Najveće iznenađenje EU izbora MISLAV KOLAKUŠIĆ i RUŽA TOMAŠIĆ, - "mix" je to HRejting i Facebook anketa - SAMO 6 LISTA IMA 12 MANDATA

HRejting po prvi put i Kolakušiću daje 1 EU mandat, no Facebook istraživanje Startmetar otkriva izrazitu prednost Kolakušića na Facebooku, gdje odlično stoji i Ruža Tomašić! Lista 15 mogla bi biti prvorazredno iznenađenje izbora. Mogu se nadati i trećem, jer u utrci su i za 12. (ne)izvjesni mandat s HDZ-om, SDP-om i Živim zidim. Samo šest lista raspodijeliti će 12 mandata. U sučeljavanju na društvenim mrežama daleko je najuspješniji "dojučerašnji" sudac, a kombinacija Startmetra s rezultatima HRejtinga za sada daje ovu prognozu:

1. HDZ                                                                    4

2. SDP                                                                     2

3. Mislav Kolakušić - Lista 15                              2

4. Živi zid                                                                1

5. Ruža Tomašić, Most,  Amsterdam.                2

6. HDZ ili Živi zid ili Mislav Kolakušić                  1

Najveće iznenađenje EU izbora MISLAV KOLAKUŠIĆ i RUŽA TOMAŠIĆ, - "mix" je to HRejting i Facebook anketa - SAMO 6 LISTA IMA 12 MANDATA Branimir Klarić/Start
22. 5. 2019

Samo 6 od 33 liste raspodijeliti će 12 mandata eurozastupnika! Nikad neizvjesniji izbori u Hrvatskoj. Još do jučer Listi 15 Mislava Kolakušića ni jedna anketa s nacionalnih televizija, a i onih kabelskih, nije davala nikakve šanse ni za jedan mandat. HRejting je od ponedjeljka i bivšem sucu Trgovačkog suda u Zagrebu predvidio jedan (ne)izvjesni mandat. No zato istraživanje Startmetar već više od godinu dana prikazuje sve veći uzlet Mislava Kolakušića koji je apsolutni pobjednik na društvenoj mreži Facebook. Posljednje mini istraživanje Startmetara koje je pod lupu stavilo po 35 posljednje objavljenih postova čelnika čelnika "stranaka" pokazalo je ogromnu dominaciju Mislava Kolakušića ispred Ivana Sinčića, Andreja Plenkovića, Bože Petrova i Davora Bernardića. Metodološki pratili smo rezultate koje su navedeni političari ostvarivali u pet kategorija. Uz Mislava Kolakušića od kandidata za EU parlament odlično stoji i Ruža Tomašić, koja u zbirnom poretku TKO JE TKO NA FACEBOOK-u, koja secira 21 političara zauzima odlično treće mjesto, odmah do prvoplasiranog Mislava Kolakušića i drugoplasirane Kolinde Grabar Kitarović.

Najmanje bodova u Facebook istraživanju dobiva se za ukupan broj pratitelja, a najviše za dijeljenje objava. Uz te dvije kategorije ocjenjivan je i broj "lajkova", komentiranje i ukupnog broja reakcija. Za potrebe ovog istraživanja sučelili smo ukupni broj svih reakcija na Facebooku s rezultatima koje je donio HRejting. Na Facebooku nema ni najmanje dileme, jer tu su podaci egzaktni. Mislav Kolakušić priskrbio je 164.207 reakcija, Ivan Sinčić 31.825, Andrej Plenković 21.274, Božo Petrov 16.013, a najslabiji rezultat ima Davor Bernardić koji je u svih pet kategorija prikupio jedva 6330 "klikova". Zanimljivo je kako je po „total reaction“ Ruža Tomašić i gotovo dvostruko bolja od Sinčića, a „samo“ tri puta slabija od Kolakušića.

Detaljnije o svemu u sljedećem broju Start. Tradicionalno donosimo u magazinu klasično sveobuhvatno istraživanje koje uključuje standardnih 15 političara na društvenim mrežama. Samo za web i predstojeće izbore Startmetar napravio je istraživanje u kojem je sučelio isključivo Mislava Kolakušića s čelnicima onih stranaka koji su najbliži osvajanju EU mandata. I dok je HRejting istraživao na uzorku od 1400 ispitanika na Facebooku je aktivno  preko 1.500.000 hrvatskih građana. Rezultati ostvareni na Facebooku sve su realniji pokazatelj popularnosti kandidata. Ipak i takvo istraživanje ima niz nedostataka, a najveće je što ne dopire gotovo do polovine birača u Hrvatskoj koji se društvenim mrežama ne služe. Stoga smo za ovu prigodu kombinirali rezultate HR Rejtinga sa mini Startmetrom, a rezultati su bitno drukčiji nego kod klasičnih anketa. Zahvaljujući odličnom rezultatu na Facebooku Mislav Kolakušić sve je bliži i trećem mandatu i lako bi se moglo dogoditi da bude i najveće pozitivno iznenađenje ovih izbora. Sada im više nije daleko ni treći mandat. Najveći gubitnici mogle bi biti postojeće opozicijske i koalicijske stranke HDZ-a. Od njih je jedino SDP u radaru Startmetra koji mu daje dva mandata. Vladajuća stranka osvaja četiri mandata, a za mjesto u Europarlamentu još je jedino siguran Živi zid. Za preostala dva mandata borit će se Ruža Tomašić, Most i Amsterdamska koalicija.

Za onaj treći "diskutabilan" za koji još uvijek nije siguran Mislav Kolakušić, osim njegove Liste 15, konkuriraju još i HDZ, SDP i eventualno nekim slučajem i Start.

 

PREDVIĐANJA 4 DANA PRIJE IZBORA:

1. HDZ                                                                    4

2. SDP                                                                     2

3. Mislav Kolakušić - Lista 15                              2

4. Živi zid                                                                1

5. Ruža Tomašić, Most,  Amsterdam.                2

5. HDZ ili Živi zid ili Mislav Kolakušić                 1

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.