HRT i EBU nakon 3 godine shvatili da imaju opuženika na plaći i u svojim redovima, koji je torbario i nosio mito od 50.000 eura Milanu Bandiću, na dar dobio luksuzni stan

Kazimir Bačić - Kazo, HRT-ovac, zet Ksenije Urličić, "rodijak" Žarka Domljana, prvog predsjednika Sabora... osumnjičen za tešku korupciju izabran u sam vrh EU televizije - EBU napokon je izgubio europsku poziciju. Iako su još do nedavno tvrdili kako su "HRT i EBU legalisti i dok se sudski ne dokaže krivnja gospodina Bačića, smatramo da je nevin", sad su mu "došli europske glave".

Uskok je detaljno opisao kako je bivši šef HRT-a kod Bandića sređivao dozvole prijatelju za što je dobio na dar stan od 135.510 eura!!!

Andrea CAMPBELL, voditeljica komunikacija u Bruxellesu EBU-a napisala je Startu prije samo nešto više od mjesec dana kako "sukladno statutu EBU-a, g. Bačić može obnašati dužnost kandidata da se unutar tih odbora ponovno bira bez ikakve pisane suglasnosti HRT-a."

HRT i EBU nakon 3 godine shvatili da imaju opuženika na plaći i u svojim redovima, koji je torbario i nosio mito od 50.000 eura Milanu Bandiću, na dar dobio luksuzni stan EBU screenshoot / Start infografika
29. 6. 2023

- On nastavlja raditi na HRT-u u svojoj osnovnoj inženjerskoj funkciji, pokrivajući poslove koje je godinama obavljao prije nego što je postao generalni direktor. To uključuje i njegov rad u odborima EBU-a čiji je dio već dugi niz godina (Međunarodno emitiranje i Tehnički). Sukladno statutu EBU-a, g. Bačić može obnašati dužnost kandidata da se unutar tih odbora ponovno bira bez ikakve pisane suglasnosti HRT-a, što je sada bio slučaj."

Bile su to rečenice koje nam je napisala pred mjesec dana Andrea CAMPBELL, voditeljica komunikacija u Bruxellesu tek koji dan nakon što su bivšeg ravnatelja HRT-a, USKOK optuženika za torbarenje s Milanom Bandićem i zetom Ksenije Urličić po drugi put izabralu u najviše tijelu Europskog udrženja televizija.

Da ipak nisu "takvi legalisti" kakvim su se predstavljali svjedoči i današnja odluka i HRT-a i EBU-a, po kojoj uskraćuju bivšem čelniku HRT-a i mešetaru koji je posredovao u nošenju mita bivšem gradonačelniku, dokazali su napokon. Trebalo im je tri godine, no bolje ikada nego nikada.

USKOK je nakon provedene istrage...

....na Županijskom sudu u Zagrebu podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1947., 1961.) zbog počinjenja kaznenih djela davanja mita za trgovanje utjecajem i trgovanja utjecajem.

Iako Uskok ne navodi imena u svom priopćenju, riječ je o bivšem ravnatelju HRT-a Kazimiru Bačiću i bivšem većinskom vlasniku i šefu Tvornice električnih žarulja Milanu Lončariću. Uskokovo priopćenje prenosimo u nastavku.

Preko Bandića pokušao riješiti dozvole prijatelju

"Optužnicom se I. okr. tereti da je, u razdoblju od ožujka 2020. do 29. lipnja 2021. u Zagrebu, kao osnivač i odgovorna osoba te stvarni voditelj poslovanja više trgovačkih društava, a nakon što je bezuspješno pokušao ishoditi odgovarajuće suglasnosti, dozvole i rješenja nadležnih službi Grada Zagreba potrebnih za legalizaciju već izgrađenih objekata kao i za izvođenje građevinskih radova na nekretninama u vlasništvu njegovih društava, dogovorio s II. okr., glavnim ravnateljem Hrvatske radiotelevizije (HRT), s kojim je i obiteljski povezan, da će korištenjem svog društvenog utjecaja kojeg uživa kao višegodišnji glavni ravnatelj HRT-a posredovati prema tadašnjem (sada pokojnom) gradonačelniku Grada Zagreba.

A sve kako bi ovaj na temelju svog službenog položaja i autoriteta osigurao ishođenje potrebnih suglasnosti, dozvola i rješenja neovisno o ispunjenju propisanih uvjeta. Ujedno je dogovorio da će II. okr. svojim utjecajem i autoritetom glavnog ravnatelja HRT-a, koji je važan komitent komercijalnih banaka u Hrvatskoj, posredovati prema odgovornim osobama banaka radi ishođenja kredita pod što povoljnijim uvjetima u svrhu financiranja projekata društava I. okr., dok će I. okr. kao protuuslugu za navedeno novčano nagraditi II. okr. i tadašnjeg gradonačelnika", navodi Uskok.

50.000 eura nosio je Bačić Bandiću


"U cilju realizacije opisanog dogovora, II. okr. je u više navrata tražio od tadašnjeg gradonačelnika da svojim autoritetom posreduje kod službenih osoba Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode kako bi izdao potrebne suglasnosti i rješenja za izvođenje građevinskih radova na nekretninama u vlasništvu društava I. okr., neovisno o ispunjenju propisanih uvjeta. Za to je I. okr. putem II. okr. tadašnjem gradonačelniku predao 50.000 eura, dok je tadašnji gradonačelnik osobno i posredstvom ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba zatražio od pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode da udovolji podnesenim zahtjevima društava I. okr., bez obzira na propisane uvjete te izda odgovarajuće dokumente kojima bi se ozakonila nelegalna nadogradnja na zgradi koja se nalazi u kulturno zaštićenoj zoni u Zagrebu tako društvu I. okr. pribavi korist.

Također je od njega zatražio da se u odgovarajućim dokumentima, sukladno traženju I. okr., neistinito navede kako se toranj u tvorničkom kompleksu u Zagrebu treba ukloniti uslijed oštećenja zadobivenih u potresu iako za to nije bilo osnove, što su tadašnji gradonačelnik, I. i II. okr. znali, sve kako bi se tvorničkom kompleksu ukinuo status kulturnog dobra i time omogućilo rušenje te povećala mogućnost gradnje i tako društvima I. okr. pribavila korist. Radi realizacije dogovora s I. okr., II. okr. se obraćao i odgovornim osobama više poslovnih banaka u Hrvatskoj sa zahtjevima za odobrenje kredita društvu I. okr. pod što povoljnijim uvjetima za financiranje izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa, za što je I. okr. nagradio II. okr. kupnjom i opremanjem stana u Zagrebu u vrijednosti od najmanje 135.510 eura", stoji u Uskokovom priopćenju.

Nakon podizanje optužnice dogodilo se ono što se i mnogo ranije očekivalo, jer HRT je već pred gotovo tri godine svrgnuo s mjesta ravnatelja Kazimira Bačića i prerasporedio ga na niže radne mjesto. Po nekim informacijama rijetko je dolazio na posao, ured mu je više bio zaključan nego otključan. Osim HRT-a reagirala je i EBU. Mnogi su se pitali kako je moguće da optuženik za tako teška kaznena djela i dalje radi u instituciji koju plaćaju hrvatski porezni obaveznici i pri tome najistureniji je Hrvat u krovnoj europskoj televizijskoj organizaciji.

Bačić više nije predstavnik HRT-a u međunarodnim radnim grupama Eurovizije

"Temeljem informacije da je Uskok nakon provedene istrage na Županijskom sudu u Zagrebu podignuo optužnicu protiv Kazimira Bačića, Hrvatska radiotelevizija ga od danas, uz suglasnost EBU-a, do kraja sudskog procesa suspendira i povlači iz međunarodnih radnih grupa Eurovizije. Bačić je bio član Tehničkog odbora i Međunarodnog odbora EBU-a", priopćili su danas s HRT-a.

Naime, bivši glavni ravnatelj javne radiotelevizije, kako se doznalo početkom ovog mjeseca, bio je reizabran u ta tijela iako je uhićen još 30. lipnja 2021. godine.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.