Formula 1: Što je donijela VN Australije? Pogotovo KAOS...

 
Dvije crvene zastave, tri starta i puno uništenih bolida. Bila je to Velika nagrada Australije! Slijedi Azerbajdžan.

Formula 1: Što je donijela VN Australije? Pogotovo KAOS... Red Bull / Getty Images / Mark Thompson
3. 4. 2023

Nizozemska trkaća zvijezda Max Verstappen (Red Bull) pobjednik je treće utrke sezone Svjetskog prvenstva Formule 1 za Veliku nagradu Australije. Nakon tri ponovljena starta i općeg kaosa u posljednjim krugovima drugo mjesto zauzeo je Britanac Lewis Hamilton (Mercedes), dok je treći bio Španjolac Fernando Alonso (Aston Martin).

Verstappenu je to bila 37. pobjeda u karijeri. Time je samo četiri pobjede udaljen od legendarnog Brazilca Ayrtona Senne na petom mjestu vječne liste. Ujedno, 25-godišnjak ima već 80 plasmana među prva tri, a vodstvo utrke imalo je puno posla i odlučilo dva puta označiti crvenu zastavu i tri puta ponoviti start.

Na samo dva kruga do kraja pretposljednje utrke dogodio se niz nesreća, što je rezultiralo poništenjem starta i poretka nakon 56 krugova između vozača koji su izbjegli sve nesreće.Nakon kaosa u Melbourneu Verstappen sada ima ukupno 69 bodova, nakon poništenja na trećem startu drugo mjesto u ukupnom poretku zadržao je Sergio Perez (Red Bull) koji sada nakon najbržeg kruga i petog mjesta u utrci ima 54 boda. Na posljednjem restartu bio je treći, ali ga je tada sa staze izbacio Španjolac Carlos Sainz (Ferrari), koji je na kraju bio kažnjen. Ipak, 41-godišnji veteran zadržao je mjesto na postolju. Na njima je 192. put u karijeri stao i Hamilton koji na četvrtom mjestu prvenstva ima 38 bodova.Utrka nije dobro počela za Verstappena, jer ga je nakon starta obišao Britanac George Russell (Mercedes), a on pretekao ga je u trećem zavoju također Hamilton. Zbog proklizavanja Monačanina Charlesa Leclerca, koji je u prvom krugu Ferrarijem zapeo u pijesku, na stazu je izletjelo sigurnosno vozilo.

Nakon novog sigurnosnog automobila zbog nesreće Alexa Albona (Williams), vodeći Russell je promijenio gume i skliznuo na sedmo mjesto, postavši osmi u uvodnoj utrci. Zbog opasnosti na stazi vodstvo utrke tada se odlučilo na crvenu zastavu, što je omogućilo ostalima ispred njega da promijene gume na svojim trkaćim automobilima.Nakon drugog starta iz mjesta Verstappen nije dugo zapeo za Hamiltonom. Lako je prošao Britanca u ukupnom 12. krugu, a problemi za Mercedes produbili su se nakon umirovljenja Russella (motor).

Verstappen je bio potpuno sam na čelu. I on je pogriješio i poskliznuo se na travi, ali je imao dovoljno veliku prednost da mu to nije poremetilo planove, a vodstvo utrke odlučilo je ponovno označiti crvenu zastavu samo tri kruga prije kraja, nakon što je Kevin ostao bez gume nakon kontakta s ogradom Magnussen u Haasu Tako je po treći put utrka startala iz mjesta, druga nakon crvene zastavice. Verstappen je dobro startao, ostao ispred Hamiltona, ali iza kulisa je nastao kaos. Španjolac Carlos Sainz izbacio je Alonsa sa staze, ali je nakon penala ostao bez bodova. U pozadini je bilo još više nesreća, između ostalih, dva su se Francuza sudarila u Alpama, a vodstvo utrke je potom dugo čekalo, poništilo zadnji start i nakon 56 krugova vratilo rezultate, čime je redoslijed još jednom promiješan.
 

"Nije bilo lako, loš start nas je koštao, ali uglavnom sam bio oprezan, jer sam imao puno za izgubiti. Vidjelo se da imamo pravi ritam i samo sam čekao pomoć zadnjeg krila. crvene zastavice su čudne na kraju. Prva je bila opravdana, ali druga je samo rodila pomutnju. Ali izdržali smo i najvažnije je da smo pobijedili," rekao je Verstappen nakon utrke. "Zadnjih pola sata bilo je dosta teško za razumjeti, pogotovo sa svime što se događalo. Inače i bili smo jako brzi, ali nedovoljno da prkosimo ritmu Mercedesa," dodao je Alonso. "Bila je to luda utrka, ovo mjesto uvijek napravi show. Šteta za Georgea, jer imamo pouzdan paket, ali nedostaje nam brzine. Nisam očekivao da ću završiti drugi, tako da možemo biti zadovoljni onim što smo postigao", dodao je Hamilton. Sljedeća utrka bit će 30. travnja u Azerbajdžanu. Tamo će se prvi put ove sezone održati subotnja sprinterska provjera, prva od šest ovogodišnjih.

Preberite

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.