za razliku od CDC-ovog sustava Vaccine Safety Datalink čije je korištenje limitirano na zdravstvene djelatnike i koji zahtjeva više dokumentacije za prijavu, nuspojave preko VAERS-a može prijaviti bilo tko. Drugim riječima, prijava može biti potpuno izmišljena, a lako je moguće i da se kao nuspojave prijave ishodi koji nisu doista povezani s cijepljenjem. Takve neprovjerene i neistražene prijave odmah su dostupne javnosti.

Zbog toga se vrlo često ti podaci pogrešno interpretiraju. Na to je htio ukazati i  američki anesteziolog James Laidler koji je VAERS-u prijavio kako se nakon cijepljenja pretvorio u Hulka, lika iz popularnog američkog stripa. Njegova je prijava uklonjena iz sustava tek nakon što je on za to dao odobrenje (VICE).

CDC na svojoj službenoj stranici navodi kako je u SAD-u, od 14. prosinca 2020. do 27. rujna 2021. godine, primljeno više od 390 milijuna doza cjepiva protiv Covida-19 te da je tijekom tog perioda VAERS zaprimio 8.164 (0.0021%) izvješća o smrti. Brojka je to koja je nešto viša od one koju Kolakušić navodi, međutim…

“Izvještaji VAERS-a o nuspojavama nakon cijepljenja, uključujući smrt, ne moraju nužno značiti da je cjepivo uzrokovalo zdravstvene probleme”, navodi CDC te dodaje kako pregledom dostupnih kliničkih podataka, uključujući potvrde o smrti, obdukciju i medicinsku dokumentaciju, nije utvrđena uzročna veza navedenih smrti s cjepivom protiv Covida-19.

Kolakušićeva tvrdnja da se na stranicama VAERS-a može naći informacija da je davanje krivih podataka kažnjivo zatvorskom i novčanom kaznom je točna. Podnošenje lažne prijave VAERS-u predstavlja kršenje federalnog zakona prema kojem se vlastima (državnim službama i agencijama) ne smiju davati krivi podaci. Međutim, pitanje je koliko se takve kontrole provode jer je na primjeru spomenutog anesteziologa vidljivo kako, unatoč medijski popraćenom podnošenju lažnog izvješća, ipak nije završio u zatvoru.

Europske brojke
Podaci iz Velike Britanije također pokazuju kako je putem “Yellow card” sustava, koji je sličan američkom VAERS-u, prijavljeno više stotina tisuća nuspojava nakon cijepljenja.

U izvješću koje se objavljeno na stranici britanske vlade, a koje se odnosi na period do 15. rujna, stoji da je primljeno nešto više od 90 milijuna doza cjepiva i da je pritom zabilježeno nešto više od 350.000 tisuća nuspojava.

Slično kao što je navedeno na stranici VAERS-a, na stranici britanskog NHS-a stoji kako se prikupljeni podaci ne mogu koristiti za statističko računanje nuspojava, niti govore išta o sigurnosti cijepljenja protiv Covida-19.

Osim toga, navodi se kako se velika većina izvješća odnosi na reakcije na mjestu ubrizgavanja (na primjer bolna ruka) te na kratkotrajne simptome kao što su povišena temperatura, glavobolja, zimica, umor, mučnina, groznica, vrtoglavica, slabost, bolovi u mišićima i ubrzani rad srca.

“Općenito, to se događa ubrzo nakon cijepljenja i nije povezano s ozbiljnijom ili trajnijom bolešću”, stoji u izvješću.

U dokumentu se također navodi kako je prijavljeno oko 1.600 slučajeva smrti koje su se dogodile nakon cijepljenja.

“Većina ovih izvješća bila je kod starijih osoba ili osoba s osnovnom bolešću. […] Pregled pojedinačnih izvješća i obrazaca izvještavanja ne ukazuje na to da su cjepiva imala ulogu u ovim smrtnim slučajevima”, stoji u izvješću. 

Slične napomene, one o tome da se prijavljene nuspojave ne govore ništa o sigurnosti cjepiva, stoje i na stranici baze podataka EudraVigilance, putem koje građani Europske unije mogu prijavljivati nuspojave. Kako se može vidjeti iz dostupnih objavljenih izvješća koja obuhvaćaju podatke do početka rujna, ukupno je prijavljeno 572.287 nuspojava te 6.445 smrtnih ishoda nakon cijepljenja. 

Međutim, kako navodi EMA, činjenica da je netko imao medicinski problem ili je umro nakon cijepljenja ne znači nužno da je cjepivo uzrok. Nuspojave i smrtni ishodi mogli su biti uzrokovani zdravstvenim problemima koji nisu povezani s cijepljenjem. 

Dio je to koji Kolakušić ne spominje, iako navodi da čita izvješća, zbog čega se može reći da svjesno manipulira kontekstom tih brojki.

Antivakseri postoje
“Ljudi koji ne žele primiti u svoj organizam potpuno eksperimentalni proizvod, njih ne možemo nazvati antivakserima”, govori Kolakušić te dodaje kako je međunarodnim konvencijama zabranjeno vršiti medicinske eksperimente nad ljudima.
Antivakserima ili dogmatskim protivnicima cijepljenja nazivaju se one osobe koje se generalno protive uporabi cjepiva te o cjepivima šire znanstveno neutemeljene informacije. Širitelji antivakserskih dezinformacija često to rade zbog osobne koristi, npr. u svrhu prodaje i promocije vlastitih, “alternativnih medicinskih pripravaka”. O tome kako se razvijao antivakserski pokret te zbog čega predstavlja prijetnju javnom zdravlju više možete čitati u ovom tekstu.

Jednu od omiljenih tvrdnji širitelja antivakserske propagande sada ponavlja i Kolakušić, kada tvrdi da je cjepivo protiv Covida-19 “potpuno eksperimentalni proizvod”.

Sva odobrena cjepiva protiv Covida-19 prošla su sve faze kliničkih ispitivanja u kojima su se pokazala sigurna za uporabu. Kako se može naći na službenim stranicama Europske unije, cjepiva se najprije testiraju u laboratoriju, a potom se na dobrovoljcima u nekoliko krugova ispitivanja u kojima se provjerava kako cjepivo djeluje i nadmašuju li koristi od njega potencijalne nuspojave ili rizike. Proizvođači nakon toga Europskoj agenciji za lijekove podnose zahtjev za odobrenjem, nakon čega EMA provodi temeljitu procjenu cjepiva. Na temelju procjene Agencije, Europska komisija stavlja cjepivo u promet. 

Cjepiva protiv Covida-19 od regulatora imaju uvjetno odobrenje za stavljanje u promet, ali ne zato što su eksperimentalna, nego zato što je proces odobrenja zbog izvanredne javnozdravstvene ugroze djelomično ubrzan. Radi se o proceduri koja postoji upravo da bi se koristila u slučaju izbijanja pandemije.

Nadalje, potpuno je krivo uspoređivati cijepljenje s medicinskim eksperimentima nad ljudima, što Kolakušić također čini. Riječ je o manipulativnoj tvrdnji koja se nadovezuje na prijašnje netočne usporedbe cijepljenja s eksperimentima koje su nacisti za vrijeme Drugog svjetskog rata provodili nad Židovima i ostalim manjinama.

Kako smo već pisali, Nürnberški kodeks, koji je donesen prilikom suđenja nacističkim liječnicima za nehumano postupanje prema ljudima, prvi je međunarodni kodeks etičkog postupanja u biomedicinskim i biotehnološkim istraživanjima koja uključuju ispitivanje novih metoda liječenja na ljudima, a u njemu se također prvi put spominje i koncept obaveznog ili informiranog pristanka osobe nad kojom se eksperiment provodi. Dakle, ako je itko sudjelovao u eksperimentu, onda su to dobrovoljci kojima se cjepivo davalo u kliničkom ispitivanju, nikako ljudi koji su (također dobrovoljno) cijepljeni nakon što su cjepiva protiv Covida-19 odobrena i puštena u promet.

Obdukcije
Kolakušić se dotaknuo i obdukcija nad preminulima od Covida-19.

“Kako je to moguće, da niti jedna država u Europi i svijetu nije željela saznati koliko je uistinu ljudi oboljelo i koliko je ljudi uistinu umrlo od Covida. To je nevjerojatno. Godinu i pol nakon toga, mi to ne znamo jer države i dalje ne žele provoditi obdukcije i serološke testove nego provode PCR test. Obdukcije su zakonska obveza kako u Hrvatskoj tako i u EU. Zakonska je obveza provesti obdukciju u slučaju smrti od zarazne bolesti. Međutim, tada pandemije Covida-19 ne bi bilo”, rekao je Kolakušić.
Nije točno da je zakonska obveza provesti obdukciju u slučaju smrti od zarazne bolesti. Naime, Zakon o zdravstvenoj zaštiti jasno propisuje kada se ona provodi.

Obdukcija se provodi kada postoji sumnja ili je očito da je smrt uzrokovana kaznenim djelom, kada je to potrebno radi zaštite zdravlja ljudi, odnosno, kada to zahtijevaju epidemiološki ili drugi medicinski razlozi te kada zahtjev za obdukcijom postavi obitelj preminule osobe. U zakonu stoji da se obdukcija provodi i kada je osoba umrla u zdravstvenoj ustanovi, ordinaciji ili u trgovačkom društvu koje obavlja zdravstvenu djelatnost.

Ako je osoba umrla u zdravstvenoj ustanovi, ravnatelj na zahtjev uže obitelji te u sporazumu s rukovoditeljom zdravstvene jedinice i patologom može odlučiti da se obdukcija ne provodi.

Zakon o zdravstvenoj zaštiti propisuje i da se obdukcija mora provesti u idućim slučajevima: ako se radi o neprirodnoj smrti ili smrti nepoznatog uzroka, ako smrt nastupi tijekom dijagnostičkog ili terapijskog zahvata, ako smrt nastupi u roku od 24 sata od prijema osobe u zdravstvenu ustanovu, ako je osoba sudjelovala u kliničkom ispitivanju lijeka ili medicinskog proizvoda, odnosno drugom znanstvenom ispitivanju u zdravstvenoj ustanovi te u slučaju smrti osobe čiji se dijelovi tijela mogu uzimati radi presađivanja u svrhu liječenja sukladno posebnom zakonu.

U Zakonu, dakle, nigdje ne stoji kako je zakonska obveza provesti obdukciju u slučaju smrti od zarazne bolesti.

Od početka pandemije Covida-19 u javnom se prostoru postavlja pitanje: kako znamo da je netko umro od posljedica zaraze Covidom-19? Istina je da se Hrvatskoj se obdukcije u Hrvatskoj nad preminulima od Covida-19 u pravilu ne provode često. Međutim, za to, osim Zakona koji ne propisuje da se ona mora napraviti, postoje i drugi razlozi.

Kako je pisao Index, u slučaju smrti oboljelog od Covida-19, mrtvozornik na temelju dokumentacije koju dobije pokušava ustanoviti koji je vodeći uzrok smrti te uz sva stanja koja je pacijent imao procjenjuje što je najviše doprinijelo smrti. Mrtvozornici, dakle, u najvećem broju slučajeva imaju dovoljno kliničkih znakova na temelju kojih mogu zaključiti je li zaraza novim koronavirusom bila glavni uzrok, bez provođenja obdukcije.

Osim toga, u većini slučajeva obitelji preminulog od Covida-19 ne podnose zahtjev za obdukcijom, kako je jednom prilikom izjavila patologinja karlovačke bolnice Samija Ropar. Kada bi to obitelj učinila, obdukcija bi se svakako izvršila.

S dezinformacijama na temu obdukcija osoba preminulih od Covida-19 susreli smo se više puta. Još prije godinu i pol dana pisali smo o tome kako nije točno da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zabranila obdukcije, niti da su one zabranjene u Italiji, a raskrinkali smo i tvrdnje da patolozi ne pronalaze znakove infekcije u organima onih preminulih od Covida-19.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.