HNB bankama plasirao 4,55 milijardi kuna po kamati od 0,25 %, a one će ih građanima i po stopama od 9 posto

Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je kroz strukturnu i redovnu operaciju na otvorenom tržištu bankama plasirala ukupno 4,55 milijardi kuna, od čega 3,8 milijardi kuna kroz strukturnu operaciju na rok od pet godina, a 750 milijuna kuna kroz redovnu operaciju na rok od tjedan dana.

HNB bankama plasirao 4,55 milijardi kuna po kamati od 0,25 %, a one će ih građanima i po stopama od 9 posto Foto: HNB
18. 3. 2020

“Povećanje likvidnosti bankovnog sustava dio je mjera koje Hrvatska narodna banka poduzima s ciljem održavanja stabilnosti tečaja i financijske stabilnosti u tijeku krize izazvane epidemijom koronavirusa u Republici Hrvatskoj”, navodi se u kratkom priopćenju središnje banke. HNB je krajem prošlog najavio nove monetarne mjere, odnosno kupnju domaćih obveznica te strukturnu operaciju.

U strukturnoj je operaciji HNB prihvatio sve ponude banaka i tako im plasirao 3,8 milijardi kuna. Ta su sredstva bankama plasirana uz fiksnu kamatnu stopu od 0,25 posto i na rok od pet godina (datum dospijeća je 18. ožujka 2025. godine).

Uz tu strukturnu operaciju, središnja je banka kroz redovnu obratnu repo aukciju kreditnim institucijama plasirala i 750 milijuna kuna. Ta su sredstva plasirana uz kamatnu stopu od 0,30 posto, i njihov je datum namire 18. ožujka, a dospijevaju za tjedan dana (25. ožujka).

Inače, današnja je strukturna operacija prva takva operacija od kraja 2018. godine, a banke su po prvi put od kraja 2017. godine iskazale interes i na redovnoj obratnoj repo aukciji. U skladu s najavama s prošlotjedne sjednice Savjeta HNB-a, središnja je banka u petak u operaciji fine prilagodbe otkupila vrijednosne papire Republike Hrvatske u nominalnom iznosu od 212,88 milijuna kuna.

Središnja je banka prošli tjedna intervenirala i na deviznom tržištu, nastojeći time ublažiti deprecijacijske pritiske na kunu. HNB je tako prošli tjedan kroz tri devizne operacije bankama prodao više od 1,2 milijarde eura i time iz financijskog sustava ukupno povukla oko 9,1 milijardu kuna. Kamate na nenamjenske kredite u Hrvatskoj iznose prosječno 8%, dok su kamate na prekoračenja po tekućim računima prosječno 9%.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.