Farmaceutske tvrtke Teva i Cephalon kažnjene iznosom od 60,5 milijuna eura

Odluka Komisije odnosi se na sporazum o nagodbi o patentu u kojem je dogovoreno da Teva ne ulazi na tržište s jeftinijom, generičkom verzijom Cephalonova lijeka za poremećaj spavanja u zamjenu za neke poslovne aranžmane u korist Teve i plaćanje u gotovini.

Farmaceutske tvrtke Teva i Cephalon kažnjene iznosom od 60,5 milijuna eura Unsplash
30. 11. 2020

Europska komisija je u četvrtak kaznila farmaceutske tvrtke Tevu i Cephalon sa 60,5 milijuna eura zbog dogovora da za nekoliko godina odgode ulazak na tržište jeftinije generičke verzije Cephalonova lijeka za poremećaj spavanja modafinil nakon što je istekao patent na taj lijek. Taj dogovor između dviju tvrtku zaključen je puno ranije nego što je Cephalon postao Tevina podružnica.

Odluka Komisije odnosi se na sporazum o nagodbi o patentu u kojem je dogovoreno da Teva ne ulazi na tržište s jeftinijom, generičkom verzijom modafinila u zamjenu za neke poslovne aranžmane u korist Teve i plaćanje u gotovini. Teva je po isteku Cephanolova patenta imala spremnu generičku verziju koja se čak i počela prodavati u Velikoj Britaniji. Onda se dogovorila s Cephalonom i obustavila ulazak na tržište toga lijeka.

Nezakonito je kada farmaceutske tvrtke kupe konkurenciju i zaustave ulazak na tržište jeftinijih lijekova, čak i kada su njihovi sporazumi u obliku nagodbe o patentu ili sličnim komercijalnim transakcijama. Dogovor Teve i Cephalona bio je na štetu pacijenata i nacionalnih zdravstvenih sustava jer ih je lišio cjenovno prihvatljivijih lijekova”, izjavila je izvršna potpredsjednica Komisije zadužena za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Modafinil je lijek za liječenje prekomjernog spavanja tijekom dana, povezanog s narkolepsijom. To je bio Cephalonov najprodavaniji proizvod, pod imenom Provigil.

Više od 40 posto godišnjeg prometa godinama je dolazilo od prodaje Provigila.
Iako općenito nagodbe o patentima mogu biti legitimne, Komisija vjeruje da to nije bio slučaj u sporazumu o nagodbi između Teve i Cephalona. 

Teva se obvezala da neće ulaziti na tržište modafinila, ne zato što je bila uvjerena u snagu patenta Cephalona, nego zbog znatne koristi koju je imala od Cephalona. To je napravljeno kroz brojne sporedne komercijalne poslove, do kojih Teva ne bi došla da se nije obvezala da neće ulaziti na tržište modafinila”, ističe Komisija. Zahvaljujući tome Cephalon je nastavio prodavati Provigil po višim cijenama godinama nakon isteka patenta.

Komisija je zaključila da su tim sporazumom prekršena protumonopolska pravila i nanesena znatna šteta pacijentima i zdravstvenim sustavima u EU-u zadržavanjem više cijene modafinila.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.