Znanstvenici odredili početak novog ledenog doba na Zemlji

Novo ledeno doba dogodit će se na Zemlji za 100 tisuća godina, rekao je profesor Masayuki Ikeda s Odjela za planetarna istraživanja i studije o Zemlji s Prirodnih znanosti tokijskog sveučilišta.

Znanstvenici odredili početak novog ledenog doba na Zemlji Pixabay
29. 7. 2020

Zajedno sa svojim kolegama, ovaj je znanstvenik napisao nedavno istraživanje o utjecaju monsuna na klimu i razvoj dinosaura prije 10 milijuna godina. Naročito su znanstvenici koristili teoriju srpskog inženjera Milutina Milankovića o kolebanju količine sunčeve svetlosti i zračenja na Zemlji tokom dugog perioda usled periodičnih promena u kutu Zemljine osi prema ravnini njene orbite.

"Na temelju Milankovičeve teorije, novo će se ledeno doba dogoditi za 100 tisuća godina, ali to ovisi o ljudskom faktoru emisije ugljičnog dioksida", rekao je profesor.

Također je napomenuo da "smo sada na vrhuncu ciklusa od deset milijuna godina s hladnom, intenzivnom monsunskom klimom i niskom koncentracijom ugljičnog dioksida (CO2) u atmosferi."

U nedavno objavljenom istraživanju japanskog znanstvenika i drugih kolega navedeno je da je smanjenje ugljičnog dioksida i hladne klime jakim monsunom dovelo do povećanja veličine dinosaura i njihovog širenja povećanjem izvora hrane i vode, i to oko 212 milijuna godina prije trijaznog razdoblja mezozojske ere.

"Dok mehanizam Milankoviča nastavlja u smjeru objašnjavanja povijesti Zemlje, pokušat ćemo pronaći vezu između ovog mehanizma i evolucije klime i ekosustava", rekao je Ikeda.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.