Juncker podržao francusko-njemački prijedlog o uspostavi novog fonda za oporavak

Bivši šef Europske komisije Jean-Claude Juncker pohvalio je inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o uspostavi novog fonda za oporavak europskog gospodarstva. Ako EU ne uspije pokazati minimum solidarnosti, Uniju bi mogla zahvatiti ozbiljna egzistencijalna kriza, upozorava Juncker.

Juncker podržao francusko-njemački prijedlog o uspostavi novog fonda za oporavak © Europska unija 2020
21. 5. 2020

Bivši predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pozdravio je francusko-njemačku inicijativu o uspostavi novog fonda za oporavak europskog gospodarstva u iznosu od 500 milijardi eura koji bi se financirao zaduživanjem Europske komisije i u sklopu kojeg bi se regijama i sektorima koji su najteže pogođeni pandemijom koronavirusa pomoglo isplatom bespovratnih sredstava.

“Mislim da je prijedlog Njemačke i Francuske pravi odgovor. On omogućava Europskoj uniji da odgovori solidarno, osobito prema državama članicama na jugu Europe. To je apsolutno potrebno”, izjavio je Juncker u razgovoru za njemački javni medijski servis Deutsche Welle. “Svaka zemlja, svaka vlada, a potom i svaki nacionalni parlament ima pravo i dužnost pomno ispitati taj prijedlog. No volio bih da konačni odgovor bude vrlo sličan njemačko-francuskom planu“, dodao je.

65-godišnji bivši šef Europske komisije upozorio je i da bi Europsku uniju mogla zahvatiti ozbiljna egzistencijalna kriza “ako ne uspije pokazati minimum solidarnosti kako bi riješila trenutačnu krizu i stvorila zajedničku budućnost”.

Juncker je izjavio da ne vjeruje da će se još više europskih građana nakon ove krize okrenuti strankama koje se protive Europskoj uniji. “Populisti će, naravno, iskoristiti ovu krizu kako bi objasnili da su nam potrebne strože granične kontrole i da je svakoj zemlji bolje ako se bude individualno nosila s trenutačnom krizom”, izjavio je 65-godišnji luksemburški političar. “No ja vjerujem da su građani Europe naučili nešto iz ove krize. Naučili su da jedna zemlja ne može sama pobijediti ovu krizu. Moramo svi gurati u istom smjeru”, istaknuo je.

Bivši šef Europske komisije osvrnuo se i na zatvaranje unutarnjih granica diljem Europske unije u jeku pandemije koronavirusa koje je nazvao “glupošću”.

Junckerova domovina Luksemburg osjetila je znatne posljedice nakon odluke njemačke vlade o uvođenju kontrola na luksemburško-njemačkoj granici kako bi ograničila širenje koronavirusa. “To je prisililo na desetke tisuća prekograničnih putnika da idu znatno dužim zaobilaznim putem. To je bila glupost. Zatvorili su granice, a da nisu razmislili o ljudima koji će biti žrtve takve proizvoljne odluke”, poručio je Juncker.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.