Konferencija Muslimaske zajednice u Europi okupila predstavnike 25 zemalja

Konferencija Muslimanske zajednice u Europi okupila je u Zagrebu predstavnike 25 zemalja,  a prisutnima se obratio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, poručivši da su muslimani u Zagrebu i Hrvatskoj poštovan i važan vjerski i kulturni entitet. 

Konferencija Muslimaske zajednice u Europi okupila predstavnike 25 zemalja Foto: Grad Zagreb
15. 1. 2019

Konferencija Muslimanske zajednice u Europi održana je u Islamskom centru Zagreb, a okupila je predstavnike 25 zemalja Europe i Balkana. 

Tema konferencije u organiziciji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj te Svjetske asocijacije muslimanskih zajednica bila je "Muslimani u Europi - prava i obveze". 

Kako je tom prilikom naglasio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, muslimani su u Zagrebu i Hrvatskoj poštovan i važan vjerski i kulturni entitet, a  Grad Zagreb i Republika Hrvatska njeguju izvrsne s islamskom zajednicom.

"Islam i muslimani u Europi nisu ni gosti ni pridošlice. Oni su njezin gradbeni dio i to s povijesnom, tradicijskom, etičkom, duhovnom i empirijskom svrhom i smislom, kazao je Bandić.

Prema riječima muftije dr. sc. Aziza ef. Hasanovića, predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj,  islamska zajednica u Hrvatskoj dokazuje kako može biti model za rješavanje muslimanskog pitanja u Europi, ali ujedno i model za rješavanje pitanja kršćanskih manjina u islamskome svijetu.

"Na tome tragu smo danas okupili 25 europskih zemalja kako bismo s njima  podijelili vlastita pozitivna iskustva i kako bismo poslali poruku da svi oni koji žele doprinositi društvu, doprinose islamu kao religiji te da trebaju preuzeti određena iskustva koja su u Hrvatskoj potvrđena institucionalnim radom Islamske zajednice tijekom 103 godine, koliko egzistira na ovim prostorima, poručio je Hasanović.

Kako je pak istaknuo Dražen Bošnjaković koji uz funkciju ministra pravosuđa ujedno predsjeda Komisijom za odnose s vjerskim zajednicama, Hrvatska je dobro mjesto za život svih društvenih skupina, budući da se u njoj žive temeljne ustavne vrijednosti,  sloboda savjesti i vjeroispovijesti.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.