Hrvatska je među 23 države koje podržavaju Ukrajinu u tužbi protiv Rusije u Strasbourgu

Mađarska, Bugarska, Grčka, Malta i Cipra jedine od zemalja EU nisu podnijele zahtjeve Europskom sudu za ljudska prava namjerom da kao treća strana sudjeluje u presuđivanju ukrajinske tužbe protiv Rusije!

Potporu Ukrajini još nije dala Velika Britanija, baš kao ni Island, no očekuju se skoro.

Hrvatska je među 23 države koje podržavaju Ukrajinu u tužbi protiv Rusije u Strasbourgu Eric VIDAL Copyright © European Union 2021 - Source : EP
24. 9. 2022


Igor Stažić
08:33 (prije 8 minuta)
 
 
prima ja

 
 
 
 
 
 

Do sada su 23 zemlje podnijele zahtjeve Europskom sudu za ljudska prava namjerom da kao treća strana sudjeluje u presuđivanju ukrajinske tužbe protiv Rusije. Sud u Strasbourgu također je potvrdio primitak zahtjeva.

Uz izuzetak Bugarske, Grčke, Malte, Mađarske i Cipra, sve zemlje EU-a dale su do znanja da stoje uz Ukrajinu. Među državama koje nisu članice EU-a, Norveška se već pridružila pristalicama napadnute zemlje, a Velika Britanija i Island iskazali su spremnost pridružiti se tužbi, dok je Ženevska akademija za međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava zatražila akreditaciju.

Iako je Rusija uklonjena iz Europske konvencije o ljudskim pravima 16. rujna zbog isključenja iz Vijeća Europe, ESLJP i dalje može razmatrati i istraživati ​​osumnjičene zločine koje je Rusija počinila prije tog datuma. Ukrajina je pokrenula tužbu u Strasbourgu 23. lipnja.

UN-ovo neovisno međunarodno istražno povjerenstvo o kršenju zakona u Ukrajini pronašlo je dokaze da je ruska vojska počinila brojne ratne zločine na okupiranim teritorijima Kijevske, Černigovske, Harkovske i Sumske oblasti u proteklim mjesecima. Izvješće je predstavljeno u petak, 23. rujna.

Utvrđeni ratni zločini uključuju nezakonitu uporabu eksplozivnog oružja, neselektivne napade, povrede osobnog integriteta, pogubljenja, mučenje i zlostavljanje te seksualno i rodno uvjetovano nasilje. Nadležno povjerenstvo također je utvrdilo dokazanim kršenje prava djece.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.