EK predložila proračun za 2021. dopunjen sredstvima iz plana za oporavak

EK predložila proračun za 2021. dopunjen sredstvima iz plana za oporavak Pexels
25. 6. 2020

Europska komisija je u srijedu predložila proračun za 2021. godinu u visini od 166,7 milijardi eura te dodatnih 211 milijardi bespovratne pomoći i 133 milijardi eura u zajmovima u okviru novog instrumenta za oporavak “EU sljedeće generacije”.

Proračun za sljedeću godinu prvi je proračun u novom sedmogodišnjem financijskom razdoblju. Sedmogodišnji proračun za razdoblje od 2021. do 2027. godine još nije dogovoren, stoga je Komisija kao temelj za prijedlog proračuna za sljedeću godinu uzela svoj prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO). 

Današnji prijedlog proračuna je zapravo samo ispunjavanje zakonske obveze jer je Komisija dužna predložiti proračun za sljedeću godinu najkasnije do 30. lipnja tekuće godine. Kada se postigne konačni dogovori o VFO-u, Komisija će dopuniti i prilagoditi svoj prijedlog sukladno tom dogovoru.

Godišnji proračuni EU-a uvijek se moraju uspostaviti u okviru ograničenja VFO-a. U praksi, preuzete obveze i plaćanja obično su unesene u proračun ispod odgovarajućih gornjih granica VFO-a. Razlika ili „pričuva” između gornje granice i iznosa unesenih u proračun omogućuje manevarski prostor u slučaju nepredviđenih potreba.

Iznos predloženog proračuna za 2021. od 166,7 milijardi eura je za 9, 7 posto manji od ovogodišnjeg proračuna. Ali zemljama članicama bit će na raspolaganju više nego dvostruko više sredstava jer se godišnjem proračunu trebaju pridodati sredstva iz novog privremenog instrumenta “EU sljedeće generacije” koji bi trebao osigurati brzi oporavak gospodarstva od koronakrize.

Komisija je 27. svibnja  predložila plan za oporavak gospodarstva od koronakrize vrijedan 750 milijardi eura te Višegodišnji financijski okvir (VFO) od 1100 milijardi eura.

Plan oporavka nazvan “EU sljedeće generacije” sastoji od 500 milijardi eura bespovratne pomoći najteže pogođenim državama članicama i sektorima te 250 milijardi koje bi se dodjeljivale kao povoljni zajmovi. Ukupno za VFO i instrument za oporavak i otpornost predlaže se 1850 milijardi eura. Plan za oporavak je vremenski ograničen do 2024. godine.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.