Krv, znoj i suze nas čekaju, u miru i tišini mi smo 25 godina pljačkani, vrijeme je da tome stanemo na kraj, poput Winstona Churchilla poručio je Mislav Kolakušić

- Svu nadu polažem u TV sučeljavanja i molim javne televizije da nam omoguće da pokažemo tko je tko. Nemamo reklame, imamo samo građane, ne želimo poput konkurenata trošiti njihov novac i voljeli bi da se to prepozna. Mi nudimo bitno, oni trivijalno, kazao je danas predajući prvih 15.000 potpisa DIP-u, sada već i službeni kandidat za prvog čovjeka Hrvatske

Krv, znoj i suze nas čekaju, u miru i tišini mi smo 25 godina pljačkani, vrijeme je da tome stanemo na kraj, poput Winstona Churchilla poručio je Mislav Kolakušić Borut Černelić
29. 11. 2019

Bio je to govor istinskog državnika, čovjeka koji zna, želi i može. Mislav Kolakušić rijetko je smireno govorio članovima Državnog izbornog povjerenstva, a i novinarima što sve namjerava napraviti odluče li i građani prihvatiti njegovu kandidaturu. Njegov tim donio je u Visoku ulicu prvih 15.000 prikupljenih potpisa, a očekuje ih još na tisuće. Poručio je da se mora uvesti red u kući, da se moraju zaustaviti pljačkaši koji nas već tri desetljeća potkradaju, pozdravio je zahtjeve štrajkaša prosvjetara i svih onih koji na demokratski način žele promjene, pruža ruke i podršku svim susjedima s kojima želi napraviti ono što su napravili najveći neprijatelji prošlog stoljeća, Francuska i Njemačka. Milijuni su stradali a danas oni udaraju ritam Europi... Kolakušić se zalaže i za Europsku vojsku, Schengen, smanjivanje broja radnih mjesta u državnim službama, dizanje standarda onih koji odista rade... Bio je to strastven govor koji je drugim kandidatima visoku podignuo ljestvicu. Zamolio je javne televizije da mu pruže priliku da u javnim sučeljavanjima pokaže tko je tko među kandidatima.

S puno digniteta obratio se članovima DIP-a tražeći od njih da pomno ispitaju ne samo njegove već i potpise protukandidata. Za većinu njih drži da su farsa, a da su jedini među građanima pravu pažnju izazivali HDZ, Miroslav Škoro i njegova lista. Za Zorana Milanovića je ustvrdio niz sumnji u način na koji je prikupljao potpise, a naveo je kako njegovih 80.000 su itekako upitni.

- Dođem li u situaciju, provjerit ću te potpise. Iskreno sumnjam u prikupljene potpise, pogotovo nekih kandidata koji su rekli da su ih u samo nekoliko dana prikupili. Iznimnu zabrinutost imam u regularnost prikupljenih potpisa pogotovo ako oni budu u velikom broju, sumnjam da su se oni dogodili", rekao je dodavši da će, bude li u prilici moći to provjeriti, angažirati policiju da provodi izvide i kontaktira ljude i pita ih jesu li doista dali svoj potpis. Nastavio je: - Šokiran sam sa 70.000 potpisa koje je predao SDP. Mi smo u četiri dana prikupili 15.000 potpisa i prema onome što smo mogli vidjeti na terenu samo četiri kandidata su realno mogli prikupiti potpise, rekao je, Kolakušić. Nije odolio ne spomenuti čelnika HNS Reformista, Radimira Čačića koji je navodno sam za Milanovića prikupio 7800 potpisa. - To spada u sferu znanstvene fantastike, riječi su Mislava Kolakušić koji je obećao kako potpisi za njega i dalje stiži, kako se i dalje prikupljaju i kako će i njih dostaviti DIP-u.

"HDZ, Škoro i mi, drugi su bili građanima posve nezanimljivi", rekao je Kolakušić.

Potpredsjednicama DIP-a Vesni Fabijančić Križanić i Ana Lovrin te članovima Slavenu Hojski, Emilu Tomljanovića i Josipu Vreske poručio je da će učiniti sve da kampanje prođe u demokratskom ozračju i pri tome i njih zamolio da budu oprezni s verificiranjem izbornih lista.

- Dođem li u situaciju, provjerit ću te potpise. Iskreno sumnjam u prikupljene potpise, pogotovo nekih kandidata koji su rekli da su ih u samo nekoliko dana prikupili. Iznimnu zabrinutost imam u regularnost prikupljenih potpisa pogotovo ako oni budu u velikom broju, sumnjam da su se oni dogodili", rekao je dodavši da će, bude li u prilici, angažirati policiju da provede izvide i pita ljude jesu li doista dali svoj potpis.

Na novinarski upit podržava li štrajk obrazovnih sindikata, Kolakušić je rekao da se naša zemlja nalazi u bankrotu. - Ukupni prihod od PDV-a iznosi samo 55 milijardi kuna, a "rupa za umirovljenike" je 20 milijardi kuna, 25 milijardi za javne službe te 30 milijardi kuna moramo godišnje dati samo za otplatu starih dugova. Bajka je da mi stojim dobro, rekao je Kolakušić i nastavio kako "živimo na dug i kredit i to se moramo zaustaviti. Drži "štangu" i prosvjetarima i smatra da su neravnopravnost i nejednakost u zemlji upravo ono što muči učitelje. Apsolutno podržava i akcije građana koje su usmjerene na razvijanje demokratskog društva, jer to je odraz prave demokracije a ne apsolutizam koji je trenutno na snazi u Hrvatskoj i gdje jedan čovjek, predsjednik Vlade, odlučuje o svemu najvažnijem! - U miru i tišini mi smo 25 godina opljačkani, vrijeme je da tome stanemo na kraj", poručio je i upozorio da ćemo ubrzo propasti ako ne smanjimo broj od 300.000 zaposlenih u javnom sektoru što je neizdrživo i u odnosu na druge države.

O državama u okruženju Kolakušić je izjavio kako im moramo "maksimalno pružiti ruku". - Svakom našem susjedu moramo pomoći te ne možemo, kao sada, živjeti u neprijateljstvu sa svim susjednim zemljama. EU danas vode Njemačka i Francuska, koje su u dva svjetska rata bili najljući neprijatelji, a sada su najveći prijatelji. Zalaže se i za stvaranje nove europske vojske, a na upit o očuvanju granica, kazao je da se, kao i francuski predsjednik Emmanuel Macron, zalaže za stvaranje nove europske vojske jer je "NATO faktički mrtav". "Europska vojska mora štititi europske granice", kazao je. Smatra i da hrvatska policija iznimno dobro čuva hrvatsku granicu, što treba i ostati, a da migranti trebaju granicu prelaziti na obilježenim i zvaničnim prijelazima i da u tom slučaju moraju imati svu potrebitu pažnju. Onaj tko to radi protupropisno mora znati da će imati posljedice. - I mi smo devedesetih tražili spas u sigurnim državama, no naši ljudi su prelazili tamo gdje se to jedino smije, kazao je.

Kolakušić je upozorio da se u Hrvatskoj ne poštuje Zakon o nadzoru državne granice, koji izričito propisuje kaznu zatvora i visoku novčanu kaznu za svaku osobu koja ilegalno pređe granicu."„To se u Hrvatskoj ne događa i to je potrebno primjenjivati”, istaknuo je.

Dodao je i kako u proračunu nema novca ni za što.- U zadnjih sedam godina zadužili smo se za više od 70 milijardi kuna. Upozorio je da ćemo vrlo skoro propasti ako ne smanjimo broj od 300.000 zaposlenih u javnom sektoru, što je neizdrživo i u odnosu na druge države. Istaknuo je kako bez otvaranja radnih mjesta u realnom sektoru Hrvatska nema veliku šansu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.