Uzalud vam trud Englezi, direktor je dirigirao utrkom, ali Verstappen je zaslužio naslov. Tijekom cijele godine bio je bolji, s više pobjeda, s više pool positiona

Najluđa utrka sezone 2021. kulminirala je u posljednjem krugu. Mišljenja o tome tko je osvojio titulu na stazi, Verstappen ili Hamilton, i dalje su podijeljena. Verstappen je već visoko podigao trofej Svjetskog prvenstva, no službena odluka donesena je tek kasnije, kada su suci odbili oba protesta Mercedesa.

Uzalud vam trud Englezi, direktor je dirigirao utrkom, ali Verstappen je zaslužio naslov. Tijekom cijele godine bio je bolji, s više pobjeda, s više pool positiona Red Bull
13. 12. 2021

Očekivali smo ludu utrku i dobili je. Inače, u posljednjoj utrci, kada su Verstappen i Hamilton izvukli od starta s istim brojem bodova, stvari su bile u rukama Lewisa Hamiltona koji je vodio i imao lijepu prednost nad Verstappenom. Red Bull je pokušao promijeniti strategiju promjenom guma, no stvarno se zakompliciralo kada se Latifi zabio u zid i na stazu je pozvan sigurnosni automobil. A kada je direktor utrke Michael Masi dopustio trkačima koji su zaostajali jedan krug za vodećim i Verstappnom da prestignu sigurnosni automobil (iako mu to u početku nije dopustio), bilo je jasno da će najodlučnija utrka sezone biti samo jedan krug , posljednje ove sezone. Verstappen nije imao puno posla s Hamiltonom, koji je na cesti bio s potpuno istrošenim gumama, te se veselio svom prvom naslovu nakon dolaska na cilj. “Ludo što smo svi doživjeli u ovoj utrci. Kad su mi rekli da sam prvak, pred očima su mi se odvijale scene cijele moje trkačke karijere. Koliko smo se svi morali odreći toga da bismo mogli reći da sam svjetski prvak”, rekao je Verstappen.
 

Ali on se tome radovao malo prerano. Mercedes se žalio na dva događaja u utrci. No, po prvi put se očekuje da će Verstappen prestići Hamiltona za nekoliko centimetara tijekom vožnje prema ponovnom startu. Još je gore s drugom pritužbom. Masi je samo nekoliko natjecatelja smjelo prestići sigurnosni automobil, prema točki 48.12 pravila. međutim, morao bi pričekati s novim startom dok svi jedan krug iza ne prestignu sigurnosni automobil i postave se na stražnji dio cijele kolone koja je vozila iza sigurnosnog automobila. Zatim krug nakon toga, natjecatelji se mogu spustiti u utrku. To bi pak značilo da bi u ovom trenutku Hamilton vozio posljednji krug i pobijedio.

Strasti su u Abu Dhabiju stoga bile potpuno uzavrele, optužbe na račun direktora utrka letjele su sa svih strana, jer čudnih i kontroverznih odluka ove godine doista nije nedostajalo. Uprava utrke već je navečer odbila oba prosvjeda, no u obrazloženju su napisali da bi direktor utrke svojim odlukama mogao biti iznad pravila. Tako će cijelu aferu vjerojatno preuzeti odvjetnici, jer će odluku o tome kako se nositi s rezultatima posljednje utrke sezone odlučivati ​​naknadno na sportskom sudu. Mercedes je stoga doveo u pitanje posljednju utrku i cijelu sezonu. Dakle, još nije službeno potvrđena činjenica da će Mercedes postati prvak među momčadima.

 

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.