Francuski šef diplomacije: Razumijem želju Hrvatske da uđe u Schengen

"Moramo pohvaliti Hrvatsku za sve napore koje je poduzela kako bi zadovoljila tehničke uvjete", izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian. No istovremeno je napomenuo da posao tehničke pripreme za ulazak u Schengen još nije dovršen.

Francuski šef diplomacije: Razumijem želju Hrvatske da uđe u Schengen Twitter
15. 1. 2021

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian izjavio je da Francuska razumije želju Hrvatske da postane dio Schengena.

Hrvatska želi ući u šengensku zonu i mi je razumijemo”, istaknuo je 74-godišnji francuski političar nakon službenog sastanka sa svojim hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom u četvrtak u Zagrebu.

Moramo pohvaliti Hrvatsku za sve napore koje je poduzela kako bi zadovoljila tehničke uvjete”, dodao je Le Drian. No istovremeno je napomenuo da će Hrvatska imati najdulju vanjsku kopnenu granicu Europske unije dugu 1150 kilometara te da njezin posao tehničke pripreme za ulazak u Schengen još nije dovršen.

Danas postoje dodatna dva elementa za šengenski prostor i Francuska želi, a u tome nije jedina, temeljitu reformu, a to su upravljanje Schengenom i stalno ocjenjivanje ispunjavaju li zemlje članice kriterije za šengenski prostor, istaknuo je francuski političar.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuo je tijekom sastanka da Hrvatska ulaže iznimne napore kako bi onemogućila nezakonite prijelaze granice i krijumčarenje migranata, a poručio je i da Hrvatska podržava predloženi Pakt o azilu i migracijama.

Hrvatski šef diplomacije zahvalio se Francuskoj na stalnoj potpori pristupanju Hrvatske Organizaciji za gospodarsku suradnju I razvoj (OECD). Uz ulazak u eurozonu i šengensku zonu slobodnog kretanja ljudi i roba, OECD je jedan od tri vanjskopolitička prioriteta Hrvatske, podsjetio je Grlić Radman.

Najavio je i da se Hrvatska želi pridružiti inicijativi EUROMED7, savezu južnoeuropskih članica EU-a koji čine Cipar, Francuska, Grčka, Italija, Malta, Portugal i Španjolska.

Le Drian se u nastavku svog službenog posjeta Hrvatskoj sastao i s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Predsjednik Vlade zahvalio se na francuskoj pomoći potresom pogođenim područjima u Sisačko-moslavačkoj županiji. Naglasio je usmjerenost Hrvatske na postizanje dva strateška cilja, ulazak u europodručje i Schengenski prostor, pri čemu Hrvatska računa na potporu Francuske.

Jedna od tema razgovora predsjednika Milanovića i ministra Le Driana bila je i dosadašnja provedba Daytonskog sporazuma, pri čemu je hrvatski predsjednik ukazao na potrebu i važnost osiguranja pune ravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.