WHO: manje od 10 posto svjetskih stanovnika ima antitijela na COVID-19

Manje od 10 posto svjetske populacije razvilo je antitijela na koronavirus, a cijepljenje je jedini način za postizanje kolektivnog imuniteta, rekla je glavna znanstvenica SZO-a Soumya Swaminathan.

WHO: manje od 10 posto svjetskih stanovnika ima antitijela na COVID-19 Pixabay
4. 3. 2021

U intervjuu emitiranom na Twitter-ovom računu organizacije, Swaminathan je napomenula da WHO prati studije koje analiziraju žarišta zaraze u nekim gradovima širom svijeta. Iako rezultati istraživanja pokazuju da ponekad barem polovica gradskog stanovništva ima antitijela na koronavirus, to nam ne dopušta da razgovaramo o postizanju kolektivnog imuniteta.

Tko prati ove studije; pri posljednjem brojanju bilo ih je oko 500. A ako ih pogledate zajedno, ispada da manje od 10 posto svjetske populacije ima antitijela na ovaj virus" rekla je Swaminathan.

"Naravno, na nekim mjestima, na primjer, u gusto naseljenim urbanim područjima, postoje žarišta u kojima je 50-60 posto stanovništva bilo izloženo virusu i ima antitijela. Međutim, to ne znači da je cijeli grad, pokrajina, država ili država postigla kolektivni imunitet", objašnjavajući da kada stanovnici takvog mjesta koji nemaju antitijela putuju izvan njega, i dalje su u opasnosti od infekcija.

Jedini način da se postigne kolektivni imunitet na globalnoj razini je cijepljenjem, rekla je Swaminathan.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.