Tanja Fajon bi izraelskim doseljenicima sa Zapadne obale zabranila ulazak u EU

Ujedno je još jednom pozvala na trajni prekid vatre na Bliskom istoku.

Tanja Fajon bi izraelskim doseljenicima sa Zapadne obale zabranila ulazak u EU Omrežje X/Tanja Fajon
11. 12. 2023

S obzirom na eskalaciju nasilja na Zapadnoj obali, Slovenija se zalaže za uvođenje zabrane izdavanja viza za ulazak u EU izraelskim doseljenicima koji žive na tom palestinskom području, rekla je ministrica vanjskoh poslova Slovenije Tanja Fajon uoči današnjeg sastanka ministara vanjskih poslova EU. Pritom je još jednom pozvala na trajni prekid vatre na Bliskom istoku.

Što se tiče slovenske potpore uvođenju sankcija protiv izraelskih doseljenika na Zapadnu obalu, Fajon je objasnila da je riječ prije svega o zabrinutosti u vezi s nastavkom ili eskalacije nasilja na ovom okupiranom području, uključujući i prognoze daljnje bespravne gradnje.

Prema ministričinim riječima, teško je prognozirati hoće li na današnjem sastanku o tome biti postignut konsenzus. Istodobno je također potrebno razgovarati o dodatnim sankcijama protiv ekstremnog palestinskog pokreta Hamas, rekla je Fajon.
 

Izvori iz EU rekli su prije sjednice da bi sankcije protiv Hamasa mogle biti usvojene u nadolazećim tjednima. U međuvremenu se vodi politička rasprava o sankcijama protiv ekstremističkih izraelskih doseljenika, treba li ih i na koji način uvesti, a kako su također naveli, riječ je o mogućnosti uvođenja sankcija protiv ekstremista koji su protiv rješenja dviju država i protiv prisutnosti Palestinaca na Zapadnoj obali Ministrica Fajon danas je po dolasku na sastanak u Bruxelles još jednom pozvala na uspostavu trajnog primirja u Gazi, gdje traju sukobi između Izraela i Hamasa. "Ključno je uspostaviti trajni prekid vatre u Gazi kako bi se spriječio egzodus, kako bi se spriječio genocid, etničko čišćenje "Ono što se događa u Gazi je humanitarna katastrofa iznimnih razmjera", rekla je. Istodobno je pozdravila sve napore da se provede dvodržavni rješenje kako bi Izraelci i Palestinci mogli mirno suživjeti.

O tome će ministrica Fajon danas na marginama zasjedanja razgovarati na radnom sastanku s ministrima kolegama iz Španjolske, Belgije, Luksemburga, Irske i Portugala, nakon što je zajedno s portugalskim ministrom posjetila regiju. Joao Gomes Cravinho krajem studenog Ministri vanjskih poslova EU će inače raspravljati o budućnosti Bliskog istoka nakon okončanja sadašnjih sukoba. Visoki predstavnik za vanjsku politiku Josep Borrell već im je prošli mjesec predstavio okvir za budućnost regije, a na temelju toga, prema riječima diplomata, njegove su službe pripremile sedam područja djelovanja s konkretnim prijedlozima. Mjere su usmjerene na stabilizaciju Gaze, oživljavanje palestinskih vlasti i oživljavanje mirovnog procesa na Bliskom istoku.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.