OTKRIĆE ŠTAGLJARA- Dovoljna je samo jedna kapljica krvi i sat vremena da saznamo jesmo li bili zaraženi SARS-CoV-2 koronavirusom, radimo na testu koji je brz, jeftin i precizan

Prof. dr. sci. Igor Štagljar predvodi znanstveni tim iz Toronta u pronalasku krvnog testa koji bi mogao nikad pouzdanije i nikad jeftinije odrediti tko je prebolio COVID-19 i tko može slobodno raditi i putovati, a pri tome ne zaraziti nikoga. Publikaciju u kojoj se po prvi puta spominje metoda pod nazivom SIMPL, a na kojoj se bazira novi krvi test,  je u petak potvrdio znanstveni časopis Nature Communications. Kanadski Hrvat vjeruje kako bi se test mogao pojaviti na tržištu najkasnije za četiri do šest mjeseci. Je li Štagljarov laboratorij iz Toronta spreman ponuditi puno jeftiniji i pouzdaniji krvi test koji može doslovno iz kapljice krvi detektirati je li njezin vlasnik bio u doticaju s virusom SARS-CoV-2? The "SIMPLicity of Science”. Prije dva mjeseca im je objavljen rad  u eminentnom casopisu Nature Chemical Biology u kojem su opisali tri nova lijeka protiv rijetke forme karcinoma pluća, a sada su pokazali da novom SIMPL metodologijom mogu detektirati reakciju protutijela i virusnih proteina. U Kanadi su svi na nogama, jer drže kako će sad moći krvnim testom obuhvatiti u vrlo kratkom roku i više od dva milijuna ljudi.

OTKRIĆE ŠTAGLJARA- Dovoljna je samo jedna kapljica krvi i sat vremena da saznamo jesmo li bili zaraženi SARS-CoV-2 koronavirusom, radimo na testu koji je brz, jeftin i precizan Sam Motala
6. 6. 2020

Napisao: Igor Stažić

Foto: Sam Motala


Prof. dr. sci. Igor Štagljar i njegov tim iz Kanade na najboljem su putu razvitka iznimno pouzdanog krvnog testa na COVID-19. Trenutno se u svijetu koriste pedestek različitih seroloških (krvnih) testova, no oni se do sada nisu pokazali kao najpouzdaniji jer nisu tocni i specificni. Uz to i koštaju između 10 i 20 dolara po testu, dakle nisu nimalo jeftini. Nisu ono što u ovom trenutku priželjkuju znanstvenici, medicina, gospodarstvo, pacijenti, svekolika javnost… 
Je li Štagljarov laboratorij iz Toronta spreman ponuditi puno jeftiniji i pouzdaniji krvni test koji može doslovno iz kapljice krvi detektirati je li njezin vlasnik bio u doticaju s virusom SARS-CoV-2? Prema prvim informacijama Štagljarov znanstveni tim upravo radi na tome, da bi taj novi krvni test trebao biti bitno pouzdaniji i pri tome još i bitno jeftiniji. Što to znači u ovom trenutku ne treba previše naglašavati, jer sve je veći broj takvih testiranja, baš kao što i sve veći broj država pokušava čim prije saznati koliko je njihovih građana bilo u kontaktu s virusom. Znanstvenici s kanadskog sveučilišta imaju iznimno iskustvo u sličnim inovacijama. Njihovu novu metodu su nazvali SIMPL, "split intein mediated protein ligation”,  a ona se moze primjenjivati u sistematskom istraživanju interakcije između proteina unutar živih stanica. Putem nje se takodjer mogu pronalaziti novi lijekovi protiv barem 500-njak ljudskih bolesti. Sam akademik Igor Štagljar ovaj pothvat je nazvao: „The SIMPLicity of Science“.

Prije dva mjeseca im je objavljen rad  u eminentnom časopisu Nature Chemical Biology u kojem su opisali tri nova lijeka protiv rijetke forme karcinoma pluća, a sada su pokazali da novom SIMPL metodologijom mogu detektirati reakciju protutijela i virusnih proteina. U Kanadi su svi na nogama, jer drže kako će sad moći krvnim testom obuhvatiti u vrlo kratkom roku i više od dva milijuna ljudi. To je iznimno značajno, jer će rezultati tako masovnog testiranja omogućiti iznimno veliku sigurnost kretanja svih onih za koje se potvrdi da nisu bili u doticaju s virusom, ili da ga nisu u stanju prenijeti na druge osobe. Štagljarova SIMPL tehnologija mogla bi bitno popraviti pouzdanost dosadasnjih  COVID-19 serološkoih testova, koji otkrivaju prisutnost protutijela na novi koronavirus u krvi i koji je, u slucaju da je test pozitivan, siguran znak da ste preboljeli bolest.
Igor Štagljar tvrdi kako je danas bitno znati koji je dio populacije u određenoj državi već bio u kontaktu s virusom, a koji to nije. Prema njemu to se u ovom trenutku može utvrditi jedino gore navedenim serološkim testovima.
– To je od iznimne važnosti, jer takvi testovi daju nam do znanja koje se osobe mogu vratiti na posao bez rizika da zaraze druge osobe, ali i koje osobe mogu slobodno putovati svijetom bez bojazni da će zaraziti druge osobe. To je naročito važno u slučaju doktora i ostalog medicinskog osoblja uključenog u njegu tek zaraženog stanovništva, zatim radnika koji su uključeni u tzv. esencijalne aktivnosti svake države (npr. osobe uključene u proizvodnju hrane, pića), ali i turista, koji bi, na primjer, uskoro htjeli doći na naše more, ističe voditelj projektno-istraživalačkog tima iz Toronta. Sama potvrda da ste u skupini onih koji kod kojih je krvni test “pozitivan” značio bi da ste već preboljeli COVID-19 te da biste mogli postati vlasnikom tzv. “imunološko-statusne putovnice”. U prijevodu to bi značilo da je vrlo vjerojato da više nećete moći biti zaraženi istim virusom i da slobodno možete putovati, raditi... Nekoliko država u proteklih desetak dana izjavilo je da intenzivno razmatra uvođenje takvih “imunološko-statusnih putovnica”: Čile, Italija, Njemačka, Španjolska, Grčka, Ujedinjeno Kraljevstvo. Za prof. dr. sci. Igora Štagljara ‘imunološke putovnice’ mogle bi biti i to već vrlo skoro traženije od suhog zlata. Pandemija COVID-19 mnoge je ostavila doma, a da je svijet raspolagao s kvalitetnim i jeftinim serološkim testovima tome nije trebalo biti baš tako drastično. S proglašenjem „lockouta“ širom svijeta javlja se sve veća potreba za kvalitetnim krvnim testovima, a upravo bi SIMPL metoda mogla biti pravi zgoditak. Epidemiolozi smatraju kako će baš serološki testovi odigrati ključnu ulogu u relaksaciji mjera u svim državama i kako je s njima moguće puno bolje kontrolirati pandemiju. Krvni testovi predstavljaju jedini način da pouzdano možemo potvrditi koliko se SARS-CoV-2 virus raširio populacijom određene države. Za Igora Štagljara to je jedini pouzdani test nakon kojeg možemo utvrditi koje se osobe mogu vratiti na posao bez rizika da zaraze druge te koje osobe mogu slobodno i bez bojazni putovati svijetom. Prvu stepenicu ovaj je pronalazak prošao. Potvrdio ga je u četvrtak znanstveni časopis Nature Communications, kojeg su objavili, verificirali i učinili dostupnim. Sad slijedi njena prenamjena za detekciju antitijela u krvi COVID-19 pacijenata, a Igor Štagljar vjeruje kako bi se ovaj test mogao pojaviti na tržištu najkasnije za pola godine.


–Mislim da ćemo “zgotoviti”  krvni SIMPL test u sljedeća četiri do šest mjeseca. Kanadska vlada iznimno je zainteresirana za naš test. U protekla dva mjeseca dobili smo za ovaj projekt od kanadske Vlade i Sveučilišta u Torontu oko 1,2 milijuna dolara. Stoga će i ako test i bude u komercijalnoj primjeni, to prvo biti isključivo u Kanadi, barem prvih godinu dana, a hoce li on biti u primjeni i u drugim drzavama to jos moramo vidjeti. Također bih želio spomenuti da dotičnu SIMPL metodu koristimo u kolaboraciji s njemačkom farmaceutskom tvrtkom EVOTEC iz Hamburga i američkom tvrtkom Genentech iz San Francisca, ali u svrhu proučavanja proteina koji su uključeni u nastanak nekoliko vrsta karcinoma.


Spoznaja da na ovako značajnim znanstvenim otkrićima rade i naši ljudi iznimno je, a kad su neki od njih, poput prof. dr. sci. Igora Štagljara i voditelji projekata od kojih se očekuju velike stvari valja biti ponosan. Sofisticirana istraživanja znanstvenika iz Toronta, predvođenih zagrebačkim Kanađaninom mogla bi nam svima biti od velike pomoći, jer će se uz pomoć njihova testa moći pouzdano i jeftino odrediti tko je prebolio bolest i tko može slobodno raditi i putovati, a pri tome ne zaraziti nikoga.


Za prof. dr. sci. Igora Štagljara ovo je iznimno važno, a o svemu govori i pojašnjava zašto je ova inovacija iznimno značajna za vrijeme takozvanih relaksirajućih mjera, borbe protiv pandemije i dinamiziranja mobilnosti:
- Postoji mogućnost da među ljudima koji su se već vratili na posao postoje i oni koji su u posljednjih nekoliko tjedana preboljeli COVID-19 a da to uopće nisu znali. Govorim, dakako, o tzv. asimptomatskim COVID-19 pozitivnim osobama, a one, prema svim do sada raspoloživim podacima, predstavljaju 25-50% svih registriranih slučajeva COVID-19. Nažalost, takve asimptomatične osobe su jednako infektivne kao i osobe koje su zaražene virusom SARS-CoV-2 te leže u bolnici priključene na respirator. Kako onda sa znanstvenog aspekta možemo saznati koje bi se osobe mogle vratiti na posao odmah nakon ove karantene, a za koje to nije moguće jer bi postojala opasnost da se zaraze? Ključ ove tajne mogao bi ležati u tzv. serološkim (ili krvnim) testovima putem kojih se mogu detektirati antitijela koja je naš organizam stvorio protiv virusa SARSCoV-2, naravno samo u slučaju da je već došao u kontakt s njim.
Najjednostavnijim rječnikom, kada bilo koji virus, pa tako i SARS-CoV-2, uđe u naš organizam, naš imunosustav se aktivira i nakon desetak dana prvo počinje stvarati antitijela iz tzv. IgM podgrupe. Dotična IgM antitijela žive dosta kratko u našem krvotoku, svega tri do četiri tjedna, tijekom kojih se vežu na proteine koji se nalaze na površini virusa. U slučaju virusa SARS-CoV-2, to je tzv. spike (S) protein (hrvatski “šiljak”), a antitijela tako “označe” virus za uništenje putem makrofaga. To su specijalizirane grupe bijelih krvnih stanica uključene u tzv. fagocitozu stranih supstancija, kao npr. bakterija, virusa, stanica tumora itd. Nakon ta početna 3-4 tjedna, IgM antitijela nestaju iz krvotoka zaražene osobe, nakon čega njen imunosustav počinje stvarati drugi tip antitijela, pod imenom IgG. Njih imunolozi još popularno nazivaju “neutralizirajuća antitijela” jer upravo ta IgG antitijela neutraliziraju virus i sprečavaju ga da se proširi na još više stanica epitela pluća. Najveća količina tih IgG antitijela u pravilu se može detektirati 6-8 tjedana nakon inicijalne infekcije virusom SARS-CoV-2, tijekom kojih su ta antitijela zapravo i najpotentnija u borbi protiv virusa. U svrhu otkrivanja gore navedenih IgM i IgG antitijela trenutačno se u svijetu koriste tri različita serološka testa, a njihova trenutačna cijena po testu varira između 10 i 20 američkih dolara.
Prema nedavno iznesenom planu kanadskog saveznog epidemiološkog tima, tijekom sljedeće dvije godine bit će obavljeno dva milijuna seroloških ispitivanja, samo u Kanadi, kako bi se utvrdilo koliko je Kanađana izloženo novom koronavirusu. Iako još nije odobren Štagljarov serološki test u Kanadi, oko posla se vrte različiti potencijalni proizvođači, radi regulatornog odobrenja.
- U idealnom slučaju želimo napraviti test koji je vrlo brz, jeftin i precizan, a koji se može učiniti iz jedne sicusne kapljice krvi, kaže Štagljar.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.