Joe Biden oštro protiv bivšeg predsjednika: "Donald Trump spreman je žrtvovati američku demokraciju"

81.. godišnjak protiv 76. godišnjaka! Tko od ovih vremešnih političara ima više šanse? Bidenu baš i ne ide najbolje u zadnje vrijeme i vjerojatno i stoga se odlučio na retoriku na koju nismo navikli od njega.

Sadašnji američki predsjednik optužio je svog prethodnika da se u kampanji služio retorikom nacističke Njemačke.

Joe Biden oštro protiv bivšeg predsjednika: "Donald Trump spreman je žrtvovati američku demokraciju" KEVIN LAMARQUE / REUTERS / Pixsell
6. 1. 2024

Bivši američki predsjednik Donald Trump spreman je žrtvovati američku demokraciju, izjavio je danas američki predsjednik Joe Biden, uoči treće godišnjice napada Trumpovih pristaša na Capitol u Pennsylvaniji. Optužio je Trumpa da u kampanji koristi retoriku nacističke Njemačke.

 
Trumpovi pristaše zagovaraju političko nasilje

"Trumpov tim je opsjednut prošlošću, a ne zanima ga budućnost. On je spreman žrtvovati našu demokraciju kako bi se vratio na vlast", rekao je Biden, dodavši da nema sumnje o tome tko je Trump i što namjerava. Upozorio je da Trump i njegovi pristaše ne samo da zagovaraju političko nasilje, nego mu se čak i smiju.

Prema Bidenu, govoreći da se truje krv Amerikanaca, njegov prethodnik koristi isti jezik kojim se služio u nacističkoj Njemačkoj.
 

 
Predsjednikov govor je morao biti odgođen
 

Predsjednik je za svoj govor odabrao simbolično mjesto u blizini Valley Forgea, poznatog po tome što je George Washington ondje okupljao američke snage tijekom Revolucionarnog rata prije gotovo 250 godina. Prvotno je bio zakazan za subotu, ali je odgođen za danas zbog zimske oluje približavanje području. Izvorno, govor se trebao poklopiti s trećom godišnjicom napada na savezni Kongres od strane pristaša bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

 
Dvije su države zabranile Trumpu da se kandidira

Vjerujući da je prijevarom izgubio predsjedničke izbore u studenom 2020., Trumpove pristaše željele su mu omogućiti ostanak na vlasti. Zavjera nije uspjela, a gotovo tisuću napadača čeka kazneni progon. Neki su već osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

Zbog optužbi za poticanje na napad države Colorado i Maine nedavno su zabranile Trumpu da se kandidira na predstojećim izborima republikanskog predsjedničkog kandidata, na što se on već žalio. Ipak, 77-godišnji Trump trenutno vodi u odnosu na 81-godišnjeg Bidena u nekoliko anketa.

Bidenu baš i ne ide najbolje u zadnje vrijeme

Naime, Biden tijekom svog mandata nije uspio prikupiti podršku. Mnogi birači upozoravaju da ih i dalje muče visoki troškovi stanovanja i visoke cijene hrane. Migracije su i dalje vruća tema, a određeni stupanj podjele u Demokratskoj stranci izazvala je i Bidenova nepokolebljiva podrška Izraelu u ratu protiv ekstremističkog palestinskog pokreta Hamas.Biden će nastaviti s naporima da ojača svoju predsjedničku kampanju u ponedjeljak kada posjećuje crkvu u Južnoj Karolini, koja je bila meta rasno motiviranog napada 2015. godine u kojem je ubijeno devet crnaca.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.