Istraživanje: proizvodnja nafte i plina emitira više metana nego što se mislilo

Istraživači u Sjedinjenim Državama primijetili su da su emisije metana iz naftne i plinske industrije znatno smanjene. U nekim slučajevima razlika je 90 posto.

Istraživanje: proizvodnja nafte i plina emitira više metana nego što se mislilo Unsplash
8. 3. 2022

Prema novom istraživanju Harvard School of Engineering and Applied Sciences (SEAS), Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) u svom godišnjem izvješću lažira emisije metana iz proizvodnje nafte i plina. Istraživački tim otkrio je da su emisije iz proizvodnje nafte 90 posto veće, a iz proizvodnje prirodnog plina 50 posto veće od procjene EPA-e.

Istraživački tim koji je vodio Joannes Masackers, bivši apsolvent SEAS-a, razvio je metodu za praćenje i mapiranje ukupnih emisija pomoću satelitskih podataka. Zasad se podaci odnose samo na emisije diljem Sjedinjenih Država.

Znanstvenici su uspoređivali ove modele sa satelitskim promatranjima u 2010.-2015. Koristeći transportni model, uspjeli su pratiti put atmosferskih emisija i identificirati područja diljem Sjedinjenih Država gdje se promatranja i simulacije nisu podudarali.

Kada promatramo emisije iz svemira, možemo vidjeti samo kako je ukupan volumen emisija iz određenog područja pretjeran ili podcijenjen, ali ne znamo izvor odgovoran za te emisije. Budući da smo proveli toliko vremena s EPA-om otkrivajući gdje se javljaju razne emisije, mogli bismo se koristiti našim transportnim modelom kako bismo se vratili i otkrili koji su izvori odgovorni za to podcijenjeni ili precijenjeni na nacionalnoj razini”, primijetili su znanstvenici.

Također su izračunali emisije na temelju rudarskih procesa i opreme. Primijetili su najveće razlike u emisijama iz proizvodnje nafte i prirodnog plina.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.