Između 21 najtraženijim kriminalcem u Europi je i jedan Hrvat, po dva Slovenca, netipičnih prezimena, Latvijca, Talijana...

Lica s tjeralica, Hrvati i Slovenci "malo drukčijih prezimena". Samardžija Mladen koji je označen od Interpola kao iznimno opasan i Cvijanović Radomir iz susjedne nam države i dalje su u bijegu, no hrvatski kriminalni neprijatelj No1. je dolijao ovih dana i europska ga policija sad već vodi kao uhićenog.

Hrvatski 74-godišnji državljanin, za kojim je iz Hrvatske raspisana Interpolova tjeralica zbog poticanja na ubojstvo 1995. godine i koji je osuđen na 15 godina zatvora, uhićen je na aerodromu u Panami.

Priveden je u zračnoj luci u Tocumenu izvijestila je policija iz te srednjoameričke države, a Interpol je odmah njegovu sliku uklonio i izvijestio kako je dolijao

Između 21 najtraženijim kriminalcem u Europi je i jedan Hrvat, po dva Slovenca, netipičnih prezimena, Latvijca, Talijana... Europol
1. 9. 2023

U Panami priveli hrvatskog državljanina s Interpolove tjeralice: Osuđen na 15 godina. Hrvatska policija odgovorila je Hini kako je riječ o muškarcu osuđenom u Hrvatskoj na 15 godina zatvora, a koji nije dostupan hrvatskom pravosuđu.

- Možemo potvrditi kako je hrvatski državljanin (rođen 1949.) uhićen u Panami temeljem hrvatske Interpolove tjeralice raspisane radi odsluženja zatvorske kazne od 15 godina, izrečene presudom Županijskog suda u Rijeci radi počinjenja kaznenog djela poticanja na ubojstvo iz 1995. godine- napisali su hrvatski policajci.

Istovremeno Europol je objavio ažurirani popis najtraženijih kriminalaca u Europi. Na popisu je više od 20 osoba, među kojima su i dvojica Slovenaca, a jedan od njih je 38-godišnji Radomir Cvijanović koji je 2005. godine sa suučesnicima provalio u trezor SKB banke. Prisvojili su gotovo 20 milijuna eura u gotovini i više vrijednih predmeta u vrijednosti od najmanje 13 milijuna eura. Na stranicama Europola napisali su i da postoji mogućnost da je Cvijanovič operacijom promijenio izgled. Tretiraju ga kao potencijalno opasnog i naoružanog.

Na listi najtraženijih kriminalaca nalazi se i 32-godišnji Mladen Samardžija. Sudjelovao je kao član međunarodne kriminalne skupine koja je djelovala u okviru veće međunarodne kriminalne skupine iz Crne Gore pod nazivom "Kavački klan". Putem SKY komunikacije koordinirao je raspolaganje ilegalnom drogom i novcem te vrbovao nove članove zločinačke organizacije. Kaznenim radnjama pribavio je protupravnu imovinsku korist većeg obima. Europol ga smatra opasnim.

Interpol
Sustav interpolovih međunarodnih tjeralica i objava za osobama

Međunarodna organizacija kriminalističkih policija (International criminal police organization ICPO-INTERPOL) osnovana je 1923. godine, a ima 190 država članica. Svrha rada ICPO - INTERPOL-a (u daljnjem tekstu Interpol) omogućavanje je i olakšavanje prekogranične policijske suradnje te pomaganje i potpora svim organizacijama i službama čija je zadaća prevencija i borba protiv kriminaliteta.
Interpol državama članicama omogućava trenutnu razmjenu informacija preko svojeg Globalnog komunikacijskog sustava I 24/7 (u daljnjem tekstu I 24/7). Nadalje, pomaže im u borbi protiv kriminala održavanjem centraliziranih baza podatka o putnim ispravama, vozilima, identifikacijskim ispravama, administrativnim ispravama, potraživanim osobama, teroristima i oružju.

Republika Hrvatska postala je članica Interpola u studenom 1992. godine na redovnom zasjedanju Generalne skupštine Interpola i potom na nacionalnoj razini ustrojava Središnji nacionalni ured Interpola (NCB Zagreb). Danas je NCB Zagreb, odjel u sklopu Službe za međunarodnu policijsku suradnju Uprave kriminalističke policije.

Interpol je jedina međunarodna organizacija koja u ovom trenutku posjeduje sustav međunarodnih tjeralica na globalnoj razini koji je ujedno, putem isto tako jedinstvenog Globalnog komunikacijskog sustava I 24/7, dostupan u svih 190 država članica.

Pomagajte Europolu najti Slovence in Hrvate, ki jih išče ves svet: tu so njihove fotografije

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.