Kineska električna ofenziva donijela prve teške žrtve ambicioznog plana prodora na Zapad

WM Motor, jedno od najprepoznatljivijih kineskih poduzeća za električna vozila, podnijelo je zahtjev za stečaj, uz želju da se vrati na tržište električnih automobila jednog dana kad budu bolji i konkurentniji.

Kineska električna ofenziva donijela prve teške žrtve ambicioznog plana prodora na Zapad WM Motor
17. 10. 2023

WM Motor, jedno od najprepoznatljivijih kineskih poduzeća za električna vozila, podnijelo je zahtjev za stečaj, nakon što mu nije uspjelo dovoljno povećati proizvodnju, da bi otklonio gubitke i poplačalo dug. Njihova prodaja na domaćem kineskom trgu nedavno je smanjena za trećinu na približno 27.500 jedinica.

Poduzeće WM Motor, osnovano 2015. godine, je u prethodnom letu iznijelo značajnu akciju smanjenja troškova, uključujući smanjenje troškova i troškova, da bi se ostalo moglo izvršiti. Zbog poteškoća u smanjenju troškova odložili smo i predstavitev petog modela M7.

U objavi stečaja so pri WM Motoru kao glavni razloge naveli pandemiju, upočasnjene kapitalne trge i znatna nihanja cen surovin. Ustanovitelj i izvršni direktor Freeman Shen volio je da će prestrukturiranje dugog poduzeća ponovno postaviti na noge. U međuvremenu su poruke, da će dalje pružati prodajne usluge za kineske stranke. Poduzeće je nekoliko vozila izvozilo i u Aziju, Europu i Latinsku Ameriku.Vijest u stečaju stigla tek nakon nekoliko dana nakon što je američki trgovac rabljenim automobilima Kaixin Auto Holdings objavio neobvezujući dogovor o preuzimanju WM Motora. Prije nego što se proizvođač automobila nije uspio uvrstiti na borzu u Hongkongu s povratnim preuzimanjem tvrtke Apollo Future Mobility. Zadnje uspješno poduzeće za prikupljanje sredstava bilo je u 2020. godini, a od vanjskih ulaganja primilo je 1,4 milijarde dolara.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.