Samo si idiot može dozvoliti da biseri Jadrana 30 godina propadaju, a bili su elitna ljetovališta i kapitalističke zapadnjačke elite, od Penthausa do Kraljice Elizabethe II

SJAJ SOCIJALIZMA POSTAO BIJEDA KAPITALIZMA - USPON I PAD ELITNIH YU HOTELA!

U naj hotelima boravili su i šef Penthausa Bob Guccione, Elizabetha II, Tina Turner, Richard Nixon, Jimmy Carter, Neil Armstrong... Haludovo na Krku, Belvedere i Kupari u Dubrovačkom primorju najodvratniji su primjeri totalne nebrige. Uz njih tu su još i beogradska Jugoslavija, te skopski Continental.

TOP 5 JUGOSLAVENSKIH ORONULIH HOTELA OD KOJIH SU 3 U HRVATSKOJ - SVI DEVASTIRANI NA SRAMOTU NASLJEDNIKA VELIKIH ARHITEKATA I SLAVNE POVIJESTI

Samo sjena nekadašnje slave: ovo su bili najluksuzniji hoteli u bivšoj Jugoslaviji
Samo si idiot može dozvoliti da biseri Jadrana 30 godina propadaju, a bili su elitna ljetovališta i kapitalističke zapadnjačke elite, od Penthausa do Kraljice Elizabethe II Uredništvo
9. 1. 2024

Hedonizam, luksuz, ugledni gosti, za ono vrijeme najmodernija arhitektura s elementima luksuza, vrhunska kuhinja, šampanjac u potocima... u nekim od najprepoznatljivijih hotela bivše Jugoslavije život i zabava bili su kao u filmu, ali nakon raspadom bivših zajedničkih država i tranzicijom doživio bolan pad.

Bivša državna država dičila se brojnim luksuznim hotelima u tipičnom socijalističkom arhitektonskom stilu, koji su tada bili poznati u cijelom svijetu i primali poznata imena iz estrade i politike, no njihova bajka završila je ratom i tranzicijom, neki su renovirani, prošli ispod neki međunarodni hotelski lanci i danas su luksuzna ljetovališta u modernom stilu, primjerice Hotel Jadran u Tučepima, koji je bio prvi poslijeratni hotel na Jadranu, te Ambasador u Opatiji, International u Zagrebu, Hotel Brioni kod Pule i mnogi drugi , a neki i dalje ustraju u svom socijalističkom imidžu ili se, nažalost, urušavaju. Prikupili smo neke od najzanimljivijih.

1. Hotel Haludovo Palace (Krk, Hrvatska)

Velebni hotelski kompleks Haludovo Palace, skriven u zelenilu u neposrednoj blizini turističkog naselja Malinska na otoku Krku, smatra se najvećom legendom među nekoć slavnim, a sada potpuno oronulim hotelima iz vremena Jugoslavije. Hotel, koji se nekada smatrao i "jugoslavenskim Las Vegasom", danas je potpuno napušten i propada.

Kompleks arhitekta Borisa Magaša počeo se graditi početkom 1970-ih, u vrijeme intenzivnog razvoja turizma na hrvatskoj obali, a svečano je otvoren 1972. Novac za njegovu izgradnju pridonio je američki medijski mogul Bob Guccione , izdavač časopisa Penthouse, koji je Playboyu bio najjači konkurent, točnije čak 45 milijuna dolara, što bi prema MMC RTV SLO danas značilo otprilike 250 milijuna dolara ili nešto manje od 230 milijuna eura.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Imaginarni muzej 🧑🏼‍🎨 (@imaginarni.muzej)

 
Nastao je jedan od najluksuznijih hotela bivše države koji se dičio velikim bazenom, kockarnicom, sportskim terenima, vrtovima, medicinskim i kozmetičkim centrom i još mnogo toga, a za užitak gostiju - uglavnom namijenjen pripadnicima svjetskog jet-a. set - obrazovane, privlačne mlade žene koje su bile zaposlene kao francuske sobarice: zvale su se Penthouse Pets. Pobrinuli su se, među ostalim, da svi posjetitelji imaju dovoljno kavijara, jastoga, šampanjca, viskija, koktela ili bilo kojeg drugog alkoholnog pića koje im srce poželi, ako svjedočanstva onih koji su živi iskusili čari Haludova, ali nije U hotel se teško moglo doći do drugih manje legalnih supstanci, pa je to bio pravi hedonistički razvrat.Urbana legenda čak kaže da je kompleks bazena imao određene bazene koji su se punili šampanjcem.

Nažalost, palača Haludovo bankrotirala je samo godinu dana nakon otvaranja, jer nije privukla onoliko bogatih zapadnjaka koliko se očekivalo da je održi na površini. Preuzeo ga je novi vlasnik i hotel je dvadesetak godina, sve do raspada Jugoslavije, poslovao nešto manje raskošno, ali se nakon rata i tranzicije više nije oporavio, a kasnije ga je kupio armensko-ruski poduzetnik Ara Abramyan, koji bi želio revitalizirati to područje, no navodno je imao problema s realizacijom svog plana zbog protivljenja grada Malinske, pa projekt zasad stoji.

2. Hotel Belvedere (Dubrovnik, Hrvatska))

I dubrovački hotel Belvedere, koji je svojedobno bio na jednako dobrom glasu, također je još uvijek napušten. Djelovao je od 1985. do 1991. godine i nosio pet zvjezdica. Kako javlja MMC RTV SLO, hotel je imao 406 kreveta, 200 soba, 19 apartmana, dva apartmana za mladence i predsjednički apartman, a gostima su na raspolaganju bili aperitiv bar, restoran s domaćim konavoskim specijalitetima, francuski restoran Roland, dubrovački restoran. konoba, konoba Elafiti, pivnica Bayern, slastičarna Mozart, kavana Maximilian, engleski salon Richard Ljevorudni i noćni klub Trubadur; za ono vrijeme hotel je stoga bio "vrhunac luksuza".

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adrian G. Mayer (like the weiner) (@deathbytefillin)

No, tijekom rata, zbog svog strateškog položaja na litici, okupirale su ga hrvatske snage te je u sukobima sa srpskim snagama gotovo potpuno uništen. Ni nakon rata uključene strane i investitori nisu se uspjeli dogovoriti oko obnove, zbog čega je Belvedere i danas jedini neobnovljeni hotel u Dubrovniku, ulagači u hrvatski turizam, čak su objavljeni i planovi za novi kompleks, koji je trebao započeti s gradnjom 2019. No, to se nije dogodilo jer je hotel i dalje napušten, a kako je Dnevnik.hr objavio u ožujku prošle godine, nitko ne zna što se točno s njim trenutačno događa, pa ni arhitektonski biro koji pripremio plan za Vekselbergov projekt."Nažalost, ni Grad Dubrovnik nema informacija, nitko nam se o tome nije obratio. Imamo informaciju da Vekselberg više nije vlasnik jer je prodao tvrtku. Što, ali sad će se dogoditi, nismo upoznati s tim”, rekla je medijima Marijana Aksić Vitković, tiskovna predstavnica Dubrovnika.

3. Hotelski kompleks Kupari (Kupari, Hrvatska)

Belvedere je možda trenutno jedini neobnovljeni hotel u Dubrovniku, ali nedaleko od njega, desetak kilometara, nalazi se i cijeli kompleks ruševnih hotela, odmaralište Kupari.

Kako je na svom blogu napisao fotobloger Dmitry Korobtsov, odmaralište u Kuparima, koje se sastoji od sedam hotela, izgrađeno je šezdesetih godina prošlog stoljeća (osim hotela Grand koji datira iz prve polovice 20. stoljeća) i smatralo se jednim od najboljih i najluksuznijih hotelskih kompleksa u Jugoslaviji.

Država je u njega uložila više od milijardu dolara iz vojnog proračuna, jer kompleks navodno posjećuju uglavnom najviši časnici Jugoslavenske narodne armije i njihove obitelji. U sklopu kompleksa nalazila se i Titova osobna rezidencija u kojoj je primao ugledne strane goste. Ali i ovaj hotelski kompleks doživio je tužan kraj u ratu, kada ga je srpska vojska najprije bombardirala, a potom i zauzela. Nakon rata hoteli su već bili u vrlo lošem stanju, ali ih je Hrvatska vojska još neko vrijeme koristila, prestali su funkcionirati nakon 2000. godine, kada je počelo potpuno urušavanje prostora, jer je i iz hotela pokradeno dosta namještaja.

 

Još uvijek je u funkciji mjesna plaža u neposrednoj blizini kompleksa, koju mještani smatraju jednom od najboljih u okolici.

4. Hotel Jugoslavija (Beograd, Srbija)

Hotel Jugoslavija stoji na obali Dunava u Zemunu na rubu Novog Beograda i djeluje kao utvara iz vremena socijalizma. Hotel je i danas baš onakav kakav je bio u vrijeme procvata, no danas je, nažalost, uglavnom derutan i pomalo zastrašujući. Iza hotela nalazi se i kasino, koji je, piše Dnevnik, nekoć bio u vlasništvu ratnog zločinca Arkana, rođenog u slovenskim Brežicama.

Nakon dva desetljeća planiranja (planove je izradio tim predvođen hrvatskim arhitektom Lavoslavom Horvatom), Hotel Jugoslavija otvoren je 1969. godine kao prvi pravi "luksuzni hotel" u zemlji, jedno vrijeme čak i najveći na kontinenta, koji se do 2010. mogao pohvaliti i najvećim lusterom na svijetu izrađenim od 14 tona Swarovski kristala. Također je bila opremljena skupim umjetninama i namještajem, te srebrnim i zlatnim posuđem. Zbog svog impozantnog izgleda smatran je modernom kulturnom arhitektonskom ikonom, a na vrhuncu slave u njemu su se nalazile sve svjetske zvijezde, kraljevske glave i vodeći političari koji su svraćali u Beograd, od kraljice Elizabete II, Tine Turner, Richard Nixon, Jimmy Carter, Neil Armstrong i drugi. Predsjednik Tito čak je posjet hotelu uvrstio u svoj službeni protokol.Uporedo s raspadom Jugoslavije, reputacija hotela počela je padati.noćni život. No, i oni su u velikoj mjeri bili povezani s kriminalnim incidentima koji su se također preselili u hotelski prostor.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hotel Jugoslavija (@hoteljugoslavijabeograd)

Godine 2006. hotel, oštećen u NATO bombardiranju 1999. godine, zatvoren je za posjetitelje, no od 2013. godine dio hotela ponovno radi u obliku garni hotela s tri zvjezdice. Naravno, ako odsjednete tamo, ne očekujte nekadašnji zvjezdani sjaj, ali bar se hotel pojavio u akcijskom trileru 3 dana za ubijanje iz 2014. Kevinom Costnerjem.

5. Hotel Continental (Skopje, Makedonija)

Skopski hotel Continental, koji se i danas ponegdje reklamira kao najveći luksuzni hotel u Skoplju, lako ga je odnio od svih do sada spomenutih, jer su njegov eksterijer, bar, lobi i restoran ostali praktički netaknuti i još uvijek odražavaju duh socijalizma, ključni dijelovi hotela, poput soba, dobili su prijeko potrebnu obnovu. Hotelski kompleks od četrnaest katova, koji je projektirao makedonski arhitektonski dvojac Živko Gelevski i Dimitar Dimitrov, otvoren je 1972. kao najveći hotel u Skoplju i, poput hotela Jugoslavija u Beogradu, brzo je postao modernistička arhitektonska ikona.
 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HotelContinental Skopje (@hotelcontinentalskopje)

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.