Mađari šute k'o zaliveni, a Vlada RH traži smjenu cijele Uprave INA-e, čak i Niko Dalića, Darko Markotića i Barbare Dorić, svojih odabranika, a ne samo mađarskih

Je li na pomolu žestok sukob s Mađarima? Na odstrelu i Niko Dalić, Darko Markotić i Barbara Dorić, baš kao i mađarska trojka iz Uprave! Plenkoviću, Filipoviću i Kapulici prikipjelo. HDZ traži smjenu šesteročlane Uprave INA-e, pa i ono troje hrvatskih koje su sami imenovali. Indirektno prozivaju mađarske partnere koji znakovito šute, a većinski su vlasnici.

Ministar gospodarstva Davor Filipović je izjavio: - Ispada da u Ini uopće nema Mađara! Prozvao je ponovo i Damira Vanđelića koji mu stalno spočitava odgovornost, a nije poput njega bio predsjednik Nadzornog odbora.

Andrej Plenković je još pred koji dan izrekao nešto slično:

- "Idemo na to da odgovarati treba cijela Uprava, i hrvatski i mađarski članovi."

Mario Kapulica: - Mađari su najodgovorniji za aferu, a opozicija ih štiti!

Očito da Plenković gađa pravu metu i tjera lisicu iz kokošinjca, da traži od Mađara, prije svega od Sándora Fasimona, predsjednika Uprave i čovjeka koji drži "zlatnu dionicu i dva glasa" da odstupi, a nakon toga da bude i predmetom istrage!
Mađari šute k'o zaliveni, a Vlada RH traži smjenu cijele Uprave INA-e, čak i Niko Dalića, Darko Markotića i Barbare Dorić, svojih odabranika, a ne samo mađarskih Patrik Macek/Pixell
7. 9. 2022

Napisao: Borut Černelić

Snimio: Patrik Macek/Pixell

Jučer navečer HDZ je na svojim stranicama prenio riječi Davora Filipovića koji je poslao znakovitu poruku kako po medijima i opoziciji ispada da u Ini uopće nema Mađara!
Ministar gospodarstva referirao se na podmetanja tjednika Nacional da je bio u vezi s mozgom pljačke INA-e  Damirom Škugorom te je napisao:

- Sve je - laž! Sa Škugorom nikad nisam razgovarao. Nikad! Nikad nisam ni razmijenio poruku s njim, uopće nemam njegov broj. Notorna je laž i tvrdnja da sam „lobirao da dođe na čelo HEP-a“.

Kako je naveo: - Mandat sadašnjem vodstvu HEP-a produžen je upravo na moj prijedlog. Nekorektno je da mi se pokušava prišiti afera s kojom nemam veze, posebice, jer sam u Nadzorni odbor Ine imenovan dva mjeseca nakon što je sporni ugovor potpisan, a na tom sam mjestu bio samo četiri mjeseca. Poznato je svima tko je, i to s puno većom i odgovornošću i naknadom od članova, bio predsjednik NO-a u inkriminiranom razdoblju…

Uz sve to Davor Filipović istaknuo je i iznimno pristranu oporbu, a i pojedine medije za koje je ustvrdio kako po njima "ispada da ni za što nisu odgovorni oni koji vode glavnu riječ u Ini, a to su Mađari!"

Vlada RH traži smjenu cijele Uprave Ine, kompanije u kojoj je najveći dioničar MOL. Danas imam razgovor s mađarskom stranom, ovakav način upravljanja nije više moguć, ljutito je zaključio Davor Filipović.

https://www.facebook.com/HDZ1989 

Nešto slično još je pred nekoliko dana na press konferenciji u Banskim dvorima kazao i sam predsjednik Vlade, Andrej Plenković:

- "Idemo na to da odgovarati treba cijela Uprava, i hrvatski i mađarski članovi. Tražit ćemo odgovornost svih, a poduzimati korake koje možemo. Da bi se promijenio član Uprave, moramo imati suglasnost MOL-a. Moja politička poruka je jasna, kompanija djeluje u Hrvatskoj, ovakvu političku štetu kakvu mi trpimo zadnjih dana, a da Uprava nije znala, nećemo ostati bez odgovora"

Na direktno novinarsko pitanje hoće li tražiti smjenu Uprave Ine, Plenković je odgovorio: "Nisam mogao biti jasniji. Kojim jezikom trebam govoriti? Mi smo ti koji donosimo odluke. Vlada donosi odluke o ovoj temi. Ne na prijedlog nekog iz kompanije, Nadzornog odbora... Mi. Konkretno ja, kao predsjednik Vlade."

Zašto Mađari šute?

Indikativno je kako se Mađari još nisu oglasili i kako veću brigu o pljački vodi odista Hrvatska vlada, za razliku od većinskog vlasnika MOL-a, koji mudro šuti. Naprosto je nevjerojatno da tako što nije prvo otkrivano u jednoj od naših najvećih kompanija koja ima sasvim sigurno razvijene kontrolne mehanizme, koja ima sustav SAP ili njemu sličan, koja ima kontroling, koja ima nadzor i noštvo drugih mogućnosti da primijeti krađi u samo jedne kune, a kamoli na joj promakne pljačka pune milijarde.

Očito da Plenković gađa pravu metu i tjera lisicu iz kokošinjca, da traži od Mađara, prije svega od Sándora Fasimon, predsjednika Uprave i čovjeka koji drži "zlatnu dionicu i dva glasa" da odstupi, a nakon toga da bude i predmetom istrage!

I Uprava bježi od novinara k'o vrag od tamjana

Članovi Uprave Ine, baš kao i sam MOL, koji je većinski vlasnik INA-e, bježe od novinara. U velikoj bi se nevolji mogli naći oni, ali jednako tako i odabranici baš Andreja Plenkovića, jer teško je povjerovati da je bez njegove suglasnosti moglo proći imenovanje njegovih pouzdanika u Upravu INA-e, Niko Dalića, Darko Markotića i doc. dr Barbare Dorić.
Hrvatske članove Uprave Ine imenuje Vlada, a to znači da imaju odgovornost ne samo prema većinskim i manjinskim vlasnicima, već i prema javnosti. Njihov je posao, između ostaloga, u Upravi Ine raditi i na korist svih građana RH, koji su na izborima odlučili tko će činiti vladu koja u konačnici imenuje hrvatske članove Uprave Ine.

Skandalozno je što Dalić, Markotić i Dorić ignoriraju hrvatsku javnost i bježe od novinara i što su apsolutno nedostupni.

Saborski zastupnik Mario Kapulica o Aferi INA za RTL.hr

Kako bi prikupila nekoliko politikantskih poena, oporba se svela na hajku protiv #HDZ. Time je, svjesno ili ne, ušla u operaciju 'spašavanja ugleda i časti' vodstva tvrtke koje je najodgovornije za aferu. Ovako se samo zatiru tragovi. Prosvjed koji je najavljen na Trgu žrtava fašizma trebao bi se održati ispred - Ine. No ako je cijena da privremeno izgubimo koji postotak u anketama, a da se obračunamo s kriminalom, onda poručujem da ćemo to i dalje raditi. Sigurni smo da će građani prepoznati našu odlučnost u borbi protiv korupcije. Za razliku od oporbe, #VladaRH je od MOL-a zatražila smjenu Uprave Ine & promjenu lošeg upravljačkog modela. I 'detalj' za kraj: osumnjičeni Škugor toliko je 'utjecajan u HDZ-u' da je propao na izborima i za člana Gradskog odbora HDZ Zagreb i za izaslanika na Općem saboru!

Tko su trenutni članovi Uprave INA-e?

Predsjednik Uprave je Mađar Sándor Fasimon, a uz njega su mađarski članovi Uprave još i Jozsef Simola i Ferenc Horvath. Njih je imenovao MOL.
Hrvatski članovi Uprave su Niko Dalić, Darko Markotić i Barbara Dorić. Njih je imanovala Vlada RH.

Sándor Fasimon imenovan je predsjednikom Uprave Ine s danom 1. srpnja 2018. godine.

Od 1991. godine radio je na različitim rukovodnim pozicijama u naftnoj i plinskoj kompaniji Mineralimpex. U razdoblju od 1996. do 1997. bio je rukovoditelj Mađarskog komercijalnog odjela u Tripoliju, Libija. G. Fasimon došao je u MOL 1998., kada je imenovan na mjesto direktora opskrbe za sirovu naftu i naftne derivate. Godine 2002. dolazi na poziciju glavnog izvršnog direktora Moltrade-Mineralimpexa. Godinu kasnije imenovan je izvršnim direktorom Sektora prirodnog plina. U razdoblju od 2006. do 2009. godine obnašao je dužnosti glavnog izvršnog direktora u ruskoj podružnici MOL-a, nakon čega je nastavio karijeru kao viši potpredsjednik Opskrbe i Tradinga. Godine 2011. postaje izvršni direktor Segmenta djelatnosti Istraživanje i proizvodnja, a od 2012. godine obnašao je dužnosti glavnog operativnog direktora MOL-a Mađarska.

Sándor Fasimon diplomirao je ekonomiju 1990. godine na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose (MGIMO). U razdoblju između 1990. i 1991. godine pohađao je postdiplomski studij na Sveučilištu u Kairu, gdje je studirao arapski jezik.

Niko Dalić imenovan je članom Uprave Ine u veljači 2011. godine.

Karijeru je započeo 1986. godine kao geolog na istražnim i proizvodnim projektima u Hrvatskoj, nakon čega 1996. postaje rukovoditeljem poslovne jedinice zadužen za istočnu Slavoniju i Podravinu. Od 2005. do 2008. obnaša funkciju pomoćnika izvršnog direktora Naftaplina te vodi projekte u inozemstvu. Osim toga, voditelj je timova za strategiju Naftaplina i Energetsku strategiju Republike Hrvatske te tima za IPO.

Nakon te funkcije od 2008. do 2009. direktor je Sektora za istraživanje. Od lipnja 2009. na mjestu je člana Uprave u Edini, zajedničkoj kompaniji Ine i talijanskog Edisona, gdje se usmjerio na aktivnosti na polju Izabela na Sjevernom Jadranu. Diplomirao je te kasnije i magistrirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a Stručni ispit pri Ministarstvu znanosti položio je 1996. godine. Pohađao je i brojne dodatne seminare i profesionalna usavršavanja u zemlji i inozemstvu. Član je mnogobrojnih stručnih udruga i društava te je objavio nekoliko radova. Od 2005. do 2009. bio je predsjednik Hrvatskog geološkog društva. Od prosinca 2014. g. Dalić je Dopredsjednik za geologiju u HUNIG-u (Hrvatska udruga naftnih inženjera i geologa).

József Simola, član Uprave imenovan je u Upravu 1. veljače 2021.

Od 1991. do 1992. bio je zaposlen kao stručnjak za SAP u tvrtki General Electric –Tungsram. Nakon toga pridružio se kompaniji Arthur Andersen kao revizor i savjetnik. 1996. godine nastavio je karijeru u Boston Consulting Group, gdje je obnašao razne rukovodeće položaje u Mađarskoj, Njemačkoj i Australiji. G. Simola pridružio se MOL-u 2003. godine, a član je Izvršnog odbora od travnja 2006. Također je imenovan izvršnim potpredsjednikom Korporativnog centra MOL-a između 2006. i 2011., a od svibnja 2011. je glavni financijski direktor MOL Grupe. Gospodin Simola bio je član Nadzornog odbora INA-e između 2016. i 2020. godine.

Darko Markotić zaposlen je u Ini od 2000. godine...

...gdje je u različitim organizacijskim jedinicama obavljao više funkcija unutar kompanije. Na samom početku karijere u Ini radi u Sektoru pravnih poslova. U lipnju 2002. godine preuzima mjesto poslovnog tajnika u Uredu člana Uprave za koordinaciju privatizacije Ine, a 2005. godine imenovan je tajnikom kompanije i na tom mjestu radi tri godine.

Za novog člana Uprave Ine izabran je 2008. godine te je nakon godine dana na toj funkciji 2009. godine imenovan izvršnim direktorom PF Korporativni servisi. Od listopada 2010. godine radi na mjestu izvršnog direktora djelatnosti Trgovina na malo dok je u srpnju 2017. godine izabran na poziciju operativnog direktora za Usluge kupcima i maloprodaju. Od srpnja 2019. savjetnik je predsjednika Uprave Ine. Darko Markotić diplomirao je 1998. godine na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

 Dr. sc. Barbara Dorić u Upravu dolazi s mjesta direktorice tvrtke LNG

Iza sebe ima više od 12 godina iskustva u vođenju projekata i upravljanju kompanijama iz energetskog sektora. Od veljače 2014. do travnja 2018. kao predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike bila je odgovorna za praćenje i nadzor svih radova vezanih uz istraživanje i proizvodnju nafte i plina u Republici Hrvatskoj, kao i obvezne zalihe nafte i naftnih derivata. Svoju poslovnu karijeru započela je u Dalmacijacementu gdje je radila na poslovima prodaje i operacija. Za vrijeme MBA studija, zaposlila se u američkoj konzultantskoj kući A. T. Kearney gdje je stekla bogato iskustvo na projektima organizacije i transformacije različitih industrija u Jugoistočnoj Europi s naglaskom na energetiku i telekomunikacije. Vodila je energetske projekte u Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI). Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Beču, završila MBA studij i doktorirala na Sveučilištu u Ljubljani na temu upravljanja naftnim i plinskim sektorom.

Dr. sc. Barbara Dorić diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Beču, završila MBA program i doktorirala na Sveučilištu u Ljubljani na temu upravljanja u naftnoj i plinskoj industriji.

Ferenc Horváth, imenovan je članom Uprave 1. veljače 2021.

Od 1984. do 1991. bio je uključen u uvoz sirove nafte i prirodnog plina te izvoz naftnih derivata u vanjskotrgovinskoj kompaniji Mineralimpex. Između 1991. i 1998. vodio je mađarsko zajedničko poduzeće Mineralimpex i Phibro Energy, Allcom Trading Inc., koje trguje sirovom naftom i naftnim derivatima u Europi. Pridružio se MOL-u 1998. godine kao direktor novoosnovane kompanije za UNP. Od 2001. godine, kao direktor prodaje MOL-a, bio je odgovoran za prodaju svih proizvoda koje proizvodi MOL (benzin, dizel, kemijski proizvodi, bitumen, UNP, maziva itd.). Od 2002. do 2003. bio je komercijalni direktor MOL-a, a uz prodaju, njegove su se aktivnosti proširile na nabavu sirove nafte i sirovina za preradu nafte.

Od studenog 2003. bio je Izvršni potpredsjednik Sektora za Rafinerije i marketing MOL-a, dok je od 1. svibnja 2011. do 14. srpnja 2020. godine obnašao ulogu Izvršnog potpredsjednika za Downstream MOL Grupe. Nadalje, član je Upravnog odbora SLOVNAFT-a od 2003., predsjednik Nadzornog odbora kompanije MOL Petrochemicals od 2018., predsjednik Upravnog odbora IES Mantua od 2007., član Upravnog odbora MSZKSZ (Mađarski ugljikovodici Suradnik za prikupljanje zaliha) od 2020. i posebni izaslanik predsjednika MOL Grupe od 15. srpnja 2020.

Od 2012. do 2020. g. Horváth bio je član Nadzornog odbora Ine.

G. Horváth je studirao na Državnom sveučilištu u Sankt Peterburgu, gdje je diplomirao međunarodnu ekonomiju.

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.