Interpol upozorava da su lažna cjepiva zaplijenjena u Kini i Južnoj Africi samo početak takve vrste kriminala

Policija u Kini i Južnoj Africi zaplijenila je tisuće lažnih doza cjepiva Covid-19, priopćila je u srijedu globalna policijska organizacija Interpol, upozorivši da to predstavlja samo početak ovakve vrste kriminala

Interpol upozorava da su lažna cjepiva zaplijenjena u Kini i Južnoj Africi samo početak takve vrste kriminala Pixabay
4. 3. 2021

Agencija Interpol sa sjedištem u Lyonu priopćila je kako je 400 bočica - što odgovara oko 2.400 doza - s lažnim cjepivom pronađeno u skladištu u Germistonu pokraj Johannesburga u Južnoj Africi, gdje su policajci također pronašli lažne maske i uhitili trojicu Kineza i jednog državljana Zambije.

U Kini je policija uspješno identificirala mrežu koja prodaje krivotvorena cjepiva Covid-19 u istrazi koju je podržao Interpol, koji ima 194 zemlje članice, priopćila je. Upali su u proizvodne prostore, što je rezultiralo uhićenjem oko 80 osumnjičenih i zaplijenili više od 3.000 lažnih cjepiva na mjestu događaja, navodi se.

Američki savezni agenti zaplijenili su posljednjih tjedana približno 10 milijuna lažnih maski N95

Interpol je početkom ove godine izdao "Orange Notice" upozoravajuće vlasti širom svijeta da se pripreme za mreže organiziranog kriminala usmjerene na cjepiva Covid-19, kako fizički, tako i na internetu.

"Iako pozdravljamo ovaj rezultat, ovo je samo vrh ledenog brijega što se tiče zločina povezanih s cjepivom Covid-19", rekao je glavni tajnik Interpola Juergen Stock.

Interpol je rekao da je, osim uhićenja u Južnoj Africi i Kini, primio i dodatna izvješća o lažnoj distribuciji cjepiva i pokušajima prijevara usmjerenih na zdravstvena tijela poput staračkih domova.

"Sva cjepiva koja se oglašavaju na web mjestima ili dark webu neće biti legitimna, neće biti testirana i mogu biti opasna."

Stock je u prosincu upozorio u intervjuu za njemački tjednik Wirtschafts Woche na nagli porast kriminala zbog uvođenja cjepiva, krađa i provale u skladišta te napada na pošiljke cjepiva.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.