Trump se vraća na velika vrata: Instagram i Facebook upozoravaju da će biti pod lupom

Ljevičari na aparatima zbog povrataka Trumpa na društvene mreže. Trump se žali da su mu napravili štetu veću od milijardu dolara te da se tako što nikome ne bi trebaloi dogoditi!

Bivši američki predsjednik sljedećih bi se dana ponovno mogao vratiti na društvene mreže koje su ga prognale pred više od godinu dana. No pitanje je, žli li to on više, jer ne samo da su Instagram i Facebook ga ponizili, on danas ima vlastitu društvenu mrežu. Trump je izgubio je svoje korisničke račune 7. siječnja 2021., dan nakon što je hvalio ljude koji su napali američki Kongres.

Trump se vraća na velika vrata: Instagram i Facebook upozoravaju da će biti pod lupom Twitter/Hubert MESSMER @Zehub
26. 1. 2023

Facebookova matična tvrtka Meta priopćila je u srijedu da će u nadolazećim tjednima vratiti osobni račun bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, okončavši dvogodišnju suspenziju koju je nametnula nakon što su njegovi sljedbenici napali savezni Kongres 6. siječnja 2021.

Trump će se tako moći vratiti na društvene mreže Facebook i Instagram.

Ne bi trebalo biti ponovljenih kršenja pravila

 
Tvrtka je rekla da dodaje nove zaštitne mjere kako bi osigurala da se ne ponove kršenja, čak ni od strane političara ili svjetskih vođa. Povratak na Facebook prije nekoliko dana zatražili su Trumpovi odvjetnici: "Javnost mora moći čuti što političari govore - dobro, loše i ružno - kako bi mogli donijeti informiranu odluku na izborima", napisali su. Potpredsjednik Mete za globalna pitanja, Nick Clegg. Dodao je da će Meta intervenirati ako postoji jasan rizik od štete. “Ako g. Trump objavi sadržaj koji krši zakon, sadržaj će biti uklonjen, a on će biti suspendiran na razdoblje od mjesec dana do dvije godine, ovisno o težini kršenja”, napisao je.
 

Također je rekao da se, s obzirom na njegova prethodna kršenja, Trump suočava s većim kaznama za moguća ponovna kršenja. "Takve kazne, u skladu s našim ažuriranim protokolom, također će se primjenjivati ​​na druge javne osobe čiji su računi vraćeni nakon suspenzije", rekao je Clegg. Trump je, reagirajući na vijest o svom povratku na društvenu mrežu, optužio Facebook za, izgubljene milijarde dolara kada mu je račun bio blokiran. “Ovako nešto se nikad ne bi smjelo dogoditi predsjedniku ili bilo kome drugome bez naknade”, napisao je.
 

Mnoge ljevičarske skupine i organizacije osudile su Metin potez, rekavši da vraćanjem Trumpa na društvene mreže daje pokriće onima koji promoviraju nasilje i mržnju.

"Potez je pravilan" 

Glavna organizacija za ljudska prava i građanske slobode u SAD-u, ACLU, pak je ocijenila da je potez ispravan. "Sviđalo se to nama ili ne, bivši predsjednik Trump jedna je od vodećih političkih figura u zemlji, a javnost ima veliki interes čuti što on ima za reći. Neke od Trumpovih najuvredljivijih objava na društvenim mrežama postale su ključni dokazi u tužbama protiv njega i njegovu vladu", rekao je izvršni direktor ACLU-a Anthony Romero.
 

Facebook je suspendirao Trumpa 7. siječnja 2021. jer je hvalio ljude koji su dan ranije napali Kongres. Meta je rekao da će Trumpovi Facebook i Instagram računi biti vraćeni u rad sljedećih tjedana.

Trump, čiji su računi suspendirani ili blokirani na većini društvenih mreža zbog poticanja nasilja, stvorio je vlastitu, Truth, koja nije baš popularna. Trump će sada imati pristup do 34 milijuna pratitelja na Facebooku, a na Social Truthu ima 4,8 milijuna pratitelja. Novac za kampanju moći će skupljati i na Facebooku Nedavno je novi vlasnik Twittera Elon Musk vratio Trumpa na ovu društvenu mrežu, no bivši američki predsjednik ondje još nije ništa objavio.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.