Tek sad slijedi zbrka, jer kako prepozanti razlike između obične gripe, prehlade i COVID-19? Tablica otkriva, a gubitak okusa i mirisa je specifičan za Covid-19 i najjači je simptom Corone

Kako znati imamo li Covid-19 ili gripu - a možda čak i oboje? Simptomi poput gubitka okusa i mirisa su najizraženiji, dolaskom hladnijih dana liječnici se već pripremaju za moguću dvostruku pandemiju gripe i Covida-19. 

Tek sad slijedi zbrka, jer kako prepozanti razlike između obične gripe, prehlade i COVID-19? Tablica otkriva, a gubitak okusa i mirisa je specifičan za Covid-19 i najjači je simptom Corone bodkins18/ Pixabay
15. 10. 2020

Kako najlakše prepoznati razliku između jedne i druge bolesti? Koliku zbrku mogu izazvati ove dvije bolesti možda najbolje govore podaci iz Australije gdje je u kolovozu 2019. zabilježeno 61.000 slučajeva gripe, a u kolovozu ove godine samo 107. Ljudi se naprosto plaše prijaviti bolest i zbog straha od Covid-19.
Ako sumnjate da ste zaraženi koronavirusom, obratite se svom dežurnom liječniku ili epidemiologu. Ne idite u bolnicu ili liječnika bez najave. Ako odete u bolnicu ili liječniku sa sumnjom na Covid-19, nemojte putovati javnim prijevozom.

Jedan od najspecifičnijih simptoma koji najvjerojatnije ukazuju na infekciju koronavirusom je gubitak okusa i mirisa popraćen otežanim disanjem. Međutim, budući da nešto manje od polovice zaraženih ne osjeća niti jedan od simptoma, još uvijek je istina da samo test na koronavirus stvarno potvrđuje (ili opovrgava) infekciju.

Čak i inače, teško je razlikovati simptome prehlade i gripe, jer su prilično slični. Budući da su gripa i gripa uspješno ograničeni higijenom ruku i nošenjem maske, tim je važnije pridržavati se ovih jednostavnih preventivnih mjera što discipliniranije uoči nadolazeće zime.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.