Janša ismijao lažne ankete! Raste im popularnost, a nižu aferu za afereom, a oni koji ih razotkrivaju imaju sve lošiji rejting

ZAR TO VEĆ NIJE VIĐENO U NAS? Političarka ukazala na mega aferu pa je uklonili iz Ankete s liste najpopularnijih! Janez Janša s cinizmom o rezultatima istraživanja javnog mnijenja: "Ovo je doslovno za Guinnessovu knjigu rekorda".

 Iako su čak anketari Janšinoj stranci dali pozitivne rezultete, prvaka najveće oporbene stranke u Sloveniji zasmetalo je nekoliko stvari.

Janša ismijao lažne ankete! Raste im popularnost, a nižu aferu za afereom, a oni koji ih razotkrivaju imaju sve lošiji rejting Borut Živulovič/Bobo
13. 2. 2024

Prema istraživanju javnog mnijenja iz veljače, SDS bi slavio pobjedu nad Gibanjem Svobodom. Trećeplasirani SD ni u siječnju najvjerojatnije ne bi uspio prijeći parlamentarni prag, pokazalo je istraživanje koje je za Delo provela Mediana. Ocjena rada Vlade najniža je u ovom mandatu, jer više od 55 posto sudionika ankete rad Vlade ocjenjuje negativno. Unatoč tome, rezultati ankete prvaka SDS-a Janeza Janše, koji se javio na mreži X, očito su pogrešni.
 

Kaj se zdi Janši nanavdano?

U prvih pet dospio je ministar koji je potpisao kontroverzni ugovor za kupnju Litijske. Ministar koji je, u vrijeme dok Vlada diže poreze za obnovu nakon poplava, iz državnih rezervi osigurao šest milijuna eura za kupnju oronule zgrade. zgrada bez parkirnih mjesta - ušla među osam najboljih", naveo je Janša u publikaciji.

"Čak je i premijer, koji je dvaput odobrio kontroverznu kupnju, postao popularniji. Unatoč velikom padu podrške vladi", dodao je.

“Predsjednica SD-a, koja je tražila ostavku ministra iz vlastite kvote, pala je na dno ljestvice. Isto tako i stranka koju vodi. Ali gle čuda, u isto vrijeme ministrica iz Ta ista stranka (Matjaž Han op. a.), koja je također tražila Dominikinu ostavku, skočila je odmah ispod vrha te iste ankete”, čudio se prvak SDS-a.

“Potpora Vladi posljednjih mjesec dana drastično je pala, ali čudo i eureka – istovremeno je porasla potpora najvećoj i najodgovornijoj vladinoj stranci, njezinom predsjedniku, pa čak i šefu kluba zastupnika u Saboru. Dodao je kako je iz ankete nekim čudom nestala Ljudmila Novak, koja je, kako je napisao, dugo vremena vladala u samom vrhu.

“No, još većim čudom zamijenila ju je zastupnica iste stranke s skokom u mjesecu.” Prema rezultatima istraživanja, najviše bi 23,7 posto ispitanika okružilo SDS, koji je dva postotna boda više nego prije mjesec dana. Gotovo u istom omjeru porasla je i potpora Pokretu za slobodu, za koji bi se ovoga puta opredijelilo 16,8 posto ispitanika.

 
 
Gotovo trećinu niti jedna strana nije uvjerila

Za ljevicu bi glasovalo 5,3 posto ispitanika, što je nekoliko postotnih bodova više nego u prethodnom istraživanju. NSi bi dobila 5,1 posto, prošlog mjeseca 4,6 posto. Na petom mjestu je SD, koji bi u prethodnom istraživanju bio okružen sa 7,5 posto ispitanika, ovaj put sa samo 2,6 posto. Drugi najveći koalicijski partner, navodi Delo, nikada od 2005. godine nije postigao tako nizak rezultat.

Stranke Resnica i Vesna dobile bi po 2,4 posto, a Piratska stranka 2,3 posto. Slijede SNS (1,9 posto), SLS (1,3 posto), Naša žežela (0,3 posto), te Naša budućnost i Konkretno (po 0,1 posto). Udio onih koje nijedna stranka nije uvjerila ovaj je mjesec dosegao gotovo trećinu - dobra četvrtina ispitanih ne zna za koga bi glasovala, a gotovo sedam posto ne bi glasovalo ni za koga. Negativno njezin rad vidi 55 posto ispitanika (47 posto u siječnju), više od 28 posto osrednjim (30. siječnja), a manje od 15 posto (20. siječnja) pozitivnim. Vladi su ispitanici dali prosječnu ocjenu 2,28 (siječanj 2,55), a Narodnoj skupštini 2,40 (siječanj 2,62).

Kdo so najbolj priljubljeni politiki?

SDS-ov zastupnik Anže Logar i dalje je vodeći na barometru popularnosti. Na drugo mjesto popeo se ministar gospodarstva Matjaž Han, treći je voditelj Vladine službe za obnovu nakon poplava i klizišta Boštjan Šefic, a četvrta predsjednica Republike Nataša Pirc Musar.

Na petom mjestu je ministrica pravosuđa u odlasku Dominika Švarc Pipan, koja nikad dosad nije bila tako visoko na listi. S druge strane, predsjednica SD-a Tanja Fajon završila je na posljednjem mjestu, s najnižom ocjenom koju je neki političar dobio u posljednjih nekoliko godina, a među onima prema kojima su ispitanici ovoga mjeseca bili blaži nego u siječnju je i ministar financija Klemen Boštjančič (8. mjesto). , predsjednici oporbenih NSi-ja i SDS-a Matej Tonin (12. mjesto) i Janez Janša (13. mjesto). Potonji se smjestio neposredno ispred premijera i Svobode Roberta Goloba na 14. mjestu. U anketi Mediane za list Delo od 5. do 8. veljače sudjelovalo je 720 ispitanika.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.