Julian Tobias Deitz, Austrijanac, novi je Ivica Todorić i direktor je 49 istoimenih tvrtki Aisle koje se uknjižuju na Agrokorovo vlasništvo - otkriva novi START

Činovnik Julian Tobias Deitz* na čelu je 49 istoimenih kompanija, novih vlasnika svega što je nekad bilo Todorićevo, otkrivamo u novom broju Starta koji je od sutra na kioscima. Diljem Hrvatske zastupnici Aislea obilaze trgovačke sudove upisujući se kao novi vlasnici pokretnina i nekretnina, oranica, vinograda, tvornica, zgrada, poslovnog prostora u kompleksu Dvorane Dražena Petrovića, izvora mineralnih voda, prirodnih resursa,  pašnjaka... Cinici kažu da toliko Hrvatske nije prodao strancima ni Ante Pavelić.

Julian Tobias Deitz, Austrijanac, novi je Ivica Todorić i direktor je 49 istoimenih tvrtki Aisle koje se uknjižuju na Agrokorovo vlasništvo - otkriva novi START igor stažić
21. 11. 2019

Napisala: Dragana Radusinović

Oni su samo u prolazu kroz Agrokor. Rekli su to o sebi odabirom imena. Aisle (eng: prolaz) je njihov naziv. Tako se zove 50 hrvatskih tvrtki osnovanih na brzinu ovog ljeta.

Krovna domaća kompanija je Aisle HoldCo, čiji je temeljni kapital skromnih 200 tisuća kuna. Potom je osnovano njezinih 49 tvrtki kćeri, kojima su uz imena Aisle dodani redni brojevi od 1 do 53. Iz posve nepoznatih razloga izostavljeni su brojevi 14, 15 i 39. Sve su osnovane na adresi sjedišta Konzuma s 20.000 kuna temeljnog kapitala. U velikom su poslu. Preuzimaju sve što je bilo Agrokorovo!

Njima je odlukom Visokog trgovačkog suda omogućeno da se upišu kao novi vlasnici, dok nad nekadašnjom imovinom Agrokora hipoteke u velikoj mjeri upisuje američko društvo Knighthead Capital Management, oko kojeg se od početka vrte snažne indicije da su mu lobistički pomagali sami tvorci modela spašavanja Agrokora uključujući i Borislava Škegru, bivšeg predsjednika Hrvatske vlade, ministra financija i konačno poduzetnika u financijskoj industriji, kojem je većina fondovskih poslovnih pothvata nažalost – propala.

>TKO JE JULIAN TOBIAS DEITZ

Julian Tobias Deitz jedini je direktor svih 49 tvrtki kćeri Aisle HoldCo-a koje zajedno pokrivaju sve djelatnosti kojima se Agrokor bavi. Izvjesno, riječ je o činovniku kao predstavniku novih vlasnika koji bi s 49 direktorskih funkcija da za svaku prima direktorsku plaću valjda imao najizdašniju poreznu karticu u Hrvatskoj.

Ciničniji promatrači priče o bankrotu Agrokora odali su se crnom humoru pa kažu kako bi moglo ostati upamćeno da su hrvatski vlastodršci 2018. u operaciji darivanja hrvatskog teritorija, u vlasništvu Agrokora, anonimnim strancima nadmašili Antu Pavelića u njegovoj operaciji poklanjanja teritorija Talijanima.

Aisleu je, za sitan novac isporučen veliki dio Baranje, a i Hrvatske. Gotovo da im je poklonjeno sve ono što je Todorićev Agrokor stekao i zbog svoje povlaštenosti za sitan novac preuzimao u prvoj fazi ortačkog kapitalizma. Navodno kako bi se razvijao.

Agrokor je u Nagodbu ušao s približno 2,5 milijarde eura vrijednosti te s 1,06 milijardi eura duga po roll up kreditu. Riječ je o knjigovodstvenoj vrijednosti u službi nagodbe, međutim protrgovani su prirodni resursi i bogatstva, izvori mineralnih voda i energije.

Kome je točno darovan Agrokor ostaje nepoznato, jer je sasvim prigodno na vrhu Aisle piramide zaklada u Nizozemskoj, koja se također zove Aisle. Pogodna osobina zaklade je u tome što jamči anonimnost novih vlasnika.

TKO JE JULIAN TOBIAS DEITZ odista? Više o direktoru koji upravlja ili će vrlo brzo upravljati ogronom imovinom u Hrvatskoj u novom broju Starta koji je od sutra na svim kioscima. Zanimljivo je da rekorder po broju direktorskih titula u Hrvatskoj nije austrijski činovnik, već je to Vladimir Minovski, vlasnik Camea, taksi kompanije koji je na čelu točno 403 kompanije u Hrvatskoj i koji je multiciplirao funkcije zbog  poreznih pogodnosti koje pruža sistem "jedna firma - jedan taxi". U slučaju Juliana Tobiasa Deitza riječ je o bitno drukčijim razlozima. Iza njega i navedenih 49 "kompanija u prolazu" skrivaju se zapravo stvarni vlasnici novog Agrokora, proizašlih iz Nagodbe. Ima tu Rusa, Amerikanaca, Nizozemaca i tko zna i koliko Hrvata. I nije kod "kompanije u prolazu" riječ o samo 403 automobila, već o zemljištima, oranicama, njivama, livadama, pašnjacima Belja, PIK Vinkovaca, Vukovara..., izvorima vode, prirodim bogatstvima, poslovnim prostorom koji je u sklopu Dvorane Dražen Petrović...

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.