Hrvatska ispunjava sve kriterije za euro, osim članstva u ERM II

Europska komisija objavila je danas Izvješće o konvergenciji u kojem ocjenjuje napredak koji su države članice izvan eurozone ostvarile prema uvođenju eura. U izvješću se navodi da Hrvatska ispunjava sve uvjete za uvođenje eura, osim članstva u Europskom tečajnom mehanizmu.

Hrvatska ispunjava sve kriterije za euro, osim članstva u ERM II Unsplash
12. 6. 2020

Europska komisija objavila je da Hrvatska ispunjava sve uvjete za ulazak u eurozonu, osim članstva u Europskom tečajnom mehanizmu, takozvanom ERM II.

Glavno izvršno tijelo EU-a objavilo je danas Izvješće o konvergenciji u kojem je ocijenilo napredak Bugarske, Češke, Hrvatske, Mađarske, Poljske, Rumunjske i Švedske na putu prema uvođenju eura.

Izvješće o konvergenciji pokazalo je da su neke zemlje postigle ohrabrujući napredak, ali pred njima je još nekoliko ključnih etapa koje moraju proći prije nego što se mogu pridružiti eurozoni. Jedan od važnih koraka na tom putu je i pridruživanje mehanizmu ERM II, za što se Hrvatska i Bugarska trenutačno pripremaju“, objavio je izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis danas na svom twitter profilu.

Kriteriji za uvođenje eura propisani su Ugovorom iz Maastrichta iz 1992. godine, a odnose se na stabilnost cijena, javnih financija, tečaja i dugoročnih kamatnih stopa. Provjerava se i usklađenost nacionalnog zakonodavstva s pravilima ekonomske i monetarne unije (EMU).

Cilj tih kriterija je potaknuti države članice na odgovorno ponašanje koje će pogodovati ekonomskoj stabilnosti i tako ih pripremiti za ulazak u monetarnu uniju. 

Svaka država članica EU-a mora dobiti pozitivnu ocjenu Europske središnje banke i Europske komisije o ispunjavanju kriterija i spremnosti za nesmetano funkcioniranje u monetarnoj uniji. Jedan od kriterija, onaj o stabilnosti tečaja koji podrazumijeva da nacionalna valuta države članice sudjeluje u tečajnom mehanizmu ERM II bez poremećaja i velikih oscilacija tečaja u odnosu na euro najmanje dvije godine, uvjetuje ukupnu dinamiku procesa uvođenja eura.

Europski tečajni mehanizam (ERM II) neki nazivaju čekaonicom za euro, a države članice u njoj provode najmanje dvije godine. Koliko će pojedina zemlja čekati, ovisi o tome ispunjava li kriterije iz Maastrichta. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković uputio je jučer pismo čelnicima država članica i Europskoj komisiji u kojem je istaknuo da je Hrvatska i prije predviđenog roka ispunila sve mjere i obveze iz akcijskog plana. Poručio je da je cilj Hrvatske ulazak u ERM II i Bankovnu uniju već u srpnju ove godine.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.