Juraj Šebalj u problemima! 64. je od 78. natjecatelja u Classic kategoriji na trećem mjerenju

Prema rezultatima prologa vidi se kako su naši imali ozbiljnih problema s Nissan Terranom. Nakon prvog mjerenja bili su i 76., no očito napreduju. Za njih trka još nije završena.

U generalnom poretku nakon 1. etape poveo je MATTIAS EKSTRÖM u Audiju!!! Slijede ga SETH QUINTERO u Toyoti sa 23 sek zaostatka te Sebastian Loeb sa 38 sek.

Juraj Šebalj u problemima! 64. je od 78. natjecatelja u Classic kategoriji na trećem mjerenju Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool
5. 1. 2024

Mattias Ekström započeo je svoj četvrti Dakar u velikom stilu pobjedom na prologu i ostvario svoju ukupno treću etapnu pobjedu. Švedski vozač završio je dan 23’’ ispred Setha Quintera, koji radi svoje prve korake u Ultimate klasi nakon što je blistao u klasi niže (T3) u zadnja tri izdanja. Sébastien Loeb dovršava top 3 dana s istim vremenom kao i četvrtoplasirani Marcos Baumgart.
 

SVE JE SPREMNO I ZA ETAPNE UTRKE

Po završetku tehničkog i administrativnog pregleda, službeni popis startera sastoji se od 418 trkaćih vozila: 132 bicikla (uključujući 28 originalnih Motul biciklista bez pomoći) od kojih 30 sudjeluje u W2RC, 10 quadova, svi sudjeluju u W2RC, 70 automobila u kategoriji Ultimate uključujući 22 koja sudjeluju u W2RC, 3 u klasi Stock, 42 ​​u klasi Challenger, od kojih 12 sudjeluje u W2RC, 36 SSV uključujući 12 W2RC sudionika i 47 kamiona. “Rookieja” je 130, dok će 133 vozača, vozača i kopilota klasificiranih kao “Legende” sudjelovati deseti ili više puta. Polje uključuje 27 sudionica. Što se tiče broja zastupljenih nacionalnosti, Francuska dominira sa 124 natjecatelja, ispred Španjolske (84) i Nizozemske (62), iste tri najbolje nacionalnosti kao i prošle godine.

Svake večeri na bivku će im se pridružiti 78 vozila koja sudjeluju u 4. izdanju Dakar Classica, a koji se jedini može pohvaliti karavanom od 170 natjecatelja. Među njima su i Juraj Šebalj te Ivan Vidaković u Nissan Terranu II sa startnim brojem 728.

Ukupno će 770 natjecatelja preuzeti startne naloge za 46. izdanje Dakara. Druga sezona W2RC-a započet će sutra uz sudjelovanje 86 vozila. Naposljetku, izazov Mission 1000, koji vozilima na alternativni pogon nudi mogućnost svladavanja terena s kojima se susreće na Dakaru na podnošljivijim udaljenostima, odnosit će se na 6 bicikala, 4 automobila i 1 kamion.

Dan prije početka 46. izdanja, vozači, vozači i posade završili su tehnički i administrativni tehnički pregled, bitan obred prijema kako bi se našli na službenoj listi startera, čije će brojke biti objavljene tijekom večer. ➢ Dakar i W2RC nositelj naslova Nasser Al Attiyah natjecat će se za volanom Hunter BRX-a po prvi put, sa Sébastienom Loebom kao timskim kolegom; prema obojici, bit će više saveznici nego suparnici. Međutim, Guerlain Chicherit, koji je u prošlosti bio partner dva velika favorita, ovoga će puta biti protivnik za upravljačem najnovije verzije Toyote Hilux, poznate po svojoj pouzdanosti. Ova kvaliteta je nešto što Audi tim mora postići kako bi se Stéphane Peterhansel, Carlos Sainz i Mattias Ekström borili za izravnu pobjedu.

Unutarnja rivalstva također neće biti na odmet u KTM-u, s Tobyjem Priceom koji je u posljednje vrijeme bio mnogo dosljedniji od pobjednika 2023., Kevina Benavidesa, koji se upravo oporavio od ozljede. Interni sukobi mogli bi se pojaviti iu redovima Honde, koja počinje sa šest pretendenata na krunu.

Svi vozači, vozači i kopiloti će se uhvatiti ukoštac s akcijom na 27 km dugom prologu koji je na programu za petak, ali su prethodno pozvani da izvedu predstavu za ceremoniju dobrodošlice koju organizira Kraljevska komisija AlUla. U sklopu showa koji uključuje tradicionalno pjevanje i ples, BMX akrobacije, zvučni i svjetlosni show te nekoliko DJ setova, natjecatelji će jednom pješice prodefilirati velikom pozornicom u “Start Campu”.
 

Vozači i posade Dakara 2024., okupljeni na prostranom "Start Campu" nedaleko od drevnog grada AlUla, pripremaju se za početak relija u petak, 5. siječnja. Prolog od 29 kilometara bit će uvod u rutu koju je direktor utrke, David Castera, opisao kao iscrpljujuću od početka. To bi se svidjelo trostrukom pobjedniku Renéu Metgeu (1981., 1984. i 1986.), koji je danas preminuo u 82. godini.

Uoči velikog dvoboja u pustinji, natjecatelji i njihova vozila dva dana prolaze uobičajeni tehnički i administrativni pregled. Međutim, nadobudni talent Mason Klein zapeo je u neizvjesnosti jer mu je motor zadržan u tranzitu iz Kine. ➢ Favoriti za različite naslove predstavljeni su na konferenciji za novinare održanoj povodom početka sezone Svjetskog prvenstva u reli-raidovima 2024., u kojoj se proizvođač satova Rebellion pridružio W2RC-u ​​kao novi partner i službeni mjeritelj vremena. Novi okršaj Nassera Al Attiyaha i Sébastiena Loeba najavljen je u automobilskoj utrci.

Pretendenti na krunu u svakoj kategoriji 46. Dakara pozvani su da pokažu svoju ambiciju uoči dvotjednog okršaja u Saudijskoj Arabiji. Snimka prikazuje novu generaciju prvaka koji se probija, sa zvijezdama u usponu kao što su Eryk Goczał (Challenger) i Seth Quintero (Ultimate).
 


 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.