Papa je prihvatio ostavku nadbiskupa koji je navodno prikrivao seksualno zlostavljanje

Nadbiskup Andrzej Dziega odlazi s dužnosti nakon optužbi za prikrivanje seksualnog zlostavljanja maloljetnika u njegovoj nadbiskupiji.

Papa je prihvatio ostavku nadbiskupa koji je navodno prikrivao seksualno zlostavljanje Andrzej Dziega Soeren Stache / DPA
25. 2. 2024

Papa Franjo prihvatio je ostavku poljskog nadbiskupa optuženog za prikrivanje seksualnog zlostavljanja maloljetnika. Kako je u subotu objavio Vatikan, Andrzej Dziega, nadbiskup Szczecina, gdje su se zlostavljanja navodno dogodila, otići će u mirovinu.71-godišnji Dziega podnio je ostavku nakon brojnih kritika vezanih uz zlostavljanja u njegovoj nadbiskupiji Szczecin-Kamien, a papa je potvrdio da je njegova ostavka prihvaćena, priopćio je vatikanski tiskovni ured, koji nije naveo razloge ostavke.U priopćenju na stranicama nadbiskupije stoji da će Dziega otići u mirovinu. U dobi od 71 godine Dziega još nije dosegao uobičajenu biskupsku dob za umirovljenje od 75 godina, kada nudi ostavku u skladu s crkvenim propisima.Od kraja 2020. poljski mediji izvještavaju o navodima o zataškavanju zloporaba u Katolička crkva u Poljskoj. Posebno je bijes izazvao slučaj svećenika Andrzeja Dymera iz nadbiskupije Szczecin-Kamien na sjeverozapadu zemlje.

U dokumentarcu TVN24 iz 2021. objavljeno je da je Dymer, koji je umro te godine, zlostavljao djecu i da je nadbiskup Dziega za to znao od 1995., ali nije ništa poduzeo. Prema novinama Gazeta Wyborcza, otkrića su bila dva interna procesa u crkvi sudovi su već poslani u Rim, što predstavlja novu prekretnicu u slučajevima seksualnog zlostavljanja koji su potresli Poljsku, javlja francuska novinska agencija AFP.Kao jedna od najkatoličkijih zemalja u Europi, Poljska je svjedočila nizu skandala vezanih uz spolnog zlostavljanja djece , a Crkva je prije dvije godine objavila da je od 1. srpnja 2018. do 31. prosinca 2020. zaprimila 368 prijava zlostavljanja djece.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.