Hrvatska u skupini zemalja s najvećim rastom stope nezaposlenosti u svibnju

Eurostat u svom izvješću navodi da je u svibnju ukupno 164 tisuće hrvatskih građana bilo bez posla, odnosno 16 tisuća više nego u travnju.

Hrvatska u skupini zemalja s najvećim rastom stope nezaposlenosti u svibnju Pixabay
2. 7. 2020

Najnovije izvješće Europskog statističkog ureda Eurostat koje je objavljeno u četvrtak pokazalo je da je Hrvatska u svibnju ove godine bila među pet zemalja članica Europske unije koje su zabilježile najveći rast stope nezaposlenosti u odnosu na prethodni mjesec.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u svibnju iznosila 8,9 posto, što znači da je u usporedbi s travnjem porasla za 0,8 posto. Eurostat u svom izvješću navodi da je u svibnju ukupno 164 tisuće hrvatskih građana bilo bez posla, odnosno 16 tisuća više nego u travnju.

Hrvatska se tako nalazi među pet zemalja EU-a koje su zabilježile najveći rast stope nezaposlenosti u odnosu na travanj. Isti rast stope nezaposlenih, odnosno za 0,8 posto, imale su i Litva i Latvija. Najveći rast zabilježen je na Cipru, odnosno za 1,3 postotna boda, te u Italiji za 1,2 postotna boda.

Eurostat navodi da je u svibnju najvišu stopu nezaposlenosti imala Španjolska s 14,5 posto, a na drugom je mjestu Cipar s 10,2 posto.

S druge strane, u svibnju je najnižu stopu nezaposlenosti imala Češkoj s 2,4 posto, a slijede Poljska s 3,0 posto, Nizozemska s 3,6 te Njemačka s 3,9 posto.

Podaci za Estoniju, Grčku i Mađarsku nisu objavljeni u Eurostatovom izvješću.

Na razini Europske unije je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti koja se mjeri metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO) u svibnju iznosila 6,7 posto, što znači da je u usporedbi s travnjom narasla za 0,1 posto.

U svibnju je na području Europske unije bilo ukupno 14,37 milijuna građana bez posla. U odnosu na travanj je broj nezaposlenih građana EU-a tako porastao za 253 tisuće.

Eurostat je u svom izvješću naglasio da je pandemija covida-19 na tržištu rada dovela do situacije bez presedana koju planira u budućim izvješćima prikazati dodatnim pokazateljima, uključujući zapošljavanje, podzaposlenost i potencijalne dodatne sudionike u radnoj snazi.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.