Mate Uzinić se slomio i u suzama otkrio jezive slučajeve seksualnog nasilja svećenika

Bivši rektor Katoličko bogoslovnog fakulteta u Rijeci priznao: Ja sam zlostavljao 13 dječaka, a riječki nadbiskup naveo je i slučaj svećenika “M.Šp” koji je optužen da je zlostavljao 13 dječaka u rasponu od 6 do 13 godina.

Mate Uzinić se slomio i u suzama otkrio jezive slučajeve seksualnog nasilja svećenika Goran Kovačić / Pixell
24. 5. 2023

Riječki nadbiskup Mate Uzinić u ponedjeljak se slomio i u suzama otkrio jezive slučajeve seksualnog nasilja koje su izvršili svećenici i službenici Crkve. Među ostalim, naveo je i slučaj svećenika “M.Šp” koji je optužen da je zlostavljao 13 dječaka u rasponu od 6 do 13 godina.


Nacional piše kako se radi o Milanu Špeharu, bivšem visokom crkvenom velikodostojniku i bivšem rektoru Katoličko bogoslovnog fakulteta u Rijeci koji im je, kako pišu, u subotu 20. svibnja priznao svoja zlodjela.


 
– Na laički stalež sam sveden nakon što sam zamolio Svetog Oca da mi to učini jer se više nisam osjećao dostojnim biti svećenik budući da sam u mladosti, kroz kratko vrijeme, počinio one zločine koji su u posvemašnjoj suprotnosti s tim zvanjem. Nitko za moja zlodjela nije krivac niti sukrivac. Ja sam ih počinio i strašno mi je žao za žrtve mojih zlih čina. Ne preostaje mi drugo nego ih iz dna duše moliti da mi oproste i oni i njihovi najbliži, ako ikako mogu, za sve rane koje sam im zadao te okajavati, činiti pokoru i žaliti što sam to počinio i moliti Boga da, prije svega, izliječi sve one rane koje sam ja nanio, a i Crkvu moliti za oproštenje što sam bio nedostojan nje, njenoga povjerenja u mene i svećeničkog zvanja, napisao je Nacionalu Špehar.

https://www.nacional.hr/ekskluzivno-bivsi-rektor-katolickog-bogoslovnog-fakulteta-u-rijeci-nacionalu-priznao-zlostavljanje-13-maloljetnika-i-otkrio-licemjerje-iza-suza-rijeckog-nadbiskupa/

Nacional tvrdi kako je upravo ovo priznanje, ali i njihovo otkriće brojnih drugih slučajeva seksualnog zlostavljanja i pedofilije u riječkim, splitskim i zadarskim crkvenim krugovima, razlog zbog kojeg je Uzinić sada odlučio istupiti. Tvrde i da je riječki nadbiskup dvije godine znao da njegovi svećenici čine grozne pedofilske zločine te da su upropastili živote više desetaka maloljetnika, ali je sve to uporno prešućivao, prenosi Jutarnji list.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ovo-je-svecenik-koji-je-priznao-da-je-zlostavljao-13-djecaka-ja-sam-taj-strasno-mi-je-zao-15338517

Uzinić je u ponedjeljak u priopćenju, inače, iznio i neke mučne detalje o slučaju Milana Špehara.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.