Glazbeni svijet tuguje: preminuo je član legendarne grupe Abba

Njegov rad nadahnuo je mnoge glazbenike u Švedskoj i diljem svijeta. U 70. godini života od raka preminuo je gitarist švedske pop grupe Abba Lasse Wellander.

Glazbeni svijet tuguje: preminuo je član legendarne grupe Abba Instagram/Abba
11. 4. 2023

U 70. godini života krajem prošlog tjedna preminuo je gitarist švedske pop grupe Abba Lasse Wellander. Pratio je Abbu na nekoliko njihovih albuma i turneja od 1970-ih naovamo. Međunarodna ih je javnost upoznala 1974. godine kada su s pjesmom Waterloo pobijedili na Eurosongu, a gitarist je preminuo od raka. - Bio je nevjerojatan glazbenik, a prije svega divan suprug, otac, brat, ujak i djed. Ljubazan, siguran, brižan, pun ljubavi i još mnogo toga što se riječima ne može opisati”, napisali su na društvenim mrežama.
 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ABBA (@abba)

Abba se proslavila zahvaljujući Euroviziji na kojoj su pobijedili 1974. s pjesmom Waterloo. Kvartet je do početka osamdesetih godina prošlog stoljeća snimio osam studijskih albuma, nakon čega su glazbenici nastavili samostalni put. Nikada nisu službeno objavili raspad grupe koja je nakon 40 godina objavila album Voyage 2021. Wellander je nastupao i s drugim švedskim izvođačima poput Pugha Rogefeldta i Teda Gärdestada. Radio je i na glazbi za filmove
Mamma Mia!.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.