Farmaceuti moraju odgovarati za štetne posljedice cijepljenja, baš kao u Njemačkoj, a ne sve svaliti na građane, što je u nas slučaj

Kolakušić citirao državni HZZO: - Cijepljenje protiv gripe i nakon desetljeća razvoja neučinkovito za 80% građana starije dobi" te zatražio od farmaceutske industrije da direktno odgovara za sve štetne posljedice cjepiva. Sada imamo apsurdnu situaciju gdje građani plaćaju cjepivo, a kada budu teško oštećeni, ili čak i umru od posljedica cijepljenja, onda moraju tužiti državu, odnosno sami sebe, te sami sebi isplatiti odštetu. Takvo što je nedopustivo.

Link HZZO: https://www.zzjzdnz.hr/zdravlje/prevencija-zaraznih-bolesti/1330?fbclid=IwAR3FEDskXq4XkcoBLyX56caGeHSAkL51gLdGP0brHfsfX7wxmyaVYrU5Oxk

Farmaceuti moraju odgovarati za štetne posljedice cijepljenja, baš kao u Njemačkoj, a ne sve svaliti na građane, što je u nas slučaj Igor Stažić
7. 12. 2020

Fotografija: Borut Černelić

Europska unija mora prilagoditi svoje zakonodavstvo, zaštititi građane koji se odluče cijepiti te farmaceutske kompanije držati odgovornima za učinjenu štetu. No umjesto toga gledamo tajne ugovore sa farmaceutskim kompanijama s klauzulama o odricanju od odgovornosti i prijenosom odgovornosti za štetu na države članice, odnosno na same građane tih država, upozorio je u petak nezavisni hrvatski europarlamentarac Mislav Kolakušić.

“Sustav odgovornosti za neispravne proizvode farmaceutske industrije u Europskoj uniji je danas izrazito nepravedan prema žrtvama štetnih djelovanja lijekova i cjepiva i izrazito naklonjen farmaceutskim tvrtkama”, upozorio je Kolakušić putem facebooka.

“Odgovornost za neispravne proizvode danas se u EU-u temelji na Direktivi 85/374 iz 1985. godine koja na jednak način tretira proizvođače bicikala i farmaceutske kompanije čiji proizvodi utječu na zdravlje stotina milijuna građana. Člankom 4. te direktive, koja je implementirana i u hrvatske zakone, definirano je da, ukoliko oštećena osoba želi naknadu štete, mora dokazati štetu, neispravnost i uzročnu vezu između neispravnosti i štete. Praksa pokazuje da je to u slučaju farmaceutskih proizvoda zbog njihove kompleksnosti gotovo u potpunosti nemoguće i oštećenici u pravilu gube parnice jer u praksi ne mogu dokazati uzročnu vezu između lijekova i cjepiva i teških posljedica koje su pretrpjeli nakon medicinskih tretmana”, istaknuo je.

“Proizvodi farmaceutske industrije moraju biti izuzeti iz redovnog sustava odgovornosti i za njih se mora uspostaviti poseban sustav, sustav objektivne odgovornosti za štetu. Ako je određeni farmaceutski proizvod takve prirode da može prouzročiti štetu, u slučaju nastale štete treba pretpostaviti da je šteta uzrokovana proizvodom i bez dokazivanja uzročno-posljedične veze”, dodao je bivši sudac Trgovačkog suda u Zagrebu.

“Takvo pravno uređenje danas je u EU-u na snazi samo u Njemačkoj dok su u drugim državama članicama oštećenici prepušteni sami sebi u borbi protiv industrije koja raspolaže milijardama eura i koja može “dokazati” svaku svoju tvrdnju, a što se i događa u praksi. Izvještaj Europske komisije pokazuje da su gotovo svi slučajevi tužbi protiv farmaceutskih kompanija odbačeni zbog nemogućnosti oštećenika da znanstveno dokažu uzročno posljedičnu vezu”, upozorio je.

“Sada imamo apsurdnu situaciju gdje građani plaćaju cjepivo, a kada budu teško oštećeni, ili čak i umru od posljedica cijepljenja, onda moraju tužiti državu, odnosno sami sebe te sami sebi isplatiti odštetu. Takvo što je nedopustivo”, zaključio je Kolakušić.

“Farmaceutska industrija zarađuje ogroman novac. Ona mora osobno i direktno odgovarati za sve štetne posljedice cjepiva”, poručio je.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.