Financijska tržišta: Cijene zlata porasle su 0,4 posto

Ulagači čekaju Fedovu izjavu i prognozu o stanju najveće svjetske valute.

Financijska tržišta: Cijene zlata porasle su 0,4 posto Pixabay
17. 9. 2020

Zadnjih tjedana se na tržištima bilježi rast dionica, pad dolara i povećanje apetita za rizikom. Istodobno, investitori čekaju rezultate sastanka američke Federalne rezerve i nove ekonomske prognoze koje će procijeniti izglede za najveće svjetsko gospodarstvo. U posljednjem su zasjedanju dionice porasle nakon objavljivanja pozitivnih podataka o američkom i kineskom gospodarstvu. Rast se nastavio u srijedu, unatoč tromom početku trgovanja u Europi.

MSCI-jev globalni indeks dionica, koji pokriva 49 zemalja, četvrti je dan zaredom porastao 0,2 posto, dok je europski MSCI porastao 0,1 posto.

Iako se očekuje da će se gospodarske prognoze malo poboljšati od lipnja, predsjednik Fed-a Jerome Powell vjerojatno će ponoviti kako će put do oporavka biti dug i neizvjestan.

Ulagači također čekaju objavljivanje podataka o maloprodaji u SAD-u u kolovozu, koje bi trebalo stići u 12.30.

Japanski jen nastavio je rasti, dosegnuvši gotovo sedmotjedni maksimum od 104,995 po američkom dolaru.

Dolar je u odnosu na ostale valute pao 0,3 posto na 92,879.

Euro je porastao za 0,2 posto, na 1,18635 dolara.

Cijene nafte rastu drugi dan zaredom, a američka nafta dosegla je najviši tjedan dana, porasla je 2,1 posto, na 39,09 dolara za barel.

Cijene zlata porasle su 0,4 posto na 1.962,66 dolara za uncu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.