Izbjeglički kamp u Ateni stavljen pod karantenu zbog koronavirusa

Nakon što je 20-ak tražitelja azila u izbjegličkom kampu Ritsona na sjeveru Atene testirano pozitivno na koronavirus, grčke su vlasti odlučile uvesti 14-dnevno karantenu.

Izbjeglički kamp u Ateni stavljen pod karantenu zbog koronavirusa Mustafa Abusalah, Pixabay
2. 4. 2020

Grčki krizni štab za borbu protiv pandemije koronavirusa stavio je izbjeglički kamp Ritsona na sjeveru Atene na 14 dana u karantenu. Kako je danas izvijestila grčka državna televizija ERT, odluka je donešena nakon što je u utorak utvrđeno da je azilantica iz tog kampa koja se porodila u bolnici u Ateni zaražena koronavirusom. Odmah nakon toga utvrđeno je da su još 20 drugih izbjeglica i migranata iz istog izbjegličkog kampa također pozitivni na Covid-19.

No kako javljaju grčki mediji, uvjeti u izbjegličkom logoru Ritsoni gdje je trenutačno smješteno oko 3.000 ljudi nisu ni približno tako loši kao u prenatrpanim kampovima na grčkim otocima u istočnom Egejskom moru. Humanitarne agencije traže evakuaciju kampova na grčkim otocima jer bi u slučaju pojave koronavirusa zbog vrlo loših uvjeta moglo doći do humanitarne katastrofe.

Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice UNHCR navodi da je stanje osobito kritično na otoku Lezbosu gdje se trenutačno nalazi oko 20.000 izbjeglica i migranata, a prihvatnih kapaciteta ima samo za njih oko 3.000. Prema podacima grčkih vlasti trenutačno je na grčkim otocima Lezbos, Hios, Samos, Leros i Kos smješteno oko 40.000 izbjeglica i migranata, a smještajni su kapaciteti predviđeni za samo 6.000.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.