Krišto je napravila političko samoubojstvo kazavši da joj ne treba nitko da osvoji vlast, da ne želi u koaliciju protiv HDZ-a

Puhovski je grubo satro Karolinu Vidović Krišto: - "Ona sigurno nema nikakvu šansu. Nesposobna je koalirati! Njena izjava o ne koaliranju je ravna političkoj smrti"!

Krišto je napravila političko samoubojstvo kazavši da joj ne treba nitko da osvoji vlast, da ne želi u koaliciju protiv HDZ-a Goran Stanzl/ Pixsell
14. 9. 2023

U nedavnoj izjavi saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto poručila je da ne želi ujedinjenu oporbu na andolazećim parlamentarnim izborima jer su te postojeće stranke upravo odgovorne za loše stanje u Hrvatskoj. Najvljuje i da će njena stranka Odlučnost i Pravednost pobijediti na izborima no, prema posljednjem Crobarometru, oni imaju svega 1,6 posto potpore. Kolike su joj stvarne šanse za postizanje dobrog rezultata upitali smo političkog analitičara Žarka Puhovskog.
 
“Ona sigurno nema nikakvu šansu, što mi je osobno, s obzirom na njen stil i orijentaciju, drago. Istovremeno, ona ima pravo – ta ideja o opozicijskom bloku doista pretpostavlja rogove i kopita u istoj vreći i zapravo ne povećava šansu protiv HDZ-a”, pojasnio je.

Tko bi joj mogli biti partneri?


No, odluči li se ipak za neku koaliciju, broj potencijalnih partnera joj je prilično ograničen. “Svjetonazorski, to mogu biti Suverenisti, može biti i Domovinski pokret, no oni su već dali do znanja nakanu koaliranja s Vladom, odnosno Vladinom većinom. Dakle, ostali su joj Suverenisti ili neka od ovih manjih stranaka na desnom rubu, iako su neke sad i pod ovrhom.”

No, Hrvatski suverenisti su već ranije objavili da će na predstojeće parlamentarne izbore izaći zajednički s Mostom. Može li se onda i Vidović Krišto priključiti tom bloku?

“Vjerojatno da jer ako ništa drugo, Most sigurno ne ide s Vladom. To bi do neke mjere za nju bilo prihvatljivo. Međutim, ona je po temperamentu, ne samo svjetonazorski, osoba koja tendira iskakanju udesno i pitanje je koliko to može biti izdržljivo i prihvatljivo za neku veću ili relativno veću skupinu kakva bi bili Most i Suverenisti”, pojasnio je ovaj politički analitičar.

Njene kaznene prijave protiv Plenkovića, Vujnovca, Barbarića, čini se, ne donose joj osobito neku popularnost niti štete osobito vladajućima. “Ne pada popularnost HDZ-a, a ako ne pada popularnost HDZ-a, to znači da se na tome ne dobivaju naročiti bodovi.”

 
Što je zajedničko Vidović Krišto i Meloni?


Na društvenim mrežama Vidović Krišto nazivaju hrvatskom Giorgiom Meloni. Što im je zajedničko?

“Vidović Krišto ima političku pozadinu sličnu pozadini Giorgie Meloni, ali je daleko od njezinih sposobnosti, prije svega u smislu realistično-političkog postupka. Meloni se pokazala pripravnom, puno od onog što je zastupala prije nekoliko godina, pa čak i prije nekoliko mjeseci, staviti u zagrade ili gurnuti pod tepih da bi došla na vlast. Istovremeno se pokazala pripravnom i sposobnom koalirati, a Vidović Krišto je nesposobna koalirati po svemu što smo dosad od nje vidjeli”, rekao je.

“Koalicija počiva na nekoj vrsti koraka unatrag – ja od nečega odustajem da bih se mogao s vama dogovoriti, očekujući da ćete i vi od nečega odustati, a ona to dosad kako vidimo nije bila u stanju”, zaključio je Puhovski.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.