Kanađani uvode novi porez na električna vozila, a razlog bi vas mogao iznenaditi! Oporezivanje bi moglo smanjiti prodaju

Došlo doba da se s porezima i na elektro aute proba! Električni automobili puno su teži od onih s klasičnim motorom s unutarnjim izgaranjem, a Kanađani to ne žele zanemariti...

Kanađani uvode novi porez na električna vozila, a razlog bi vas mogao iznenaditi! Oporezivanje bi moglo smanjiti prodaju Felix Müller from Pixabay
19. 3. 2024

Napisala: Nika Arsovska

U kanadskoj pokrajini Alberta odlučili su dodatno oporezovati vlasnike električnih automobila. Iako je to samo simbolično, očito je dobar pokazatelj da vlasnici električnih vozila ubuduće neće dobivati ​​samo subvencije. Do sada su mnoge zemlje različitim državnim subvencijama poticale kupnju električnih vozila, a njihovi su vozači mogli računati i na besplatan parking i najbolja parkirna mjesta. Subvencije su sve manje, a vlasnici električnih vozila u budućnosti će imati manje beneficija.
 

U kanadskoj pokrajini Alberta odlučili su uvesti porez na težinu koji je uglavnom namijenjen vozačima električnih vozila. Prema lokalnim vlastima, velika težina električnih automobila "uzrokuje veće trošenje i habanje na cestama nego težina konvencionalnih automobila". Također, u Norveškoj je u siječnju prošle godine uveden porez na težinu vozila - vozila iznad 500 kg bit će oporezovano 12,5 NOK (1,2 eura) po kilogramu. Slična praksa također se primjenjuje u Danskoj. Francuzi su dodatno oporezovali vozila iznad 1,6 tona, odnosno vozila 4x4 i SUV vozila.

Porez u iznosu od 200 kanadskih dolara

Porez se u Kanadi uvodi od sljedeće godine i trebao bi biti svojevrsni kompromis za porez na gorivo koji su prisiljeni plaćati vlasnici vozila s benzinskim i dizelskim pogonom. Porez od 200 kanadskih dolara (op. 135 eura) tako je u skladu s procijenjenim porezom na gorivo koji godišnje plaćaju vozači automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem. Novi porez na električna vozila u Alberti bit će dodan postojećim naknadama za registraciju vozila, a očekuje se da će iduće godine donijeti milijun dolara u državnu blagajnu, a uskoro će doći i mnogo više. Naime, očekuje se da će porasti i broj električnih vozila na kanadskim cestama, pa za razdoblje od 2026. do 2027. godine očekuju više od 8 milijuna prihoda od navedenog poreza. To je još uvijek znatno manje od očekivanih prihoda od poreza na gorivo - za razdoblje između 2026. i 2017. s tog se računa očekuje čak 1,46 milijardi dolara (1,33 milijarde eura).

 
 
Oporezivanje bi moglo smanjiti prodaju

Brain Kingston, šef Kanadske udruge proizvođača vozila, koja zastupa interese takozvane detroitske trojke u Kanadi (Ford, GM, Stellantis), ne podržava porez. To je, rekao je, samo još jedna prepreka saveznoj vladi da prodaje automobile s nultom emisijom. “Oporezivanjem električnih vozila dodatno će se otežati postizanje ambicioznih ciljeva Kanade u pogledu prodaje električnih vozila”, uvjeren je.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.