Hrvatska je najsigurnija u Europi, bolji smo i od Slovenije, Islanda, Norveške! Što zapadnije to nesigurnije!

Shvatimo gdje živimo dok ne bude kasno! Što zapadnije to nesigurnije! Nigdje ne možete biti tako bezbrižni kao u Hrvatskoj! Napokon smo negdje No.1 u Europi i to tamo gdje je iznimno važno!

Donosimo top ljestvicu najsigurnijih europskih država u kojima možete najbezbrižnije šetati i noću! Belgiju, Francusku, Englesku zaobiđite, jer su najopasnije, a grozna je i Švedska sve do koju godinu najsigurnije mjesto na svijetu! Nakon trolista najsigurnijih slijede Gruzija i Švicarska.

Rezultat je to velikog istraživanja okriljem baze podataka Numbeo, subjektivnih podatka Europljana putnika.

Hrvatska je najsigurnija u Europi, bolji smo i od Slovenije, Islanda, Norveške! Što zapadnije to nesigurnije! Robert Marinković / Pixabay
23. 10. 2023

Mnogi se pitaju je li Hrvatska, a posebice njezin glavni grad, još sigurna! Ne da je sigurna nego je u usporedbis drugim europskim državama daleko najsigurnija. Slijede nas naši susjedi Slovenci te jako udaljeni mirni i staloženi Islanđani. 

Službeni podaci pokazuju i da je kriminal u Hrvatskoj čak i u padu. Euro statistika govori nam u prilog: Hrvatska je prema ovogodišnjim podacima najsigurnija među zemljama u kojima su stanovnici noću sami, hodajući ulicama osjećaju se najsigurnije - odmah iza nas je Slovenija, a na trećem mjestu Island U istraživanju koje je provedeno pod okriljem baze podataka Numbeo , stvarne stope kriminala u pojedinim zemljama nisu uzete u obzir, već su ih uglavnom zanimali subjektivni osjećaji: pojedince su pitali koliko se sigurno osjećaju kada sami noću hodaju svojim gradom. Na osjećaj sigurnosti mogu utjecati različiti čimbenici, uz stopu kriminala, urbanističko planiranje, prisutnost opasnih životinja i tako dalje.

 
 
 
 
Uz spomenuti trojac, Gruzija i Švicarska također su među najsigurnijim europskim zemljama po tome koliko se pojedinci sigurno osjećaju dok noću šetaju gradom. Sve one imaju faktor sigurnosti od oko 70 (najviši mogući faktor je 100, što znači da se stanovnici osjećaju apsolutno sigurno, a najniži je 0, što znači najveći stupanj opasnosti tijekom noćnog hodanja ulicama), dok Francuska ima sigurnosnim faktorom 35, 59 nalazi se na dnu ljestvice, u stopu slijedi Bjelorusija sa 36,44, a na dnu ljestvice su još Belgija, Velika Britanija i Švedska.
 

@europeinmaps do you agree? what do you think caused this? tell me in the comments 💬 #mapping #europe ♬ GTA 4 Theme - Slowed - degsuer

S obzirom da su Francuska, Velika Britanija i Švedska ekonomski uspješne zemlje sa stabilnim društvenim i političkim okruženjem, ovi rezultati su iznenađujući. Kako su napisali na web stranici Adventourely.com, gdje su pripremili i kartu zemalja prema percipiranoj sigurnosti, to bi moglo značiti da su stvarna i percipirana sigurnost u raskoraku, što bi moglo otvoriti šira društvena pitanja koja utječu na osjećaj sigurnosti od stanovnika. U svakom slučaju, osjećaj sigurnosti koji stanovnici osjećaju ili ne osjećaju složen je i pod utjecajem raznih elemenata koji nadilaze ekonomsko blagostanje.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.