Suprug je uz pomoć Tesle kontrolirao ženu, ni na sudu nije našla pravdu

Broj slučajeva stalkera koji zlorabe automobilsku tehnologiju je u porastu.

Suprug je uz pomoć Tesle kontrolirao ženu, ni na sudu nije našla pravdu Vika_Glitter/pixabay
5. 1. 2024

Napisala: Nika Arsovska

Jedan od posljednjih ovakvih primjera dolazi iz Amerike i služi kao podsjetnik da treba urediti zakonodavstvo u ovoj oblasti.

Suvremena tehnologija omogućuje sve veću interakciju između vozača i vozila, što nam olakšava korištenje automobila i samo vožnju. Ali kada se zloupotrijebi, može nam iskreno zagorčati život.
 

Prema AutoNewsu, narednik policije San Francisca David Radford kontaktirao je Teslu još u svibnju 2020. sa zahtjevom da pruži informacije o udaljenom pristupu vozilu navodnog uhoditelja.

Iz policijskog izvješća se može razabrati da je u postaju došla vidno potresena žena, koja je kazala da ju nasilni suprug uhodi i uznemirava uz pomoć tehnologije u Tesli Model X. I time krši zabranu prilaska.

Teslin sustav vlasnicima omogućuje daljinski pristup podacima o lokaciji vozila i upravljanje ostalim funkcijama putem aplikacije za pametni telefon, što je njezin suprug više nego očito zlorabio, a na stražnjem sjedalu prestrašena žena otkrila je čak i bejzbol palicu - istu onu koju je imala Naime, Tesla Model X opremljen je s devet kamera, koje prvenstveno služe kao dio sigurnosnog sustava, sustavom automatske vožnje i sigurnosnim sustavom koji se aktivira tzv. "sentry-mode". U potonjem slučaju korisnik može aktivirati određene kamere, uključujući onu u kabini, te pristupiti podacima o lokaciji vozila putem daljinskog pristupa putem aplikacije Tesla.
 

Policija je stoga od Tesle zatražila informacije koje bi mogle pomoći u istrazi. Međutim, tvrtka ih je obavijestila da su zapisnici daljinskog pristupa dostupni samo do sedam dana nakon zabilježenih događaja. Istraga je zbog toga obustavljena, no problem je što je Tesla suprugu omogućio pristup automobilu i lokaciji unatoč zabrani prilaska.

 
Tvrtka je odbacila optužbe uz obrazloženje da je suprug i dalje upisan kao suvlasnik automobila te da stoga ima pravo na te podatke.

Kasnije je žena podnijela tužbu protiv Tesle zbog nemara jer je dozvolila uhodi da pomno prati lokaciju i rutu njezina automobila, ali je na sudu naišla na gluhe uši. Kako javlja AutoNews, ovakvi slučajevi uhođenja uz pomoć automobilske tehnologije sve su češći.

Preberite še: Od sutra gorivo opet skuplje. Za koliko?

BONUS VIDEO: S temi izboljšavami je Lexus RX postal nevaren tekmec med prestižnimi SUV-ji

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.