Duda "Pirovom pobjedom" do drugog predsjedničkog mandata

Dosadašnji konzervativni poljski predsjednik Andrzej Duda nadomak je pobjedi u drugom krugu predsjedničkih izbora koji su održani u nedjelju.

Duda "Pirovom pobjedom" do drugog predsjedničkog mandata © Europska unija 2016
13. 7. 2020

Dosadašnji konzervativni poljski predsjednik Andrzej Duda nadomak je pobjedi u drugom krugu predsjedničkih izbora koji su održani u nedjelju.

Poljsko izborno povjerenstvo objavilo je u ponedjeljak ujutro da je Duda nakon više od 99 posto prebrojanih glasova dobio potporu 51,2 posto glasača.

Njegov protukandidat, liberalni gradonačelnik Varšave i kandidat najveće oporbene stranke centrističke Građanske platforme Rafal Trzaskowski, osvojio je 48,8 posto glasova.

Poljsko izborno povjerenstvo objavilo je na konferenciji za novinare da ostatak glasova koji još trebaju biti prebrojani ne može značajnije utjecati na izborni rezultat.

Duda je bio kandidat vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda, a analitičari ocjenjuju da će njegova pobjeda omogućiti vladajućima da prodube svoje konzervativne reforme zbog kojih je često dolazilo do napetosti između Varšave i Bruxellesa. 

Duda je u prvom krugu izbora koji je održan 28. lipnja dobio 43,5 posto glasova, a  Trzaskowski 30,4 posto.

Unatoč pandemiji koronavirusa, izlasnost u drugom kruga predsjedničkih izbora iznosila je 67,9 posto. Pravo glasa imalo je oko 30 milijuna ljudi, uključujući i 500 tisuća Poljaka izvan domovine.

Predsjednik u Poljskoj, kao i u Hrvatskoj, velikim dijelom ima samo protokolarnu ulogu, ali i pravo veta na zakone koje izglasa parlament.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.