Volvo prodaje CO2 kredite Fordu, koji jednako kao i VW mora čim hitnije ekološki upristojiti svoju flotu

Dvije tvrtke imaju dugu zajedničku povijest, Ford je bio i vlasnik švedske komapnije prije Kineza, a sad je na pomolu novi savez u kojem će Amerikanci kupovati C02 kredite od Volva koji u prosjeku proizvodi najčišće automobile na svijetu.
 

Volvo prodaje CO2 kredite Fordu, koji jednako kao i VW mora čim hitnije ekološki upristojiti svoju flotu Ford
4. 11. 2020

Godina 2020. polako se bliži kraju i mnogi se proizvođači automobila za to vrijeme suočavaju s problemima vezanim uz emisiju CO2 iz svojih automobila. Na kraju ove godine proizvođači moraju osigurati da emisije CO2 u njihovoj floti u prosjeku ne prelaze 95 grama po kilometru, u protivnom se suočavaju s velikim novčanim kaznama. I dok su mnogi od njih na dobrom putu da ostvare zadani cilj, drugima je jasno da neće uspjeti.

Među onima koji neće moći doći do limita je i Ford. Američka marka predstavila je prve naelektrizirane modele relativno kasno, a iako su u posljednje vrijeme izuzetno aktivni na ovom polju, ove godine neće moći dosegnuti postavljenu granicu. Srećom, europski zakon omogućuje kupnju takozvanih kredita od strane proizvođača koji će biti u mogućnosti postići taj cilj, dajući potonjim nešto veće i nešto niže emisije. U slučaju Forda, Volvo se pokazao spasiteljem.

U kupovinu kredita za CO2 kao i drugi

 Švedska marka automobila u prosjeku ima jednu od najčišćih flota na svijetu, zbog čega su prije izvjesnog vremena najavili da su spremni prodati svoje kredite za CO2 proizvođačima koji neće moći postići tražene ciljeve. Koliko će im oduzeti, razumljivo je poslovna tajna, ali nije iznenađenje da je Ford odlučio kupiti kredite od Volva. Posljednje, ali ne najmanje važno, Volvo je bio u vlasništvu američke tvrtke između 1999. i 2010. godine, a tada je vlasništvo lutalo u kineske ruke.

Međutim, Ford nije jedini koji je ove godine kupio CO2 kredite od konkurencije. Zbog nešto sporijeg razvoja električnog programa, isto će učiniti i Volkswagen i Fiat. Prvi će kupiti kredite za CO2 od britanskog MG-a, dok je drugi prije nekog vremena najavio da će u tu svrhu biti partner američkom proizvođaču električnih vozila Tesla.

Preberite več na Avto-magazin.si

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.